7 °C Budapest

Az utánozhatatlan mátrai borzaska recept: mátrai borzaska sütőben és serpenyőben sütve

2020. december 6. 14:31

Tudtad, hogy a mátrai borzaska tepsiben is elkészíthető, így sokkal galóriaszegényebb ételt kapunk? Tudd meg, hogyan készül a legfinomabb mátrai borzaska recept, illetve hogy a mátrai borzaska sütőben, vagy a mátrai borzaska serpenyőben sütve a finomabb! Mutatjuk, hogyan készül a matrai borzaska jó sok sajttal, tejföllel!

Habár se a Mátrához, se a borzokhoz nincs köze, a mátrai borzaska a magyarok egyik kedvenc harapnivalója, ami nem csak az éttermekben, bisztrókban állja meg a helyét, hanem otthon, az ebédlőasztalon is. A ropogós krumplibundát és a finom, meleg, tejfölös borítást kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztják. A mátrai borzaska recepttel mindössze egy baj van: sokáig tart elkészíteni, ugyanis a bundához le kell reszelnünk a nyers, kemény krumplikat. Mi ennek ellenére mégis azt mondjuk, megéri megbirkózni vele, hiszen nincs is jobb, mint egy finom, serpenyőben sült mátrai borzaska egy kis szalmakrumplival.

Mátrai borzaska, a magyar bisztrók egyik kedvenc fogása

A mátrai borzaska milyen húsból készül?

A mátrai borzaska olyan hússzeletekből lészül, amelyeket a rántott húshoz hasonlóan egyszerűen ki lehet sütni forró olajban. Tipikusan megfelelő húsok a mátrai borzaska készítéséhez a csirkemell, a sertéskaraj, illetve a zsírosabb, szaftosabb húsok rajongóinak a sertéstarját is ajánljuk figyelmébe, hiszen abból is lehet nagyszerű borzaskát készíteni. A borzas karaj és a borzas csirkemell tepsiben sütve is készíthető, nem csak olajban - ehhez azonban célszerű lehet elősütni a húst, különösen akkor, ha karajból, vagy tarjából készítjük azt.

Az eredeti mátrai borzaska recept

Habár a borzas karaj tepsiben, illetve a borzas csirkemell sütőben sütve is elkészíthető, elsősorban azt javasoljuk, hogy próbáljuk ki a borzas hús készítését az eredeti mátrai borzaska recept alapján, forró olajban kisütve.

A mátrai borzaska hozzávalói

  • 80 dkg sertés rövidkaraj vagy csirkemellfilé
  • 1 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 8 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 0,5 l napraforgóolaj
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g trappista sajt

A mátrai borzaska elkészítése

  1. Vágjuk a tetszőleges húst (hagyományosan rövidkarajt) 1 cm vastagságú szeletekre, majd klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Hámozzuk meg a krumplit és reszeljük le nagylyukú reszelőn. A reszelt krumpli sok levet ereszt: próbáljuk meg a lehető legtöbbet kipréselni belőle.
  3. Keverjük össze a reszelt krumplit a tojásokkal, majd adjunk hozzá a burgonya nedvességtartamától és a tojás méretétől függően 2-4 kanál lisztet. Keverjük össze alaposan a mátrai borzaska bunda alapanyagait, ízesítsük sóval, borssal.
  4. Itassuk papírtörlővel szárazra a mátrai borzaska hússzeleteit, majd forgassuk meg őket vékonyan a maradék lisztben. Ezután a hússzeleteket borítsuk be a krumplis mátrai borzaska masszával.
  5. Előre felhevített napraforgóolajban, serpenyőben süssük ki a bundázott húsokat mindkét oldalukon. A hirtelen sütésnek köszönhetően, amikor a krumplis bunda mindkét oldalán aranybarnára sült, a hús is tökéletesen kész lesz.
  6. Csöpögtessük le a kisütött mátrai borzaska szeleteket, majd fektessük őket egy tányérra. A fokhagymát fokhagymanyomóval törjük át és keverjük bele a tejfölbe. Kenjük meg a mátrai borzaska szeletek tetejét a fokhagymás tejföllel, majd szórjuk meg őket bőségesen reszelt sajttal.
  7. 180°-ra elsőmelegített sütőben süssük további 5-10 percig, hogy a sajt megolvadjon a matrai borzaska tetején. Tálaljuk szalmaburgonyával, ízlés szerint káposztasalátával.

Mátrai borzaska sütőben

Az olajban sütés ellenzőinek sem kell aggódniuk: a mátrai borzaska sütőben is elkészíthető, minimális olaj használatával, egy különbséggel: a sütőben sült mátrai borzaska esetében nem kapjuk meg ugyanazt a ropogós krumplibundát, amit az olajban sütésnek köszönhetünk, de viszont egy tepsis borzas csirkemell vagy karaj is lehet ugyanolyan finom, mint az eredeti verzió.

A matrai borzaska recept sutoben a következőképpen néz ki: járjunk el a fent leírt borzaska recept alapján, azonban olaj helyett süljön a mátrai borzaska sütőben 180°-on, zsírpapírra terítve. A karajt, ha vastagok a szeletek, érdemes külön elősütni, a csirkét azonban nem szükséges. A mátrai borzas csirkemell sutoben sutve kb. 45 perc alatt lesz kész, a sertésszelet 60 percet igényel (összességében elmondhatjuk, hogy akkor van kész a tepsis borzas hús, ha a krumplibunda aranybarna és ropogós).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm