Hulladéktengerben úsznak a magyar utcák: óriási a káosz

Hulladéktengerben úsznak a magyar utcák: óriási a káosz

2018. május 24. 11:01

"Idén még nem szállították el a zöldhulladékot" - mondta a Pénzcentrumnak egy 22. kerületben élő nő. A háza előtt két, FKF-es logóval ellátott, 100 literes kerti zöldhulladékos zsák bűzölgött, körülöttük barnás lé. Az eset nem egyedi, néhány házzal odébb ugyanez a látvány fogadott bennünket kedden este. Kerestük az ügyben az FKF-et és érdekes módon az e-mailünk elküldése után két nappal (amiben konkrét helyszíneket is megemlítettünk), hirtelen eltűntek a bűzölgő zöldhulladékkal teli zsákok az utcáról.

Idén még nem szállították el a zöldhulladékot

- mondta kedden este egy 22. kerületben élő nő. A háza előtt két, FKF-es logóval ellátott, 100 literes kerti zöldhulladékos zsák bűzölgött, körülöttük barnás lé csordogált. Messziről érezni lehetett a szagot. A lakók viszont tehetetlenek.

A szomszéd is többször telefonált már, ám hiába, nem történik semmi. Én már hozzá se merek ezekhez a zsákokhoz nyúlni, olyan régóta kint vannak, félek, hogy szétmállanának

 - mondta.

Az utóbbi időben inkább beleteszem a sima szemetesbe a zöld hulladékot is. Tudom, hogy nem szabad és nem is vagyok rá büszke, de muszáj valahogy megoldani, és azt legalább hetente egyszer elszállítják

 - jegyzezte meg, hozzátéve, nem érti, innen miért nem szállítják el a kerti hulladékot, mert a szomszédos utcákban nincs ilyen probléma.

Ráadásul jól látható helyen van, az előírásoknak megfelelően összekészítve

- mondta szomorúan.

Néhány házzal odább újabb zöld hulladék a Templom utcában

Néhány méterrel odébb egy másik kupac bűzölgött, látszott, hogy ez a hulladék nem egy hete állt kint. A zsákban már barnás volt a massza, ahogy az előző ház előtt, itt is barnás folyadék szivárgott az utcára. Az eset pedig nem egyedi.

A közösségi oldalon többen jelezték, hogy hetek, sőt, hónapok óta gondot jelent, hogy az FKF nem szállítja el a zöldhulladékot, hiába gyűjtik azt a bruttó 235 forintos áron beszerezhető, biológialaig lebomló 100 literes zsákokba. Pedig az FKF honlapja szerint a gyűjtőzsákok ára tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét is.

A Templom utcával párhuzamos utcában lakók közül többen is arról számoltak be, hogy előfordult, hogy 2-3 hétig nem vitték el a szabályosan kitett zöldhulladékot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lehet, hogy volt egy hónap is!

 - mondta az egyik lakó, hozzátéve, hogy most viszont nincs okuk panaszra, mert múlt pénteken annak rendje és módja szerint eltűntek a kikészített zsákok.

Az FKF honlapján bárki megnézheti, hogy a különböző kerületekben mikor szállítják el a kerti hulladékokat és milyen módon kell azokat kitenni. A kiírás szerint 

a kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtése 2018. március 5-től november 30-ig tart.

A 22. kerületben például elvileg péntekenként viszik el a hulladékot. Kerestük az ügyben az FKF-et, érdekes módon két nappal azután, hogy e-mailen keresztül elküldtük kérdéseinket (amelyben utcaneveket is említettünk), az említett utcákról eltűntek a zöldhulladékos zsákok. Azt viszont nem tudni, hogy célzottan szállították el azokat, vagy eltűnésük összefügg azzal, hogy ezeken a helyeken épp most volt lomtalanítás (és ma reggel végezték a tegnap este kihelyezett lomok elszállítását).

Az FKF megkeresésünkre közölte, az általunk jelzett terültetet ellenőrizték, és elismerték, hogy a Templom utcát például valóban kihagyja esetenként a begyűjtést végző járat, "de ez az utca kialakítása miatt (szűk, egyirányú utca, utcában parkoló gépjármű esetén nem férünk el) fordulhat elő" - írták. Arra, hogy a kerület más részeiben miért csúszik olykor a zöldhulladék elszállítása, nem kaptunk választ, ahogy arra sem, mit tehetnek azok a lakók, akiktől hetek vagy akár hónapok óta nem vitték el a szabályosan kihelyezett zöldhulladékot.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20