Hol van már az év végi fék! Újra szárnyal a hazai ingatlanpiac

2021. február 18. 20:05

Az év végi megtorpanás után sokak számra kérdéses volt, hogyan indul 2021 az ingatlanpiacon, visszatérnek-e a vevők és eladók, élénkülés várható vagy folytatódik a stagnálás. Az ingatlanhálózatok tapasztalatai országos szinten is bizakodásra adnak okot: bár régiónként eltérő mértékben, de szakértőik mindenhol pozitív piaci változásokról tudnak beszámolni.

2020 végén az emelkedő ingatlanpiaci ciklus vége, a koronavírus járvány és a január elsejétől elérhető otthonteremtési támogatások együttes hatására a forgalom csökkenése, a vevői és eladói oldal kivárása volt tapasztalható a hazai ingatlanpiacon. A decemberi átmeneti megtorpanás után azonban januárban felélénkült a piac. Az új év első tapasztalatai alapján országos szinten is emelkedő forgalomról és érdeklődésről számoltak be az OTP Ingatlanpont régióvezetői. Bár az ország egyes területei között kimutathatóak regionális különbségek, összességében mindenhol pozitív változások jellemzik a hazai ingatlanpiacot.

"Északnyugat-Magyarországon az év végén is magas volt az érdeklődés, de a tranzakciószámokban megmutatkozott az otthonteremtési támogatások okozta kivárás. A januári régiós forgalmi adatok és adásvételek száma azonban már bőven meghaladta az előző év hasonló időszakának eredményeit és a február is biztatóan alakul" - mondta Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetője.

A régió kiemelt területén, a Balaton északi partján mindenhol élénk a kereslet és felértékelődtek azok az ingatlanok is, amelyek iránt eddig alacsonyabb volt az érdeklődés. A nagyobb városok, Győr, Tatabánya, Pápa, Veszprém, Székesfehérvár esetében is felélénkült a piac, emellett a nyugati határ mentén jellemzően hullámzó kereslet és kínálat is kiegyensúlyozott volt az év elején.

"A dél-alföldi régióban kézzelfogható volt az ingatlanpiac lassulása és a vevők kivárása az elmúlt év végén. Összességében 2021. januárja minden idők harmadik legsikeresebb hónapja volt a területen" - foglalta össze tapasztalatait Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A megyeszékhelyek piaca még nem ébredt fel téli álmából, a leglátványosabban a kistelepülések piaca élénkült meg. Az otthonteremtési támogatások kapcsán mind az eladói, mind a vevői oldalon megnőtt az igény a pénzügyi és ingatlanpiaci szakértelemre és egyértelműen felértékelődött a tanácsadók szerepe. Megbízói oldalon emelkedik az újépítésű ingatlanok aránya, ám ezt még nem követi a kereslet, ami az új és használt ingatlanok közötti, esetenként jelentős árkülönbséggel magyarázható.

"Az előző évekkel összehasonlítva 2021. januárja lényegesen erősebb hónap volt Északkelet- Magyarországon is, amiben szerepet játszott a vevők korábbi kivárása. Már 2020-ban is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy előtérbe kerültek a vidéki, kis értékű ingatlanok, amik akár önerő nélkül is megvásárolhatók" - mondta el Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyetemvárosokban és üdülőterületeken továbbra is sokan gondolkodnak befektetési célú ingatlanvásárlásban, ez a tendencia a koronavírus járvány elmúltával akár erősödhet is. "A Dél-Dunántúlon lassabban indult az év, sokan vártak a február elsejétől elérhető otthonfelújítási kölcsönre. A legnagyobb fellendülés a Balaton déli partján figyelhető meg, ahol már megjelentek a befektetési célú vásárlók is" - mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

Megélénkült, akár befektetési céllal is a lakások iránti érdeklődés a térségben, és a tavaly év végén még kiváró eladók is megjelentek a piacon. Az új építésű ingatlanok drágultak a régióban, ennek árfelhajtó hatása egyelőre nem érzékelhető a használt ingatlanok piacán. A régióban az új építésű városi ingatlanok száma alacsony, ami közre játszhat a városi piac lassabb fellendülésében is. A falvak viszont a falusi CSOK hatására továbbra is népszerűek az otthonkeresők körében.

"Budapesten a piac szinte összes szegmensében megfigyelhető a növekedés, januárban minden eddiginél jobb eredményt tudtunk elérni" - számolt be a fővárosi ingatlanpiac aktualitásairól Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.
Míg a belváros fellendülése még várat magára, a külvárosokban, az agglomerációs településeken és a főváros budai oldalán is pezseg a piac. Az otthonteremtési támogatások életbe lépésével Budapesten és környékén is jelentős számban jelentek meg a korábban kiváró vásárlók. Töretlenül népszerű a belvárosból agglomerációba történő kivándorlás és a befektetési jellegű vásárlók körében is megfigyelhető az óvatos érdeklődés, illetve a piac élénkülésével a budai oldalon a lakótelepek mellett a prémium ingatlanok iránt is megnőtt a kereslet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm