Hulladéktengerben úsznak a magyar utcák: óriási a káosz

2018. május 24. 11:01

"Idén még nem szállították el a zöldhulladékot" - mondta a Pénzcentrumnak egy 22. kerületben élő nő. A háza előtt két, FKF-es logóval ellátott, 100 literes kerti zöldhulladékos zsák bűzölgött, körülöttük barnás lé. Az eset nem egyedi, néhány házzal odébb ugyanez a látvány fogadott bennünket kedden este. Kerestük az ügyben az FKF-et és érdekes módon az e-mailünk elküldése után két nappal (amiben konkrét helyszíneket is megemlítettünk), hirtelen eltűntek a bűzölgő zöldhulladékkal teli zsákok az utcáról.

Idén még nem szállították el a zöldhulladékot

- mondta kedden este egy 22. kerületben élő nő. A háza előtt két, FKF-es logóval ellátott, 100 literes kerti zöldhulladékos zsák bűzölgött, körülöttük barnás lé csordogált. Messziről érezni lehetett a szagot. A lakók viszont tehetetlenek.

A szomszéd is többször telefonált már, ám hiába, nem történik semmi. Én már hozzá se merek ezekhez a zsákokhoz nyúlni, olyan régóta kint vannak, félek, hogy szétmállanának

 - mondta.

Az utóbbi időben inkább beleteszem a sima szemetesbe a zöld hulladékot is. Tudom, hogy nem szabad és nem is vagyok rá büszke, de muszáj valahogy megoldani, és azt legalább hetente egyszer elszállítják

 - jegyzezte meg, hozzátéve, nem érti, innen miért nem szállítják el a kerti hulladékot, mert a szomszédos utcákban nincs ilyen probléma.

Ráadásul jól látható helyen van, az előírásoknak megfelelően összekészítve

- mondta szomorúan.

Néhány házzal odább újabb zöld hulladék a Templom utcában

Néhány méterrel odébb egy másik kupac bűzölgött, látszott, hogy ez a hulladék nem egy hete állt kint. A zsákban már barnás volt a massza, ahogy az előző ház előtt, itt is barnás folyadék szivárgott az utcára. Az eset pedig nem egyedi.

A közösségi oldalon többen jelezték, hogy hetek, sőt, hónapok óta gondot jelent, hogy az FKF nem szállítja el a zöldhulladékot, hiába gyűjtik azt a bruttó 235 forintos áron beszerezhető, biológialaig lebomló 100 literes zsákokba. Pedig az FKF honlapja szerint a gyűjtőzsákok ára tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét is.

A Templom utcával párhuzamos utcában lakók közül többen is arról számoltak be, hogy előfordult, hogy 2-3 hétig nem vitték el a szabályosan kitett zöldhulladékot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lehet, hogy volt egy hónap is!

 - mondta az egyik lakó, hozzátéve, hogy most viszont nincs okuk panaszra, mert múlt pénteken annak rendje és módja szerint eltűntek a kikészített zsákok.

Az FKF honlapján bárki megnézheti, hogy a különböző kerületekben mikor szállítják el a kerti hulladékokat és milyen módon kell azokat kitenni. A kiírás szerint 

a kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtése 2018. március 5-től november 30-ig tart.

A 22. kerületben például elvileg péntekenként viszik el a hulladékot. Kerestük az ügyben az FKF-et, érdekes módon két nappal azután, hogy e-mailen keresztül elküldtük kérdéseinket (amelyben utcaneveket is említettünk), az említett utcákról eltűntek a zöldhulladékos zsákok. Azt viszont nem tudni, hogy célzottan szállították el azokat, vagy eltűnésük összefügg azzal, hogy ezeken a helyeken épp most volt lomtalanítás (és ma reggel végezték a tegnap este kihelyezett lomok elszállítását).

Az FKF megkeresésünkre közölte, az általunk jelzett terültetet ellenőrizték, és elismerték, hogy a Templom utcát például valóban kihagyja esetenként a begyűjtést végző járat, "de ez az utca kialakítása miatt (szűk, egyirányú utca, utcában parkoló gépjármű esetén nem férünk el) fordulhat elő" - írták. Arra, hogy a kerület más részeiben miért csúszik olykor a zöldhulladék elszállítása, nem kaptunk választ, ahogy arra sem, mit tehetnek azok a lakók, akiktől hetek vagy akár hónapok óta nem vitték el a szabályosan kihelyezett zöldhulladékot.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem