13 °C Budapest
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Betelt a pohár a magyar lakásvásáróknál: nem tudnak lépést tartani a drágulással

2021. augusztus 5. 11:35

A kínálati piac alapján kirajzolódó trendeket igazolják a legfrissebb hivatalos lakáspiaci adatok. A járvány miatti megtorpanás után számottevően, 15 százalékkal nőtt a forgalom, azaz az adásvételek száma. Mindez a használt lakások piacán nem járt a pandémia előtti évekre jellemző két számjegyű drágulással, az átlagos áremelkedés éves szinten 5 százalék alatt maradt. A fizetőképes kereslet ugyanis egyre nehezebben tart lépés a drágulással. 2021-ben 97 napra nőtt a fővárosban eladott lakóingatlanok átlagos értékesítési ideje, miközben a városokban és megyeszékhelyeken 126 és 97 napra rövidült az eladási idő. A lakáspiac motorját tehát továbbra is a fővároson kívüli területek hajtják. Az új lakások ára elszakadt a használtaktól, két számjegyű drágulást produkáltak, ám az építőanyag-drágulás további meglepetéseket hozhat.

Rendhagyó eredményeket produkált a magyarországi lakáspiac az idén. Külön utakon jár az új és használt lakások piaca, előbbieknél folytatódott a drágulás, utóbbiaknál lelassult. Az eladási idő nőtt a használtaknál - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely hivatalos KSH adatok alapján bemutatja a lakáspiac első negyedéves teljesítményét, valamint saját adatok alapján azt is, hogy mennyi időre van szükség egy-egy lakóingatlan értékesítéséhez a jelenlegi piaci környezetben.

Az idei első negyedévben 15 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakások piacán. Utóbbiaknál az áremelkedés 4,6 százalékos volt éves szinten, Az új lakások ára ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt.

A legfrissebb hivatalos számok alátámasztják a kínálati piaci adatokból korábban kirajzolódó trendeket, miszerint a járványhatás miatti megtorpanás után élénkült a lakáspiaci forgalom, de ez nem párosult jelentős, a pandémia előtti években látott jelentős áremelkedéssel a használt lakások piacán. A mérsékeltebb, 5 százaléktól elmaradó éves árnövekedés azt mutatja, hogy a fizetőképes kereslet egyre nehezebben tudja tartani a lépést a drágulással. Ezt jelzi, hogy utóbbi hónapokban a korábbinál sokkal többen voltak azok az eladók, akik csökkentették az eredetileg meghirdetett eladási árat

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakáspiac motorja továbbra is vidéken pörög

Ezt alátámasztják az ingatlan.com eladási időre vonatkozó adatai is. A fővárosban az idén átlagosan 97 napra volt szükség egy-egy eladásához - szemben a tavalyi 92 napos átlaggal. A megyei jogú városokban idén ugyancsak 97 nap kellett egy-egy lakóingatlan értékesítéséhez, miközben 2020-ban ehhez még átlagosan 108 napra volt szükség.

Öt éves viszonylatban viszont a budapesti eladások üteme sokkal jobban lassult, mint a többi nagyvárosban. A lakáspiaci felfutás a jövőben is leginkább a fővároson kívüli településeken várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi várható az új lakásoknál? Meglepődhetnek a vevőjelöltek?

Balogh László az új lakások piacáról azt mondta, hogy az árak alakulását ez a szegmens elvált a használt lakásokétól. Ugyanis 10 százalék feletti volt a drágulás az idei első negyedévben.

Fontos, hogy az új lakásoknál az áradatok sokszor az építkezés kezdeti fázisában, azaz 1-2 évvel ezelőtt megkötött adásvételi szerződéseken alapulnak, és csak az átadások után jelennek meg a statisztikákban. Az új lakások vásárlóinak ezért az utóbbi időszakban kibontakozó építőanyag-drágulás miatt fel kell készülniük arra, hogy a későbbiekben még jelentősebb áremelkedés lehet a piacon. Emiatt pedig gondosan kell megtervezni a vásárláshoz vagy építkezéshez szükséges költségvetést

- hívta fel a figyelmet Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm