14 °C Budapest
Végre valamiben élen járunk: a németek, osztrákok a fasorban sincsenek

Végre valamiben élen járunk: a németek, osztrákok a fasorban sincsenek

2019. május 13. 16:40

Magyarországon a kilencedik leggyorsabb az internet a világon, a régióban csak Románia ver minket ebben a tekintetben - derült ki egy összesítésből. Hazánk Németországot és az Egyesült államokat is maga mögé utasította a rangsorban, amit egyébként Szingapúr vezet. Egy másik listán is elöl vagyunk, de az nem túl hízelgő: nálunk a legdrágább egy gigabájtnyi mobilet az egész térségben, és Európában is a legdrágábbak között vagyunk.

Előkelő helyen szerepel Magyarország egy friss összeállításban, amelyben azt mérték fel, hogy az egyes országokban átlagosan milyen sávszélességű internet van. Hazánk a kilencedik helyen végzett, átlagosan 34,01 Mbps-es sebességet mértek a cable.co.uk munkatársai.

Kiderült, hogy a leggyorsabb internet a vizsgált államok között Szingapúrban van, átlagosan 60,39 Mbps-es száguld a viágháló. A második helyen a svédek végeztek 46-tal, nem sokkal marad el Dánia sem (43,99 Mbps). A térségből előttünk végeztek a románok, 38,6 Mbps-el az ötödikek. Érdekes, hogy Németország csak a 25. lett 24 Mbps-es átlagsebességgel, az ÚSA a húszadik helyen végzett, ott 25,86 Mbps az átlagos netgyorsaság.

Európában Magyarországon a nyolcadik leggyorsabb az átlagos netsebesség, a térségből a már említett románok előznek csak minket. Mögöttünk Szlovákia áll, amely világviszonylatban is a 21., ott átlagosan 25,3 Mbps-el hasít az internet. Utánuk a csehek jönnek, akik 23,71 Mbps-es a 27. helyen állnak, majd pedig Bulgária (31. hely, 20,2 Mbps) és Lengyelország (32. hely, 19,73 Mbps) következik. Meglepő módon Ausztria csak a 38. helyre futott be az átlagosan 17,51 Mbps-el letöltő hálózatukkal, Horvátország pedig a 42. 15,6 Mbps-el.

Szerbia az 50., a déli szomszédunkban mindössze 13 Mbps az átlagsebesség. Még rosszabb a helyzet az 58. Ukrajnában, ahol 11,28 Mbps-el lehet letölteni átlagban. De még mindig messze vannak a legrosszabb európaiaktól: a 107. Örményországban csak 3,94 Mbps-el döcög az internet, a törökök 4,9 Mbps-e pedig csak a 91. helyre volt elég világviszonylatban. Hasonlóan gyászos a helyzet Albániában is, ahol csak 5,56-tal lehet letölteni, tehát egy 5 gigás HD film több mint két óra alatt töltődne le - összevetésképpen, nálunk ugyanez átlagosan 20 perc, Szingapúrban 11.

A lista legvégén olyan közel-keleti és afrikai országok állnak, mint Jemen (0,31 Mbps), vagy Kelet-Timor (0,49 Mbps). Hátulról a harmadik Türkmenisztán 0,56 Mbps-el. Ezekben az országokban, ha valaki le akarna tölteni egy 5 gigabájtos, HD felbontású filmet, akkor ehhez Türkmenisztánban és Kelet-Timotban majdnem egy nap kéne, Jemenben pedig majdnem 37 óra.

Mobilnetben nagy a drágaság

Bár sávszélességben jók vagyunk, de a környező országok közül Magyarországon a legdrágább átlagosan egy gigabájtnyi mobilinternet a brit Cable összesítése szerint. 6,56 dollárt, átszámolva valamivel több mint 1800 forintot kell kicsengetni egyetlen gigabájtért hazánkban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a kontinensen Ukrajnában a legolcsóbb a gigabájt átlagára, 51 cent (142 forint). Utánuk az osztrákok jönnek 1,88 dollárral (524 forinttal), majd pedig Románia következik 1,29 dolláros (527 forintos) átlagárával. Szlovéniában 2,21 dollárt (616 forintot) kérnek egy gigabájt mobilnetért, Szerbiában 4,83 dollár (1347 forint) az átlagár, amitől nem sokkal maradnak el a horvátok sem, ahol átszámolva mai árfolyamon 1364 forint egy gigabájt. A Szlovákoknál is olcsóbb a net, mint nálunk, ott egy giga 5,56 dollár (1550 forint).

Összességében Indiában a legolcsóbb a mobilnet, ott átlagosan 23 centbe, azaz 64 forintba kerül egy giga net, Kirgizisztánban sem sokkal drágább, 27 cent (75 forint) egy gigabájt mobilinternet. A rangsor végén Zimbabwe áll, ahol 75,2 dollár, átszámolva 20 ezer forint egy gigabájtnyi internet, és Egyenlítői-Guineában is 65,8  dollárba (18 ezer forint) kerül egy giga net.

Európában a legtöbbet Görögországban kell kicsengetni az 1 gigányi internetért, itt 32,7 dollárba (9100 forintba) kerül átlagosan ennyi adatforgalom, míg Svájcban 20,2-t (5600 forintot) kell fizetni érte. A kontinensen Ukrajna után az oroszoknál a legolcsóbb a net, ott 91 cent egy giga, ami átszámolva 253 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18