31 °C Budapest

Itt a nagy matracteszt: nem biztos, hogy a drágábbat érdemes venni

2019. március 25. 15:32

40 matrac laboratóriumi tesztje alapján nem érdemes több százezer forintot áldozni egy jó matracra. Habár a gerincoszlopot sok tesztelt matrac nem támasztotta alá megfelelően, pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából jól teljesítettek. Nem utolsó sorban jó hír, hogy a strapabíróbbak akár 8-10 évet is kibírnak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt - írják közleményükben. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztása alváskor, könnyen beleizzadunk-e, mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk. Mivel alapvetően hosszú távra választunk matracot, nem mindegy, hogy milyen tartósak - a laboratóriumi tesztelés során ezt is vizsgálták.

Felújítanád a lakást? Bármire felhasználható, olcsó hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75 százalékon teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek 30 ezer és 450 ezer között mozognak. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig - a strapabíróbbakat akár 8-10 évig - tudjuk majd használni, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne deformálódjon el a gerinc, attól, hogy túl puha vagy túl kemény a fekvőhely. A tesztelt termékek nem szerepeltek túl jól ebből a szempontból, habár ez erősen függ a testalkattól és a testsúlytól. Mindössze 4 termék kapott 3-as vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Két matrac még a 2 pontot sem ért el, volt köztük egy közel 500 ezer forintos termék is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire figyeljünk matracvásárlásnál?

Habár matracvásárlás előtt is fontos az internetes tájékozódás, ennél a terméknél mégis a legfőbb szabály, hogy vásárlás előtt próbáljuk ki. A legfontosabb szempont, hogy jól alátámassza a testünket, vagyis ne süppedjünk bele, de ne is legyen túl kemény. Hogy melyik a számunkra ideális matrac, az függ az alvási szokásainktól, testalkatunktól és a testsúlyunktól is. A keményebb matracok általában a nagyobb testsúlyú emberek számára ideálisak, de ez nem aranyszabály. Feküdjünk a matracra, forgolódjunk rajta, üljünk fel, és ha minden helyzetben kényelmesnek érezzük, akkor megtaláltuk az igazit.

Lakásfelújításhoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mivel nem olcsó termékről van szó, érdemes előre tisztázni, hogy milyen lehetőséget kínál a bolt vagy webáruház, ha menet közben kiderül, hogy mégsem a megfelelő matracot választottuk. A komolyabb kereskedők akár több hét után is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracot. Vásárlás után azonnal próbáljuk ki, teszteljük otthon néhány napig, hogy minél előbb kiderüljön jól döntöttünk-e.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm