Ez a megoldás a magyar falvak kihalása ellen: nem lesz olcsó

Ez a megoldás a magyar falvak kihalása ellen: nem lesz olcsó

2019. július 9. 09:02

Lezárultak a Magyar Falu program első pályázatai, mely segítségével 461 önkormányzati és 487 egyházi közösségi tér fejlesztésére kerülhet sor. Mindkét esetben felhasználásra került a kiírás teljes keretösszege, összesen 13 milliárd forint, tehát van igény a fejlődésre. Azonban ahhoz, hogy a változás átfogó legyen, nagyobb keretösszegre, a pályázatok kiterjesztésére lenne szükség.

A program része egy 56 milliárdos közszolgáltatásokat érintő csomag is: Ide sorolható a bölcsődék és óvodák felújítása, óvodai udvarok rendbetétele és sportfejlesztés, orvosi rendelők fejlesztése, polgármesteri hivatal felújítása, sportparkok építése, temetői fejlesztések, falugondnoki program, eszközfejlesztés közterületi karbantartásra, valamint belterületi utak és járdák felújítása - írja a Világgazdaság.

Jó lehetőség a helyi vállalkozók számára a Magyar Falu program, de Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az éves 150 milliárdos keret kevés, 350-400 millióra kellene emelni az összegét. A TÖOSZ elnöke úgy véli a legnépszerűbb kiírások az utak és a járdák felújítása, a falugondnoki szolgálat fejlesztése, a falubuszcsere, és az orvosi rendelők fejlesztése lesznek. követheti. Schmidt Jenő szerint minden évben szükség lenne a Magyar falu programra, mindig megújuló lehetőségekkel.

A program 150 milliárd forint keretű pályázatain csaknem 2400 település osztozik, a következő években fokozatosan, 350-400 milliárd forintra kellene tornászni a keretet. Nem lehet minden települést megmenteni, de amelynek van rá lehetősége, azt a megmaradás érdekében mindenben támogatni kell. Nagy pazarlás, ha települések tűnnek el, a kiépített közművek pedig ott maradnak

- mondta a lapnak Schmidt Jenő, aki szerint a településeken működő vállalkozások támogatására és fejlesztésére is ugyanúgy szükség lenne, melyekkel munkahelyeket lehetne teremteni. Ehhez viszont járásszintű koncepcióra lenne szükség, mert minden régió másban erős: valahol az ipar, máshol a mezőgazdaság dominál.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?