Így ették a palancsintát a Római Birodalom katonái: ez mai napig a legjobb sós recept

Így ették a palancsintát a Római Birodalom katonái: ez mai napig a legjobb sós recept

2021. május 7. 08:17

A palacsintát nagyon sok nemzet tartja a sajátjának: a közös pontot a Római Birodalomban kell keresnünk, hiszen onnan ered. A legenda szerint a katonák bronz pajzsán sütötték meg, az akkor még csak ’placenta’-ként emlegetett lepényt. A legenda ugyan sántít, mert a pajzsok akkor fából voltak, amin nem sül meg a lepény, viszont az igaz, hogy a katonák egyik fő tápláléka volt már akkor. Bizony, nem édes volt, hanem sós, hiszen zöldségekkel, húsokkal töltötték, hogy laktató legyen, ráadásul jó sokáig elállt és könnyen szállítható is volt.

A HelloVidék most az édes palacsinták után a sós palacsinták legjobb receptjeit gyűjtötte össze, kitérve arra is, mikor jó egy sós palacsintatészta, mit kezdhetünk a megszikkadt tésztával, vagy hogyan használjuk a kovászt.

Mikor a tésztája önmagában már finom, akkor jó egy palacsintatészta. Nem kell hozzá semmi csak egy kis olaj, vagy narancslikőr, amibe mártogatjuk, esetleg egy pohár tej, úgyis finom. Az egyszerű palacsinta tésztában tojás, zsíros tej, nagy csipet só, pici cukor és liszt van. Szép pöttyösre megsül, illatos, könnyű, nem nyúlós, nem gumis, hanem olyan ’házi’.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: HelloVidék

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?