35 °C Budapest
Floating swamp trail in Szigetszentmiklos, Hungary in March.

Ide menekülnek a fővárosból a tehetős magyarok: lakást simán házra lehet cserélni

2021. június 3. 20:01

Továbbra is a fővárosi agglomeráció a legkedveltebb ingatlanpiaci célpont, derült ki egy friss elemzői tanulmányából, amelyben többek között a világjárvány előtti időszak vándorlási mutatóit összegezték.

Az Otthon Centrum szakértői legfrissebb tanulmányukban az ország különböző településeinek vándorlási többletét, az oda- és az onnan elköltözők arányát elemezték. „A fővárosi agglomeráció minden járását, és egész Pest megyét pozitív vándorlási mérleg jellemezte az utóbbi években” – kommentálta az Otthon Centrum elemzési vezetője a legfrissebb vándorlási adatokat összegző tanulmány megállapításait.

Soóki-Tóth Gábor elmondta, népességarányosan a Szigetszentmiklósi járás, majd Budakeszi, és Ráckeve térsége könyvelte el a legnagyobb vándorlási nyereséget, ezeken a településeken több mint 15 ezrelékkel nőtt a vándorlási nyereség 2019-ben. Ugyanakkor a legalacsonyabb vándorlási egyenleggel, a Ceglédi és Nagykőrösi járások települései rendelkeznek, melyeket 5 ezrelék alatti többlet jellemezte.

A trend megállíthatatlan, és a pandémia okozta ingatlanpiaci leállást leszámítva töretlen irányú - áll az Otthon Centrum közleményében. Évtizedes ingatlanpiaci tapasztalat, hogy gazdasági konjunktúra idején többen költöznek ki az agglomerációba, mint ahányan a városba. A kisgyerekeseket vonzza a saját kert, a középgeneráció tagjai pedig álmaik családi házát kívánják elérni és erre a legkézenfekvőbb alternatíva a városból való kiköltözés.

Budapesten, és a megyei jogú városokban is hasonló tendencia érvényesül: amíg a városban vagy annak peremén lévő családi házak csak egy szűk réteg számára elérhetőek, addig a városhatártól távolodva egyre megfizethetőbb ez az ingatlantípus.

A vándorlási iránynak kedvez, hogy egy belvárosi lakás árából akár önálló házat vagy építési telket lehet vásárolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legtöbb adásvétel a legnagyobb településeken és vonzáskörzetükben történt. A legfrissebb vándorlási adatokkal azonos időszakban, tehát 2019-ben a Szigetszentmiklósi járás településein 2100, az Érdi járásban 1600, a Dunakeszi járásban 1350 tranzakció köttetett. Népesség arányosan is Szigetszentmiklósi járás vezet 17 ezrelékkel, melyet Dunakeszi járás 15,6, a Nagykátai járás 14,8 ezrelékkel követ. A legtöbb járásában ezer lakosra vetítve 10-15 tranzakció történt 2019-ben.

A KSH 2020. évi előzetes adatai alapján a legtöbb tranzakció szintén a Szigetszentmiklósi járásban volt 819, melyet az Érdi és Gödöllői járás követett 794 tranzakcióval. A sort a Szobi járás zárja 170 tranzakcióval. Ezek az adatok 2019-es évvel összevetve 39-56%-a, a legmagasabb a Ceglédi, a legalacsonyabb a Vecsési járásban, de ezek az értékek nagyban függenek a feldolgozottság mértékétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06