Fontos változás jön a napelemes rendszereknél: véget ér a szaldós elszámolás

Fontos változás jön a napelemes rendszereknél: véget ér a szaldós elszámolás

2020. november 17. 08:15

Bár egyre többen telepítenek napelemet, még mindig sok a vele kapcsolatos tévhit. Tényleg nem termel éjszaka áramot, de ez nem számít, az egyetlen gond vele az előállítása, de akár évtizedekig is szolgálhat. Hófej Péter napelem telepítő a HelloVidéknek adott interjújában arról beszélt: magánszemélyeknek sem elérhetetlen ennek a megújuló rendszernek a használata.

A napelem az egyetlen energiahordozó, amit otthon is meg lehet termelni. Bár elsősorban állami intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék, önkormányzatok tudják finanszírozni a telepítést, nem elérhetetlen a lakossági ügyfelek számára sem - erről beszélt a lapnak a szakember. Szerinte a napelemes rendszerek telepítésének sok pozitívuma van, ha megfelelően alkalmazzák ezt az energiaforrást.

"Magyarországtól Keletre vannak olyan régiók, ahol napelemes mezők vannak. A földeket nem vonják ki a termelés alól, hanem növényeket termesztenek pl. a cseresznyepaprikát, a jalapeño paprikát és a datolyaparadicsomot a napelem modulok árnyékában"

- fogalmazott az interjúban. Mint mondta, a megoldás egyetlen hátránya az alapanyagok nyersanyag-igénye. Ugyanakkor hozzátette, hogy ideális esetben akár harminc évig is tudnak működni a szolár rendszerek. Szerinte a rendszerrel kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy az a rajta feltűntetett maximális teljesítményen fog működni, noha ez csak "labor körülmények között érhető el". Az szerinte érdektelen, hogy ez az energiaforrás éjjel nem termel áramot, mivel az éves hozam számít. 

A teljes interjúban beszél arról, a lakossági napelemeknek mi a legnagyobb lakossági kockázata, hogyan változik az elszámolás és hol lehet pénzt nyerni napelemes rendszerek telepítésére. A beszélgetés IDE kattintva olvasható el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55