Az utánozhatatlan mátrai borzaska recept: mátrai borzaska sütőben és serpenyőben sütve

Az utánozhatatlan mátrai borzaska recept: mátrai borzaska sütőben és serpenyőben sütve

2020. december 6. 14:31

A legfinomabb mátrai borzaska recept: mátrai borzaska sütőben és mátrai borzaska serpenyőben sütve. Mutatjuk, hogyan készül a matrai borzaska jó sok sajttal, tejföllel!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Habár se a Mátrához, se a borzokhoz nincs köze, a mátrai borzaska a magyarok egyik kedvenc harapnivalója, ami nem csak az éttermekben, bisztrókban állja meg a helyét, hanem otthon, az ebédlőasztalon is. A ropogós krumplibundát és a finom, meleg, tejfölös borítást kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztják. A mátrai borzaska recepttel mindössze egy baj van: sokáig tart elkészíteni, ugyanis a bundához le kell reszelnünk a nyers, kemény krumplikat. Mi ennek ellenére mégis azt mondjuk, megéri megbirkózni vele, hiszen nincs is jobb, mint egy finom, serpenyőben sült mátrai borzaska egy kis szalmakrumplival.

Mátrai borzaska, a magyar bisztrók egyik kedvenc fogása

A mátrai borzaska hozzávalói

  • 80 dkg sertés rövidkaraj vagy csirkemellfilé
  • 1 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 8 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 0,5 l napraforgóolaj
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g trappista sajt

A mátrai borzaska elkészítése

  • 1. Vágjuk a tetszőleges húst (hagyományosan rövidkarajt) 1 cm vastagságú szeletekre, majd klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk.
  • 2. Hámozzuk meg a krumplit és reszeljük le nagylyukú reszelőn. A reszelt krumpli sok levet ereszt: próbáljuk meg a lehető legtöbbet kipréselni belőle.
  • 3. Keverjük össze a reszelt krumplit a tojásokkal, majd adjunk hozzá a burgonya nedvességtartamától és a tojás méretétől függően 2-4 kanál lisztet. Keverjük össze alaposan a mátrai borzaska bunda alapanyagait, ízesítsük sóval, borssal.
  • 4. Itassuk papírtörlővel szárazra a mátrai borzaska hússzeleteit, majd forgassuk meg őket vékonyan a maradék lisztben. Ezután a hússzeleteket borítsuk be a krumplis mátrai borzaska masszával.
  • 5. Előre felhevített napraforgóolajban, serpenyőben süssük ki a bundázott húsokat mindkét oldalukon. A hirtelen sütésnek köszönhetően, amikor a krumplis bunda mindkét oldalán aranybarnára sült, a hús is tökéletesen kész lesz.
  • 6. Csöpögtessük le a kisütött mátrai borzaska szeleteket, majd fektessük őket egy tányérra. A fokhagymát fokhagymanyomóval törjük át és keverjük bele a tejfölbe. Kenjük meg a mátrai borzaska szeletek tetejét a fokhagymás tejföllel, majd szórjuk meg őket bőségesen reszelt sajttal.
  • 7. 180°-ra elsőmelegített sütőben süssük további 5-10 percig, hogy a sajt megolvadjon a matrai borzaska tetején. Tálaljuk szalmaburgonyával, ízlés szerint káposztasalátával.

Mátrai borzaska sütőben

Az olajban sütés ellenzőinek sem kell aggódniuk: a mátrai borzaska sütőben is elkészíthető, minimális olaj használatával, ám ez esetben nem kapjuk meg az eredeti minőségű, ropogós tésztát. Süljön a mátrai borzaska sütőben180°-on, zsírpapírra terítve, minimum 45 percen keresztül. A karajt, ha vastagok a szeletek, érdemes külön elősütni, a csirkét nem kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?