Így inkább ne add el az ingatlanod: jobb, ha nem írod alá ezt a papírt

2020. június 22. 18:01

Az ingatlanirodákkal kapcsolatban van egy téma, amely körül számos jogi vita alakult ki az elmúlt évek során, s amely időnként ismételten újra fel-fellángol. Ez pedig nem más, mint az ingatlanirodák kizárólagosságot biztosító szerződése. Ha az eladó nem jár el kellő körültekintéssel, amikor ingatlanközvetítőt bíz meg, akkor számos probléma jelentkezhet, leginkább az, hogy az aláírt kizárólagosság korlátozza az eladót az értékesítési folyamatban.

 

A teljes hazai ingatlanpiacon visszatérő, folyamatos problémás jelenségek a kizárólagos szerződésekből fakadó jogi procedúrák. Pedig egy 2020. januári cikk szerint: "A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse" - nyilatkozta a Jogászvilág című lapnak a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

"Évről-évre jelennek meg cikkek amelyek a szerződések negatívumaival, elégedetlen ügyfelekkel, indokolatlan jutalékkifizetési igényekkel foglalkoznak" - mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. - "A mi tapasztalatunk alapján az eladók sokszor várják, hogy lejárjon a rossz feltételekkel megkötött kizárólagosság és utána tényleg el tudják adni az ingatlant, akár saját maga, akár egy esetileg felkért ingatlanközvetítővel. Ilyenkor viszont gyakran előfordul, hogy az adott hálózat, akivel korábban szerződött, kötbérért vagy jutalékért perli az eladót. Teljesen méltánytalanul, hiszen ilyenkor nem történt meg az érdemi munkavégzés, és bár a bírósági eljárások ezekben általában az eladó javára döntenek, ezektől a felesleges köröktől érdemes megkímélnie magát mindenkinek."

Éppen ezért nagyon fontos, hogy miként választunk szakértő partnert. Legyen megbízható az ingatlaniroda, de érdemes egyszerre akár több irodát is bevonni az értékesítési folyamatba és próbáljuk meg elkerülni a kizárólagos megbízási szerződés csapdáját. Minél hosszabb távú egy megbízás, annál nagyobb az esély, hogy az eladó számára különböző akadályok, rejtett buktatók léphetnek fel a folyamat során. Így mindenképpen ajánlott az ilyen megállapodást jogásszal is átnézetni, hogy csökkentsük a lehetséges kockázatokat. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Érdekes dolog ez. Hiszen kizárólagos szolgáltatás esetén sokkal nagyobb felelősség van/lenne a szolgáltató vállán, több munkával, feladattal, felelősséggel jár. Ennek ellentmond, hogy éppen ezért kevesebb jutalékot számolna fel az ingatlaniroda? Furcsa lenne. Sokszor egy ilyen szerződésnél éppenhogy kevesebb figyelmet fordítanak az ügyfélre, és az eladó ingatlanra, mert úgy gondolják, hogy ez az üzlet már úgyis megvan, csak idő kérdése. Közben pedig - akár a jelenlegi helyzetben is - megváltozhatnak a feltételek, és eljátszották az eladó idejét, néha lehetőségeit is. Ez legyen intelem minden eladó felé, hogy a kizárólagos szerződés egyáltalán nem garancia, hogy az elvárt szolgáltatást kapja" - mondta Ben-Ezra Orran.

A szakértő mindenképpen azt ajánlja, hogy csakis olyan értékesítőkkel kössünk megbízást, akiknél az emberi tényezők is érvényesültek, de meg is győződtünk róla, hogy az értékesítő jó szakember, akár áll mögötte egy hálózat, akár nem. Kizárólagos megbízást pedig csak nagyon rövid időre kössünk, vagy például akkor, ha a konkrét értékesítőnek konkrét vevője van, egyébként inkább ne tegyük. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem