11 °C Budapest
Itt az új magyar rekord: az élelmesek már így váltják ki a rezsi egy részét

Itt az új magyar rekord: az élelmesek már így váltják ki a rezsi egy részét

2020. október 7. 13:01

Az ipari méretű napenergia termelők adták a magyarországi áramtermelés több, mint negyedét, 26,27 százalékát a déli csúcsidőszak negyedórájában október 4-én, ezzel új termelési rekordot állítottak fel. A korábbi, április 16-i rekord 22 százalék volt. A nettó kereskedelmi elszámolási adatok alapján, az importtal együttvéve az országos bruttó rendszerterhelés 22,61 százalékát a napenergia-termelők biztosították. A több, mint 1900 magyarországi naperőmű együttes teljesítménye mára meghaladja az 1200 megawattot, valamivel több, mint 200 me-gawattal gyarapodott az áprilisi rekord óta.

A fotovoltaikus teljesítőképesség gyors és jelentős mértékű bővülése kihívást jelent a villamosenergia-rendszer és villamosenergia-piac integrációja területén. A MAVIR azonban kiemelten fontosnak tartja, hogy valamennyi olyan törekvés megvalósuljon, amely lehetővé teszi a termelők egységes csatlakozását a hálózathoz, valamint amelyek megfelelő ösztönző-ket biztosítanak a megújuló termelésbe való beruházásokhoz és teljes villamosenergia-piaci és villamosenergia-rendszerbeli integrációhoz - írja közleményében a MAVIR.

Az áprilisi csúcs idején is jeleztük, hogy a napenergia hasznosítás tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, nyáron ugyanis, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacso-nyabb a hatásfokuk - írják. Ezért várható volt, hogy a napsütéses őszi időben akár újabb rekordok is szülessenek. 

A legújabb termelési csúcs 1034 megawatt (MW) volt, amit október 4-én, 12 óra 15 perc és 12 óra 30 perc közötti negyedórában állítottak fel az 50 kW feletti beépített teljesítőképességű magyarországi napenergia termelők. Ezek átlagos kihasználtsága egyébként az elmúlt évben 16 százalékos volt. A rendszerirányító szakértői nem zárják ki, hogy a következő hetek napsüté-ses déli óráiban akár új rekordok is szülessenek. 

Az október 4-i teljes napi bruttó termelésben a napenergia alapú termelés részesedése 7,3 szá-zalék volt, ezzel a teljes napi felhasználás 5,8 százalékát adták. Ha csak a napsütéses órákat vesszük figyelembe, vagyis a csillagászati naptár szerinti napkelte és napnyugta közötti idő-szakkal kalkulálunk, akkor természetesen jóval magasabb ez az arány, a bruttó termelés 14,35 százaléka, a teljes felhasználásnak pedig 12,16 százaléka, amit a nem háztartási méretű nap-erőművek adtak. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az 1935 darab, magyarországi, ipari naperőmű összkapacitása októberre elérte az 1221,873 megawattot - az áprilisi előző rekord idején még csak 1016 megawatt volt - ezzel a villamosenergia-rendszer jelenlegi bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, és ez az arány várhatóan tovább növekszik majd. Ez a növekedés egyébként a háztartási szintű nap-energia hasznosításban is dinamikus, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020 első negyedéves adatai szerint, ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri az 508 megawattot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?