18 °C Budapest

Hasznot is hoz a cégeknek a NAV adatszolgáltatás

2020. június 19. 10:15

Néhány hét múlva bővítik a NAV adatszolgálatásra kötelezettek körét, és bár sokan csak extra adminisztrációt és a nagytestvér árgus szemeit látják a jogszabályváltozás mögött, valójában a vállalkozások nyerhetnek vele a legtöbbet. A kényszerű digitalizáció miatt gyorsabb és olcsóbb lesz az irodai adminisztráció, ráadásul sokan most fűzik integrált rendszerbe a cégek folyamatait - írja közleményében a Billingo.

2020. július 1-től minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. A beküldésre 4 nap áll rendelkezésre, az 500 ezer forint áfatartalom feletti számlák esetében viszont az adatszolgáltatásra 1 nap adott. A digitalizáció tehát nem kerülhető ki, extra adminisztráció lesz, kivétel viszont nem.

“A változás persze ijesztő tud lenni, de azt gondolom, azok a vállalkozások, akik most el merik engedni a megszokott kézi számlatömböt, és akár a komfortzónájukból kilépve is, de a digitalizáció útjára lépnek, ők nemcsak hatékonyabb, olcsóbb és időtakarékosabb számlázásra váltanak, számos járulékos előnyre is számíthatnak" - idézi a közlemény Sárospataki Albertet, a Billingo online számlázó ügyvezetőjét, aki hozzátette: az elektronikus bankolás, a könyvelés, a különböző ügyviteli programok lecserélését, integrált rendszerbe fűzését is egyszerre célszerű megoldani.

Az online számla ingyenes is lehet

A kézi számlatömb használata a jogszabályváltozással nem szűnik meg, de nem éri meg tovább használni. A kézi számlákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az online számlázóval kiállított bizonylatokra. 4 napon belül kell az adatokat rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében, így internetkapcsolatra tehát ez esetben is szükség van, a számla adatait azonban duplán, a számlatömbben és a NAV rendszerében is rögzíteni kell.

Az online számlázóval egyértelműen gyorsabb a számlázás, ha pedig rontunk egy bizonylatot, néhány gombnyomással javítható az elírás. Ez utóbbinak a NAV adatszolgáltatás kapcsán is kiemelt jelentősége van, a hibásan, késve vagy rosszul rögzített adatok miatt magánszemélyek esetén 200 ezer, cégek esetén pedig 500 ezer forint lehet a mulasztási bírság számlánként.

Az online számlázással tehát minimum azt elérhetjük, hogy nem lesz több a kötelező adminisztráció.

“A billingós számlázáshoz elég a cégnevet tudni, a rendszer automatikusan kitölti a vállalkozás többi számlázási adatát, beleértve az adószámot is, ami július 1-től kötelező elem lesz a számlákon. Automatizálhatók a fizetési felszólítások, így kevesebbet kell foglalkozni a kintlévőségkezeléssel, folyamatos a bevételáramlás. Naprakészen, bármikor ellenőrizhetők a bevételek, egy helyen vezethetjük a kiadásokat és a bevételeket is" - nyilatkozta Sárospataki Albert.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A könyvelők munkáját is segíti az új rendszer

A NAV adatszolgáltatás adta lehetőségek egyébként a könyvelők munkáját is átalakítják. Közülük is egyre többen térnek majd át a NAV által biztosított digitális lehetőségekre. Ehhez pedig elengedhetetlenek lesznek a korszerű számlázók által biztosított adatok.

A visszajelzésekből azt látják, hogy a vállalkozások jelentős része nyit és vágyik is új digitális lehetőségekre. Egy részük azonban még ragaszkodik a nyomtatott számlához, a kézzel fogható megoldásokhoz. A cég megoldása a blokknyomtató, így a tevékenységi helyhez nem kötött vállalkozók is bárhol, bármikor, mobilról vagy tabletről használhatja az online számlázót. A tenyérnyi méretű készülékkel helyben nyomtathatják ki a számlát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem