16 °C Budapest
Az utánozhatatlan mátrai borzaska recept: mátrai borzaska sütőben és serpenyőben sütve

Az utánozhatatlan mátrai borzaska recept: mátrai borzaska sütőben és serpenyőben sütve

2020. december 6. 14:31

Tudtad, hogy a mátrai borzaska tepsiben is elkészíthető, így sokkal galóriaszegényebb ételt kapunk? Tudd meg, hogyan készül a legfinomabb mátrai borzaska recept, illetve hogy a mátrai borzaska sütőben, vagy a mátrai borzaska serpenyőben sütve a finomabb! Mutatjuk, hogyan készül a matrai borzaska jó sok sajttal, tejföllel!

Habár se a Mátrához, se a borzokhoz nincs köze, a mátrai borzaska a magyarok egyik kedvenc harapnivalója, ami nem csak az éttermekben, bisztrókban állja meg a helyét, hanem otthon, az ebédlőasztalon is. A ropogós krumplibundát és a finom, meleg, tejfölös borítást kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztják. A mátrai borzaska recepttel mindössze egy baj van: sokáig tart elkészíteni, ugyanis a bundához le kell reszelnünk a nyers, kemény krumplikat. Mi ennek ellenére mégis azt mondjuk, megéri megbirkózni vele, hiszen nincs is jobb, mint egy finom, serpenyőben sült mátrai borzaska egy kis szalmakrumplival.

Mátrai borzaska, a magyar bisztrók egyik kedvenc fogása

A mátrai borzaska milyen húsból készül?

A mátrai borzaska olyan hússzeletekből lészül, amelyeket a rántott húshoz hasonlóan egyszerűen ki lehet sütni forró olajban. Tipikusan megfelelő húsok a mátrai borzaska készítéséhez a csirkemell, a sertéskaraj, illetve a zsírosabb, szaftosabb húsok rajongóinak a sertéstarját is ajánljuk figyelmébe, hiszen abból is lehet nagyszerű borzaskát készíteni. A borzas karaj és a borzas csirkemell tepsiben sütve is készíthető, nem csak olajban - ehhez azonban célszerű lehet elősütni a húst, különösen akkor, ha karajból, vagy tarjából készítjük azt.

Az eredeti mátrai borzaska recept

Habár a borzas karaj tepsiben, illetve a borzas csirkemell sütőben sütve is elkészíthető, elsősorban azt javasoljuk, hogy próbáljuk ki a borzas hús készítését az eredeti mátrai borzaska recept alapján, forró olajban kisütve.

A mátrai borzaska hozzávalói

  • 80 dkg sertés rövidkaraj vagy csirkemellfilé
  • 1 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 8 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 0,5 l napraforgóolaj
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g trappista sajt

A mátrai borzaska elkészítése

  1. Vágjuk a tetszőleges húst (hagyományosan rövidkarajt) 1 cm vastagságú szeletekre, majd klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Hámozzuk meg a krumplit és reszeljük le nagylyukú reszelőn. A reszelt krumpli sok levet ereszt: próbáljuk meg a lehető legtöbbet kipréselni belőle.
  3. Keverjük össze a reszelt krumplit a tojásokkal, majd adjunk hozzá a burgonya nedvességtartamától és a tojás méretétől függően 2-4 kanál lisztet. Keverjük össze alaposan a mátrai borzaska bunda alapanyagait, ízesítsük sóval, borssal.
  4. Itassuk papírtörlővel szárazra a mátrai borzaska hússzeleteit, majd forgassuk meg őket vékonyan a maradék lisztben. Ezután a hússzeleteket borítsuk be a krumplis mátrai borzaska masszával.
  5. Előre felhevített napraforgóolajban, serpenyőben süssük ki a bundázott húsokat mindkét oldalukon. A hirtelen sütésnek köszönhetően, amikor a krumplis bunda mindkét oldalán aranybarnára sült, a hús is tökéletesen kész lesz.
  6. Csöpögtessük le a kisütött mátrai borzaska szeleteket, majd fektessük őket egy tányérra. A fokhagymát fokhagymanyomóval törjük át és keverjük bele a tejfölbe. Kenjük meg a mátrai borzaska szeletek tetejét a fokhagymás tejföllel, majd szórjuk meg őket bőségesen reszelt sajttal.
  7. 180°-ra elsőmelegített sütőben süssük további 5-10 percig, hogy a sajt megolvadjon a matrai borzaska tetején. Tálaljuk szalmaburgonyával, ízlés szerint káposztasalátával.

Mátrai borzaska sütőben

Az olajban sütés ellenzőinek sem kell aggódniuk: a mátrai borzaska sütőben is elkészíthető, minimális olaj használatával, egy különbséggel: a sütőben sült mátrai borzaska esetében nem kapjuk meg ugyanazt a ropogós krumplibundát, amit az olajban sütésnek köszönhetünk, de viszont egy tepsis borzas csirkemell vagy karaj is lehet ugyanolyan finom, mint az eredeti verzió.

A matrai borzaska recept sutoben a következőképpen néz ki: járjunk el a fent leírt borzaska recept alapján, azonban olaj helyett süljön a mátrai borzaska sütőben 180°-on, zsírpapírra terítve. A karajt, ha vastagok a szeletek, érdemes külön elősütni, a csirkét azonban nem szükséges. A mátrai borzas csirkemell sutoben sutve kb. 45 perc alatt lesz kész, a sertésszelet 60 percet igényel (összességében elmondhatjuk, hogy akkor van kész a tepsis borzas hús, ha a krumplibunda aranybarna és ropogós).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?