6 °C Budapest
Floating swamp trail in Szigetszentmiklos, Hungary in March.

Ide menekülnek a fővárosból a tehetős magyarok: lakást simán házra lehet cserélni

2021. június 3. 20:01

Továbbra is a fővárosi agglomeráció a legkedveltebb ingatlanpiaci célpont, derült ki egy friss elemzői tanulmányából, amelyben többek között a világjárvány előtti időszak vándorlási mutatóit összegezték.

Az Otthon Centrum szakértői legfrissebb tanulmányukban az ország különböző településeinek vándorlási többletét, az oda- és az onnan elköltözők arányát elemezték. „A fővárosi agglomeráció minden járását, és egész Pest megyét pozitív vándorlási mérleg jellemezte az utóbbi években” – kommentálta az Otthon Centrum elemzési vezetője a legfrissebb vándorlási adatokat összegző tanulmány megállapításait.

Soóki-Tóth Gábor elmondta, népességarányosan a Szigetszentmiklósi járás, majd Budakeszi, és Ráckeve térsége könyvelte el a legnagyobb vándorlási nyereséget, ezeken a településeken több mint 15 ezrelékkel nőtt a vándorlási nyereség 2019-ben. Ugyanakkor a legalacsonyabb vándorlási egyenleggel, a Ceglédi és Nagykőrösi járások települései rendelkeznek, melyeket 5 ezrelék alatti többlet jellemezte.

A trend megállíthatatlan, és a pandémia okozta ingatlanpiaci leállást leszámítva töretlen irányú - áll az Otthon Centrum közleményében. Évtizedes ingatlanpiaci tapasztalat, hogy gazdasági konjunktúra idején többen költöznek ki az agglomerációba, mint ahányan a városba. A kisgyerekeseket vonzza a saját kert, a középgeneráció tagjai pedig álmaik családi házát kívánják elérni és erre a legkézenfekvőbb alternatíva a városból való kiköltözés.

Budapesten, és a megyei jogú városokban is hasonló tendencia érvényesül: amíg a városban vagy annak peremén lévő családi házak csak egy szűk réteg számára elérhetőek, addig a városhatártól távolodva egyre megfizethetőbb ez az ingatlantípus.

A vándorlási iránynak kedvez, hogy egy belvárosi lakás árából akár önálló házat vagy építési telket lehet vásárolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legtöbb adásvétel a legnagyobb településeken és vonzáskörzetükben történt. A legfrissebb vándorlási adatokkal azonos időszakban, tehát 2019-ben a Szigetszentmiklósi járás településein 2100, az Érdi járásban 1600, a Dunakeszi járásban 1350 tranzakció köttetett. Népesség arányosan is Szigetszentmiklósi járás vezet 17 ezrelékkel, melyet Dunakeszi járás 15,6, a Nagykátai járás 14,8 ezrelékkel követ. A legtöbb járásában ezer lakosra vetítve 10-15 tranzakció történt 2019-ben.

A KSH 2020. évi előzetes adatai alapján a legtöbb tranzakció szintén a Szigetszentmiklósi járásban volt 819, melyet az Érdi és Gödöllői járás követett 794 tranzakcióval. A sort a Szobi járás zárja 170 tranzakcióval. Ezek az adatok 2019-es évvel összevetve 39-56%-a, a legmagasabb a Ceglédi, a legalacsonyabb a Vecsési járásban, de ezek az értékek nagyban függenek a feldolgozottság mértékétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm