11 °C Budapest
Mi van itt? Négyszer több új lakást adnak át idén: de még ez sem elég?

Mi van itt? Négyszer több új lakást adnak át idén: de még ez sem elég?

2019. február 14. 13:35

A budapesti újlakáspiacon a legnagyobb, közel 50 százalékos drágulás a XIX. kerületben következett be, az újépítésű otthonok kínálata pedig a IX. kerület új városnegyedében bővült a leginkább az elmúlt évben.

Kiegyensúlyozott kereslet és kínálat mellett számottevően drágultak tavaly az új lakások Budapesten, a 2016-ban elindult újlakáspiaci boom pedig immár abba a fázisába jutott, hogy érdemi mennyiségű új lakást adnak át a fejlesztők. "Tavaly a Cordia becslései szerint több mint 3000 új otthont vehettek birtokba tulajdonosaik, az idén pedig ennél négyszer több, vagyis mintegy 14.500 lakás átadása várható" - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A fejlesztők az év során 8200 lakást értékesítettek, ami százzal több, mint 2017-ben. A kedvezményes lakásáfa körüli bizonytalanság ugyanakkor több tekintetben is nyomot hagyott a piacon. Az értékesítésre meghirdetett lakások száma tovább csökkent, a 2017. évi 9700-ról 7700-ra; az eladások csupán 40 százaléka történt a második félévben; július és szeptember között pedig alig 1500 új lakás jelent meg a fejlesztők kínálatában. Ez utóbbi az elmúlt két év legkisebb adata.

A XIX. kerületben nőttek a leginkább az árak

Az erős kereslet és a folyamatosan növekedő kivitelezési költségek nyomán folytatódott az új lakások drágulása. A december végén vevőre váró budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 832.000 forint volt. Ez az egy évvel korábbi 705.000 forintos átlagot 18 százalékkal múlja felül, ezen belül pedig a második félév hozott tempósabb, mintegy 10 százalékos drágulást. "Mivel a kereslet és a kínálat gyakorlatilag egyensúlyban van, tévhit, hogy a túlkereslet állna a lakásárak emelkedése mögött" - húzta alá a Cordia vezérigazgatója.

Az árak a budai oldalon nőttek nagyobb mértékben: a 20 százalékos drágulás 928.000 forintos átlagárat eredményezett az év végére, ezen belül pedig a szűk kínálatú hegyvidéki és belső területek áremelkedése volt kiemelkedő. Pesten nem egészen 17 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár, 686.000 forintról 800.000 forintra.

A legnagyobb ütemű, a fővárosi átlagot messze felülmúló drágulás a XIX. és a VI. kerületben következett be. A XIX. kerületben az átlagár közel 50 százalékkal 620.000 forintra ugrott azért, mert itt csak az idén jelentek meg újépítésű lakások érdemi mennyiségben, e projektek ára pedig - a piachoz igazodva - lényegesen magasabb volt a korábbi szűk, megmaradt kínálaténál. 

 

Beindította a Ferencvárost a Millennium-negyed

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fővárosi újlakáspiacon mennyiségben továbbra is a XIII. és a XI. kerület számít a legmeghatározóbbnak, e két kerületben található az értékesítésre meghirdetett otthonok 40 százaléka, illetve a vevőre váró lakások 36 százaléka. Jelentős előrelépés történt a IX. kerületben, ahol 1300-nál is több lakás érkezett a piacra idén. E bővülés túlnyomó többségét mintegy 800 otthonnal a Középső-Ferencváros megújuló városrésze, a Millennium-negyed adja, az itt induló projektek közel felét pedig a Cordia jegyzi.

A Nagykörúton belül kevesebb mint félezer új lakást kínálnak a fejlesztők, az átlagos négyzetméterárak a Palotanegyedben elérhető 950.000 forinttól az V. kerület exkluzív projektjeire jellemző 1.900.000 forintig terjednek. E területen a fejlesztések jelentős része - főként a VI. és a VII. kerületben - tetőtérbeépítés. 

A rövid távú kiadás szempontjából jövedelmező VI. kerületben ráadásul tavaly jelentős kínálatcsökkenés is történt, amivel párhuzamosan a 900.000 forint alatti átlagos négyzetméterár 1.200.000 forint fölé emelkedett úgy, hogy 

a Nagykörúton belüli területeken már 1.400.000 forint az átlagár.

A körúton kívüli, de még mindig központi fekvésű területek kínálata szintén szűkös, ami alól lényegében csak a Millennium-negyed jelent kivételt. Itt - bár a tavaly már megindult a drágulás - az átlagos kínálati ár továbbra is kedvező. Az erre a környékre jellemző 788.000 ezer forintos négyeztméterár ugyanis elmarad nem csak a Belvárostól hasonló távolságra található Újlipótváros átlagától (950.000 Ft/nm), de a VIII. kerület megújulásra váró Magdolna-negyedének 840.000 forintos átlagától is.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?