exterior elevation detail of re-insulated abstract looking precast concrete panel building in Budapest with many window air conditioner units and steel pipe structure base on roof for solar panels

Eddig tartott a jó világ? Ennyivel drágábban lehet most lakáshoz, házhoz jutni

2021. július 9. 13:31

A fővárosi újlakás-piacon az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb projekt indult, ezekben kevesebb lakás épül, ám az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal nőtt: friss, júniusi kimutatások szerint a középérték 1 millió 113 ezer forint a fővárosban. A belvárosban kereken kétmilliót ér egy négyzetméter átlagosan.

Az Otthon Centrum szakértői a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számait összegezték, melyből többek között az derült ki, hogy Budapesten 424 projektben 32 ezer lakás épül. Ezek közül 7577 lakás kínálnak megvételre, az átlagos négyzetméterár pedig 1millió 113 ezer forint volt.

Ezek a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számai. Az egy évvel ezelőtti állapotokkal összehasonlítva ezek többségében alacsonyabbak, de nem minden esetben

– ismertette a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor. A prtál elemzési vezetője elmondta: a tavaly júniusi helyzethez képest kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (-8,4 százalék) és az épülő és tervezett lakások száma is 1135 darabbal csökkent (-3,4 százalékkal). 2021 második negyedévében 37 új projekt indult, ez a 2020 II. negyedévben startolt 45 projekthez képest 16,8 százalékkal kevesebb. Ugyanakkor az új építésű lakások drágultak: az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A kerületek sorrendje között lényeges változás nem tapasztalható. A projekt számok terén továbbra is a XIII. kerület az első (71 db), a második a XI. kerület (52 db), amelyet a III. kerület követ (38 db), a dobogóról ezúttal lecsúszott a pesti oldalon lévő a VIII. kerület (30 db).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az épülő lakások számát tekintve megfordult az elsőség, a XI. és XIII. kerület fej-fej mellett halad, ám előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan ugyan, de megelőzi Angyalföldet. A legtöbb új projekt a XIII. kerületben indult el (6 darab), ugyanakkor figyelemre méltó piaci változás, hogy az eddig új lakásokban szerénykedő külső pesti kerületekben is meglódult az építkezési kedv, így Rákosmentén (XVII. kerület), Csepelen (XXI. kerület), Soroksáron (XXIII. kerület) is egyre több projekt kivitelezése kezdődött el.

Az új építésű lakások négyzetméterének fajlagos átlagára Budapesten 1 millió 113 ezer forint volt, ami éves viszonylatban 8,5 százalékos növekedésnek felel meg. A legmagasabb fajlagos átlagár az V. kerületben alakult ki kereken 2 millió forinttal, de az I., II., VI. és XII. kerületben is meghaladja az átlagos kínálati négyzetméterár az 1,5 millió forintot. A többi budai és belvárosi kerületben 1 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületre jellemző, ahol az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem