Így folynak el brutális milliók házépítéskor: sokan ezen a választáson buknak a legtöbbet

Így folynak el brutális milliók házépítéskor: sokan ezen a választáson buknak a legtöbbet

2021. szeptember 9. 17:29

Drámai, csaknem 50 százalékos árkülönbség is lehet két azonos méretű családi ház tetőszerkezete között, ha a tulajdonos nem elég körültekintően hoz meg egy, akár mellékesnek tűnő döntést - hívják fel a figyelmet szakértők.

Egy átlagos méretű, 12x12 méteres családi ház nyeregtetője esetén a kivitelezés teljes költsége 6,5 millió forint körül alakulhat – derül ki a Wienerberger Zrt. friss kalkulációjából. A költségbecslés az utóbbi időben igen divatossá vált 20-22 fokos hajlásszög és Tondach kerámia cserepek használata esetén, a szigetelés, a gipszkartonozás és egyéb munkákkal közös összegzésként készült.

Annak ellenére, hogy a szem számára szinte észrevehetetlen a különbség a két hajlásszög esetében, már a 20 és a 22 fokos tetők között is jelentős költségkülönbség alakulhat ki (sok százezer forintos). Ennek az az oka, hogy az alacsonyabb hajlásszögek esetén sokkal többet kell költeni a hatékony vízzárásra, ami nagyjából 15%-os áremelkedést is jelenthet. Ezzel szemben, egy 30-35 fokos hajlásszögű, hasonlóan tartós, a műszaki követelményeknek szintén tökéletesen megfelelő tető már a korábban említett értéknek a kétharmadából is kihozható - mutatnak rá a Tondach szakértői.   

„Az utóbbi években rendkívül divatosak lettek az alacsony hajlásszögű tetők. Annak azonban ára van, ha a trenddel akarunk tartani. Az ilyen, 20-22 fokos tetőkhöz ugyanis igencsak drága és különleges kiegészítő termékeket kell választani, annak érdekében, hogy a családi ház tetőszerkezete műszakilag maradéktalanul, hosszú ideig ellássa feladatát. Egy alacsony hajlásszögű szerkezet esetében egészen más alátéthéjazati követelményeknek kell megfelelni, mint például egy 30-35 fokos tető esetében. Többek között vízhatlan megoldást biztosító fóliát kell felszerelni és kiegészítő deszkázatra is szükség van. Emellett ezek kivitelezéséhez döntően képzett szakembereket kell felkérni, akiknek többek között olyan speciális szerszámaik is vannak, amelyekkel a teljes beépítési munkafolyamat elvégezhető” – hívja fel a figyelmet a cég.

Az említetteknél is nagyobb lehet a különbség azonban, ha egy kifejezetten nagy, 50 fokos hajlásszögű és a 30 fokos szerkezet költségeit hasonlítjuk össze. Ilyenkor például azzal is kalkulálni kell a tulajdonosnak, hogy a kialakítás miatt a héjazat felülete ebben az esetben a legnagyobb. Emiatt akár 15-20 százalékkal több alapanyagra és cserépre lesz szükség a munkához. Így egy 30 fokos szerkezettel összevetve a teljes költségvetés ugyanakkora alapterületű ház esetében akár 40-45 százalékkal is magasabb lehet.   

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tető kiváló kivitelezése mára igencsak hangsúlyos kérdéssé vált. Néhány éve az új építésű családi házaknál, ahogy a falak, úgy a tetők esetében is szigorú hőszigetelési követelmények vannak érvényben. Kevesen vannak vele tisztában, de új ingatlanoknál a jogszabályban rögzített értékeknek köszönhetően egyértelműen a tetőteret határoló szerkezeteknek kell a ház legjobb hőszigetelő felületének lennie, jobb eredményeket kell produkálnia, mint a falazatnak. Ennek teljesítése azért is különösen fontos, mert 2022 második felétől kizárólag olyan újépítésű házakat lehet használatba venni, amelyek megfelelnek a „közel nulla energiafelhasználású” épületekről szóló jogszabályoknak. Ha pedig a tető nem teljesíti a törvényben előírt műszaki paramétereket, akkor az ingatlan nem kaphat használatbavételi engedélyt - hívják fel a figyelmet a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?