33 °C Budapest
Hol van már az év végi fék! Újra szárnyal a hazai ingatlanpiac

Hol van már az év végi fék! Újra szárnyal a hazai ingatlanpiac

2021. február 18. 20:05

Az év végi megtorpanás után sokak számra kérdéses volt, hogyan indul 2021 az ingatlanpiacon, visszatérnek-e a vevők és eladók, élénkülés várható vagy folytatódik a stagnálás. Az ingatlanhálózatok tapasztalatai országos szinten is bizakodásra adnak okot: bár régiónként eltérő mértékben, de szakértőik mindenhol pozitív piaci változásokról tudnak beszámolni.

2020 végén az emelkedő ingatlanpiaci ciklus vége, a koronavírus járvány és a január elsejétől elérhető otthonteremtési támogatások együttes hatására a forgalom csökkenése, a vevői és eladói oldal kivárása volt tapasztalható a hazai ingatlanpiacon. A decemberi átmeneti megtorpanás után azonban januárban felélénkült a piac. Az új év első tapasztalatai alapján országos szinten is emelkedő forgalomról és érdeklődésről számoltak be az OTP Ingatlanpont régióvezetői. Bár az ország egyes területei között kimutathatóak regionális különbségek, összességében mindenhol pozitív változások jellemzik a hazai ingatlanpiacot.

"Északnyugat-Magyarországon az év végén is magas volt az érdeklődés, de a tranzakciószámokban megmutatkozott az otthonteremtési támogatások okozta kivárás. A januári régiós forgalmi adatok és adásvételek száma azonban már bőven meghaladta az előző év hasonló időszakának eredményeit és a február is biztatóan alakul" - mondta Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetője.

A régió kiemelt területén, a Balaton északi partján mindenhol élénk a kereslet és felértékelődtek azok az ingatlanok is, amelyek iránt eddig alacsonyabb volt az érdeklődés. A nagyobb városok, Győr, Tatabánya, Pápa, Veszprém, Székesfehérvár esetében is felélénkült a piac, emellett a nyugati határ mentén jellemzően hullámzó kereslet és kínálat is kiegyensúlyozott volt az év elején.

"A dél-alföldi régióban kézzelfogható volt az ingatlanpiac lassulása és a vevők kivárása az elmúlt év végén. Összességében 2021. januárja minden idők harmadik legsikeresebb hónapja volt a területen" - foglalta össze tapasztalatait Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A megyeszékhelyek piaca még nem ébredt fel téli álmából, a leglátványosabban a kistelepülések piaca élénkült meg. Az otthonteremtési támogatások kapcsán mind az eladói, mind a vevői oldalon megnőtt az igény a pénzügyi és ingatlanpiaci szakértelemre és egyértelműen felértékelődött a tanácsadók szerepe. Megbízói oldalon emelkedik az újépítésű ingatlanok aránya, ám ezt még nem követi a kereslet, ami az új és használt ingatlanok közötti, esetenként jelentős árkülönbséggel magyarázható.

"Az előző évekkel összehasonlítva 2021. januárja lényegesen erősebb hónap volt Északkelet- Magyarországon is, amiben szerepet játszott a vevők korábbi kivárása. Már 2020-ban is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy előtérbe kerültek a vidéki, kis értékű ingatlanok, amik akár önerő nélkül is megvásárolhatók" - mondta el Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyetemvárosokban és üdülőterületeken továbbra is sokan gondolkodnak befektetési célú ingatlanvásárlásban, ez a tendencia a koronavírus járvány elmúltával akár erősödhet is. "A Dél-Dunántúlon lassabban indult az év, sokan vártak a február elsejétől elérhető otthonfelújítási kölcsönre. A legnagyobb fellendülés a Balaton déli partján figyelhető meg, ahol már megjelentek a befektetési célú vásárlók is" - mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

Megélénkült, akár befektetési céllal is a lakások iránti érdeklődés a térségben, és a tavaly év végén még kiváró eladók is megjelentek a piacon. Az új építésű ingatlanok drágultak a régióban, ennek árfelhajtó hatása egyelőre nem érzékelhető a használt ingatlanok piacán. A régióban az új építésű városi ingatlanok száma alacsony, ami közre játszhat a városi piac lassabb fellendülésében is. A falvak viszont a falusi CSOK hatására továbbra is népszerűek az otthonkeresők körében.

"Budapesten a piac szinte összes szegmensében megfigyelhető a növekedés, januárban minden eddiginél jobb eredményt tudtunk elérni" - számolt be a fővárosi ingatlanpiac aktualitásairól Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.
Míg a belváros fellendülése még várat magára, a külvárosokban, az agglomerációs településeken és a főváros budai oldalán is pezseg a piac. Az otthonteremtési támogatások életbe lépésével Budapesten és környékén is jelentős számban jelentek meg a korábban kiváró vásárlók. Töretlenül népszerű a belvárosból agglomerációba történő kivándorlás és a befektetési jellegű vásárlók körében is megfigyelhető az óvatos érdeklődés, illetve a piac élénkülésével a budai oldalon a lakótelepek mellett a prémium ingatlanok iránt is megnőtt a kereslet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?