18 °C Budapest

Rengeteg magyar fűti az utcát: segítség nélkül esélytelen a szigetelés

2019. április 8. 20:30

Tízből hét családiház-tulajdonos tervezi, hogy szigeteli ingatlanát. Közülük négyen akkor vágnak bele a modernizációba, ha lesz rá elérhető támogatás, további hárman viszont e nélkül is mindenképpen leszigetelik az otthonaikat. Minden második tulajdonos panaszkodik arra, hogy családi háza nagyon sok hőt veszít a falakon, ezért a szigetelést tervezők döntő hányada komfortosabb és melegebb belső teret, továbbá a fűtési kiadásai csökkenését várja a hőszigeteléstől - derült ki a Knauf Insulation felméréséből.

A Knauf Insulation márciusban készített felmérést a családiház-tulajdonosok energiahatékonysági szokásairól és szigetelési hajlandóságáról. A nem reprezentatív, online felmérésben több mint 2.000 ingatlantulajdonos, köztük 928 családi házzal rendelkező vett részt.

A nyílászárókon és a falakon szökik a meleg

A szigetelőanyag-gyártó felmérésében megkérdezettek 62 százaléka gázzal, egyedi fűtéssel, 15 százaléka fával vagy szénnel, 10 százaléka vegyes tüzeléssel, további 10 százaléka pedig házközponti fűtéssel teszi meleggé családi házát, amelyre 30 százalékuk jellemzően havonta 25-30 ezer forintot, 18 százalékuk pedig havi 35-40 ezer forintot költ ahhoz, hogy otthonában 20-22 fokos legyen az átlaghőmérséklet.

Az alacsony energiaárak ellenére is magas fűtési költségek az épületek rossz energiahatékonysági állapotát jelzik. Ezt támasztja az is alá, hogy a felmérésben megkérdezett családiház-tulajdonosok 61százaléka mondta azt, hogy ingatlanából leginkább a nyílászárókon, 52 százalékuk gondolja úgy, hogy a falakon, 25 százalékuk szerint a mennyezeten, további 14 százalékuk tapasztalata alapján pedig a padlón át távozik a legtöbb meleg

- mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. A megfelelően kivitelezett hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel mind a hőveszteség, mind pedig fűtési költségeink akár 50-70 százalékkal csökkenthetők, de a még nem szigetelt mintegy 2 millió családi ház leszigeteléséhez hatékony állami ösztönzők szükségesek - tette hozzá.

Jól járt, aki már szigetelt

A felmérésben megkérdezett családiház-tulajdonosok 55 százaléka már szigetelte ingatlanát. Házaik 85 százalékán a homlokzatot, 60%-án a tetőteret, további 24 százalékán pedig a padlót is hőszigetelték. Az ingatlanokat 10-ből 6 esetben polisztirollal, további 2-2 esetben pedig kőzetgyapottal, illetve üveggyapottal szigetelték.

A hőszigetelés minden esetben megtakarítást eredményezett. A Knauf Insulation felmérésében résztvevő ingatlantulajdonosok 40%-ának fűtési költségei 20-30 százalékkal, 32 százalékának kiadásai mintegy 20 százalékkal, 18 százalékának rezsiköltsége pedig 30-40 százalékkal csökkentek, további 5 százalékuk pedig 40-50 százalékos megtakarításról számolt be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szigeteléssel elérhető megtakarítás mellett, a családiház-tulajdonosok 78 százaléka azt tarja az elvégzett szigetelés legfontosabb előnyének, hogy komfortosabb, melegebb lett az otthona. A megkérdezettek további 32 százaléka azt tekinti pozitívumnak, hogy a szigetelés növelte a háza értékét, további 27 százaléka azt, hogy a korszerűsítéssel is védi a környezetet és a Föld klímáját, 22 százalékuk pedig, hogy a munka végeztével szebb lett a háza külseje.

A támogatások ösztönöznek

A szigetelés kedvező energiahatékonysági, környezetvédelmi és esztétikai tulajdonságai ellenére nem minden családiház-tulajdonos tervezi korszerűsíteni otthonát. 10-ből 3 tulajdonos egyáltalán nem tervezi leszigetelni otthonát, mert azt állami ösztönzők nélkül nagyon drágának, illetve "macerásnak" tartja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm