A glass of wine and beer with olives on a table at a cozy restaurant.

Mától este 11-ig szabad kijárás: megjelent a friss rendelet a nyitás részleteivel

2021. április 24. 08:48

Szombattól a teraszok és a kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között nyitva lehetnek, és a kijárási korlátozás pedig 11 órára módosul. Beltérben fogyasztani továbbra sem lehet, csupán elviteles étel-ital átvétel és mosdóhasználat céljából lehet vendégeknek ott tartózkodni, és a maszk is kötelező. A teraszon, kerthelyiségben már nem kell maszk, azt csak a személynek kell viselnie.

A múlt heti közlésekkel, és az április 15-én hatályba lépett rendeletmódosítással összhangban vendéglátó üzlet (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, ugyanakkor este 9.30 óra és reggel 5 óra között a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása tilos. Tehát érdemes az utolsó kortyokat és falatokat inkább otthagyni, mint kockáztatni egy bírságot, vagy hogy miattunk zárjanak be egy helyet.

A most érvénybe lépő rendelet kiköti ugyanis, hogy az új védelmi intézkedés betartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni. Ha ezt elmulasztja, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtható és be is zárhatják a helyet.

A frissen megjelent Magyar Közlöny 66. száma szerint a kijárási korlátozás is módosul: este 11-ig lehet az utcán büntetlenül tartózkodni.

További szabályok a teraszokon:

  • a vendéglátó üzleten belül mindenki köteles az eddig megszokott módon maszkot viselni, kivéve a hat éven aluliak, alamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.
  • ugyanakkor a vendéglátó üzleten belül továbbra is tilos tartózkodniuk a nem ott dolgozóknak, kivéve, ha elviteles ételt vesznek át, vagy mosdóba mennek.
  • a fogyasztás beltérben továbbra is tilos.
  • a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a vendéglátó üzlet vendéggel érintkező munkatársa (vagyis a felszolgáló) köteles maszkot viselni, azonban

a vendég nem köteles maszkot viselni.

A rendelet arra is kitért, hogy beltérben is lehet tartózkodni és ételt-italt, ha munkahelyi étkezdéről van szó, szálláshely étkező helyiségéről (ahol csak az ott megszállt vendégeket szolgálják ki), illetve iskolai menzák esetében is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendelet kimondja: a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek az üzemeltetője, bérlője vagy tulajdonosa (a továbbiakban együtt: használó) közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosult. Vagyis elengedik a teraszdíjat a jogosult vendéglátóhelyek számára. Kiszélesítik továbbá a kihasználható helyet: "a használó a közterületnek a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlet előtti részét – a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza működtetése céljából – a vendéglátó üzlet közterülethez csatlakozó épülethatára szélességében használhatja".

A sétálóutcákban lévő helyek addig terjeszkedhetnek, amíg nem áll az útjukba másik vendéglátó hely területe, illetve közös épületben lévő helyet fele-fele arányban osztoznak, hacsak nincs másról megállapodásuk. Akad néhány kivétel is, ami korlátozhatja a teraszok méretét, mint pl. úttest, vagy buszmegálló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem