16 °C Budapest

Ez hozza csak igazán a pénzt a konyhára: így add el a lakásod

2018. szeptember 5. 12:00

Országos átlagban több mint 20 százalékkal drágábbak a magánszemélyek által eladásra hirdetett felújított, újszerű lakások a piacon, a rosszabb állapotban lévőknél - derült ki egy friss kutatásból. Budapesten ráadásul, míg egy felújított lakás négyzetmétere szeptember elején 657 ezer forint volt, szemben a felújítandók 545 ezer forintos átlagával.

Miközben a lakások iránti kereslet továbbra is erős és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, közel 20 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot. 

A felújítottként hirdetett lakások számának csökkenése annyiban meglepő, hogy 2018 első felében a lakásépítések és lakásfelújítások terén végrehajtott beruházások az összes hazai beruházás értékének 17 százalékát tették ki. Ennek ellenére a jó állapotú és minőségű lakások továbbra is hiánycikknek számítanak a piacon, mert a legjobb minőségű ingatlanok hamar gazdára találnak

- mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Állapotok és árkülönbségek

Országos átlagban a felújított és jó állapotúnak tartott lakások átlagos négyzetméterára több mint 20 százalékkal magasabb mint a felújítandó ingatlanoké. A magánszemélyek által eladásra hirdetett újszerű vagy felújított budapesti lakások átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt szeptember elején, ami éves szinten több mint 20 százalékos drágulás jelent. A felújítandóként eladásra kínált fővárosi lakások négyzetméterára pedig 25 százalékkal 545 ezer forintra emelkedett. A felújított budapesti lakásokért tehát több mint 20 százalékkal kérnek többet az eladók. 

A fővárosihoz hasonló a helyzet a legtöbb megyeszékhelyen is: egyrészt csökkent a felújított vagy jó állapotban lévő eladásra hirdetett lakások száma és ezek átlagos négyzetméterára várostól függően 9-67 százalékkal magasabb, a rosszabb állapotú ingatlanokénál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Debrecenben például a felújított lakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára éves szinten 27 százalékos drágulást jelent és 9 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagát. Szegeden a felújított lakások négyzetméteréért 320 ezer forintot kérnek, míg a felújításra szorulók esetében 272 ezer forintot. A székesfehérvári felújított lakásoknál az átlagos négyzetméterár 366 ezer forint, ez 18 százalékkal magasabb a felújítandó lakások átlagáránál.

Balogh László elmondta, hogy a jó állapotú, felújított lakások kínálatának szűkülése az adásvételek számának növekedését is fékezheti, mert így a vevők nehezebben találhatnak az igényeiknek megfelelő ingatlant. Az szakértő szerint ez viszont helyzetbe hozhatja a jó minőségű ingatlanok tulajdonosait, mert ők emiatt gyorsabban és magasabb áron tudják értékesíteni lakásukat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem