1 °C Budapest
Natural and juicy pickled pears in the jar

Gyors körtebefőtt télire: Körtebefőtt recept, avagy hogyan készül a körtebefőtt száraz dunsztban?

2021. július 25. 19:14

Az idénygyümölcsök közül az egyik legfinomabb kétségkívül a friss, édes, lédús körte, amit egyrészt megvásárolhatunk a boltban, másrészt leszüretelhetünk otthon, saját gyümölcsfánkról is – utóbbi esetben mit kezdjünk a hirtelen beérő, nagymennyiségű körtével? Hogyan tartósítható a körte körtebefőtt formájában, hogyan készül a körtebefőtt télire, hogy egész évben fogyaszthassuk?

Cikkünkben a körtebefőtt készítés rejtelmeibe vezetjük be olvasóinkat, ami sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk. Ez a körtebefőtt recept bármelyik körtefajta feldolgozására alkalmas: tudd meg, hogyan készül a körtebefőtt száraz dunsztban és nedves dunsztban, vagyis hogyan tehető el a körtebefőtt télire. Mi történik, ha a körtebefőtt a hónapok alatt megbarnul, miért barnul meg a körtebefőtt? Milyen gyümölcs-cukor arányokat kell eltalálnunk a körtebefőtt készítése során?

A befőzés alapjai

A befőzés a lekvárkészítés mellett az idénygyümölcsök tartósításának a legegyszerűbb útja, amit azért is fontos ismernünk, mert a hirtelen beérő, nagymennyiségű gyümölcsöt nem biztos, hogy egyszerre el tudjuk fogyasztani. A befőzés, ugyanígy a körtebefőtt készítés friss gyümölcsök használatával történik, amelyeket a cukros szirup és a légmentes lezárás tartósít, azonban a biztonság kedvéért, főként, ha ez az első próbálkozásunk a körtebefőtt készítésére, érdemes használnunk üvegenként egy késhegynyi szalicilt, hogy biztos legyen a sikerélmény.

A befőzés legfontosabb mozzanata a dunsztolás: a többi gyümölccsel egyetemben a körtebefőtt száraz dunsztban és nedves dunsztban is tartósítható; hogy mi melyik verziót választjuk, csak rajtunk múlik, de elsőre érdemes lehet a talán egyszerűbbnek mondható, száraz dunsztolást kipróbálnunk. Nézzük, hogyan készül a gyors körtebefőtt télire!

Gyors körtebefőtt recept

A körtebefőtt hozzávalói

  • 5 kg körte, héjastól
  • 1 kg kristálycukor
  • 0,5 dl citromlé (az áztatáshoz)
  • 3l víz
  • 1 késhegynyi szalicil üvegenként (a tartósításhoz)
  • ízlés szerint téli fűszerek

A körtebefőtt készítése: körtebefőtt télire

  1. Készítsük elő a friss körtéket (válasszunk érett, de nem túlérett gyümölcsöket): vágjuk őket négyfelé, vagy nagyobb körték esetén kisebb szeletekre. Alapvetően nem szükséges a körte meghámozása, de ízlés szerint ezt is nyugodtan megtehetjük. A magházat és a szárrészt távolítsuk el.
  2. Hogy a körteszeletek meg ne barnuljanak (az almához hasonlóan a körte is hajlamos rá), áztassuk a gyümölcsöket citromos vízbe.
  3. Amikor minden körteszelet készen áll, csepegtessük le azokat, majd helyezzük őket az alaposan megtisztított, tetszőleges méretű befőttes üvegekbe.
  4. A cukrot forraljuk fel a vízben, míg teljesen el nem olvad, ekkor egy egyszerű szirupot kapunk. Ezt a szirupot töltsük a befőttekbe, míg a körték közötti hézag el nem tűnik. Ennél a lépésnél ízlés szerint adhatunk fűszereket is a körtebefőtt tartalmához, például gyömbért, fahéjat vagy szegfűszeget, hogy a körtebefőtt télire illjen a későbbi karácsonyi hangulathoz.
  5. Tegyünk egy-egy késhegynyi szalicilt a körtebefőttek tetejére, majd zárjuk le celofánnal (erősítsük befőttes gumival), végül a befőttes üvegek tetejével.
  6. Ezután a körtebefőtt tartósítása következik, amit elvégezhetünk száraz dunsztban vagy nedves dunsztban is.

Körtebefőtt nedves dunsztban

Az körtebefőtt nedves dunsztban való tartósítása nagyon egyszerű: fogjunk egy jó nagy lábast, helyezzük bele a körtebefőtt üvegeit, öntsük fel az üvegek közötti teret vízzel, majd melegítsük az egészet addig, míg a körtebefőtt belsejében lévő cukros lé is el nem kezd bugyborékolni. Hagyjuk benne az üvegeket a nedves dunsztban, ezalatt a fazekat tartsuk konyharuhával letakarva. Körülbelül 10-12 óra alatt az egész körtebefőtt adag lassan kihűl, ezután eltehető a körtebefőtt télire.

Körtebefőtt száraz dunsztban

Az körtebefőtt száraz dunsztban való tartósítása még egyszerűbb, mint az előző esetben: ekkor a körteszeleteket először átforrósítjuk a cukros szirupban, vigyázva, nehogy megfőzzük őket, majd a forró gyümölcsöket és a cukros levet egyszerre töltjük bele az előre alaposan lefertőtlenített, tiszta befőttes üvegekbe. Adjuk hozzá a késhegynyi szalicilt, zárjuk le, majd takarjuk be a körtebefőtt üvegeket alaposan papírral vagy konyharuhával, hogy ez esetben is lassan távozhasson a körtebefőtt hője. A befőttes üvegeket sütőben, 100°-on elő is melegíthetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Meddig jó a körtebefőtt?

A körtebefőtt, ha a fent leírt utak valamelyikét alkalmazva tartósítjuk, mindenképpen kibírja a telet, így egész évben csemegézhetünk a körtebefőtt raktárunkból. Ha egy-két körtebefőtt nem fogy el a téli szezon alatt, az sem nem probléma, ugyanis elfogyaszthatjuk azt jövő nyáron, sőt, akár a következő télen is. Tovább viszont nem érdemes őrizgetni, hiszen hiába marad a körtebefőtt évekig ehető, frissebb, gusztusosabb gyümölcsök kerülnek majd a helyére és a tavalyelőtti körtebefőtt soha nem fog már lekerülni a polcról.

Miért barnul meg a körtebefőtt? Megromlott?

A befőttek tetején gyakran megbarnulnak a gyümölcsök. Ez egy oxidációs folyamat eredménye, amit annak köszönhetünk, hogy nem dunsztoltuk megfelelően a befőttet, vagy nem adtunk hozzá szalicilt. Érdemes a körtebefőtt gyümölcseihez annyi cukorszirupot adnunk, amennyi biztosan ellepi azt, hogy egyik körteszelet se lógjon ki – lehetőleg töltsük az üvegeket teljesen tele. Ha kevés a cukorszirup, ne aggódjunk, egyszerűen főzzünk még hozzá, a fent leírt arányok betartásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. december 12. csütörtök
Gabriella
50. hét
Ajánlatunk
AAAAAAAAAAAAA
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33