33 °C Budapest
Fontos változás jön a napelemes rendszereknél: véget ér a szaldós elszámolás

Fontos változás jön a napelemes rendszereknél: véget ér a szaldós elszámolás

2020. november 17. 08:15

Bár egyre többen telepítenek napelemet, még mindig sok a vele kapcsolatos tévhit. Tényleg nem termel éjszaka áramot, de ez nem számít, az egyetlen gond vele az előállítása, de akár évtizedekig is szolgálhat. Hófej Péter napelem telepítő a HelloVidéknek adott interjújában arról beszélt: magánszemélyeknek sem elérhetetlen ennek a megújuló rendszernek a használata.

A napelem az egyetlen energiahordozó, amit otthon is meg lehet termelni. Bár elsősorban állami intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék, önkormányzatok tudják finanszírozni a telepítést, nem elérhetetlen a lakossági ügyfelek számára sem - erről beszélt a lapnak a szakember. Szerinte a napelemes rendszerek telepítésének sok pozitívuma van, ha megfelelően alkalmazzák ezt az energiaforrást.

"Magyarországtól Keletre vannak olyan régiók, ahol napelemes mezők vannak. A földeket nem vonják ki a termelés alól, hanem növényeket termesztenek pl. a cseresznyepaprikát, a jalapeño paprikát és a datolyaparadicsomot a napelem modulok árnyékában"

- fogalmazott az interjúban. Mint mondta, a megoldás egyetlen hátránya az alapanyagok nyersanyag-igénye. Ugyanakkor hozzátette, hogy ideális esetben akár harminc évig is tudnak működni a szolár rendszerek. Szerinte a rendszerrel kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy az a rajta feltűntetett maximális teljesítményen fog működni, noha ez csak "labor körülmények között érhető el". Az szerinte érdektelen, hogy ez az energiaforrás éjjel nem termel áramot, mivel az éves hozam számít. 

A teljes interjúban beszél arról, a lakossági napelemeknek mi a legnagyobb lakossági kockázata, hogyan változik az elszámolás és hol lehet pénzt nyerni napelemes rendszerek telepítésére. A beszélgetés IDE kattintva olvasható el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?