1 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary cimlapi

Friss elemzés az albérletárakról: vidéken is egyre nehezebb olcsót találni

2021. október 27. 13:01

Vegyes a kép az albérletpiacon: az országos bérleti díjak havi összevetésben 0,9 százalékkal emelkedtek, szemben az augusztusi 1,1 százalékos tempóval. Ugyanakkor éves szinten 5,7 százalékos volt az áremelkedés, ami egy hónappal korábban még csak 3,9 százalékot tett ki. A fővárosban 0,3 százalékos drágulás ment végbe egy hónap alatt, de a járvány előtti csúcsoktól pedig még érezhetően elmaradnak a budapesti albérletárak.

Felemásan alakultak szeptemberben az albérletpiaci mutatók. Havi szinten lassult az áremelkedés, éves szinten viszont fordított a helyzet - derül ki az ingatlan.com új elemzésében, amely ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindexét, emellett - több mint 16 ezer hirdetés adatai alapján - a különböző nagyvárosokra jellemző októberi bérleti díjakat is felsorolja.

Majdnem 6 százalékos drágulás éves szinten

Szeptemberben országszerte 0,9 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak augusztushoz képest. Ez lassulást jelent a lakbérindex április óta végbement 1-2,7 százalékos havi szintű emelkedéséhez képest. Éves összevetésben viszont országosan 5,7 százalékos növekedés következett be, szemben az augusztusi 3,9 százalékkal.

A Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben az fővárosi agglomeráció felértékelődésének köszönhető. Az országosan havi alapon látható lassulás pedig az nyári albérletszezon kifutásával magyarázható” - kommentálta az eredményeket Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: Az albérletárak a drágulás ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól. Bár most szeptemberben tavalyhoz képest már drágábban lehet ingatlant bérelni, az albérletárak országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak mint 2019 szeptemberében.

Hol tart októberben a piac?

Az ingatlan.com elemzése több mint 16 ezer hirdetés alapján ismerteti azt is, hogy október közepén mennyiért kínálták az albérleteket Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forintot tett ki. A legdrágább városrésznek számító V. kerület áttörte a 200 ezer forintos szintet, a legolcsóbb pedig a XVI. kerület 125 ezer forinttal.

Balogh László azt mondta: “Veszprém egyetemváros, emellett az országos átlagnál fejlettebb iparral rendelkezik, továbbá a Balaton közelsége is támaszt ad az ottani keresletnek. Székesfehérvár szintén rendelkezik felsőoktatási intézménnyel és ugyancsak gazdaságilag az erősebb nagyvárosok közé tartozik, továbbá Budapest és a Velencei-tó közelsége miatt is élénknek mondható a város albérletpiaca."

Az ingatlanhirdetési portál szakembere szerint a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére lehet számítani a keresletet a bérek várható emelkedése, ezen belül a minimálbér-emelés segítheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?