7 °C Budapest

Ingyenmilliókból újíthatod fel idén tavasszal az otthonod: pályáznod sem kell

2018. április 28. 07:00

Szakszerű energetikai korszerűsítéssel, aminek amúgy épp most indul a szezonja, akár 60-80 százalékkal is csökkenthetjük a rezsit. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.

Több felmérés is igazolja, hogy a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésével kb. annyi energiát lehetne megspórolni, amennyivel másfél hónapig biztosíthatnánk a teljes ország szükségletét. Ez pénz, rengeteg pénz: azon épületek, ahol nem történt efféle korszerűsítés, négyszer több pénzt emésztenek fel éves szinten, mint az új építésűek, vagy a már szakszerű energetikai beruházással korszerűsítettek.

Komplex felújítással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása.

Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. De ide tartoznak többek között a hővisszanyerős szellőzési rendszerek (a berendezés lényege, hogy az épület belső levegőjének hőtartalmát hasznosítja újra), a meleg víz ellátás hatékonyságát javító beruházások, továbbá a megújulók (napkollektor, napelem, biomassza, stb.) alkalmazása is.

Mégis mennyibe kerül?

Habár szakemberek szerint  a szigetelésnél nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán (a teljes bekerülési költséget amúgy a választott termékek típusa nagyságrendileg nem is befolyásolja), illetve a homlokzati hőszigetelésen túl többnyire szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is, egy átlagos családi ház hőszigetelése általában így is 1,5 millió forint alatt marad.

A tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház esetében a nyílászárók cseréjét tartalmazó beruházást átlagosan 1-1,5 millió forint közötti összegből lehet kihozni, míg a fűtéskorszerűsítés bekerülési költsége is e körül mozog. Nagyon fontos szempont azonban, hogy ha már befektetünk, akkor megbízható nyílászárókat, illetve fűtési rendszert válasszunk. Habár ezek némileg drágábbak, megtérülési idejük jóval rövidebb a kevésbé jó minőségű társaiknál.

Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani, hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os napelemes rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Mégis miből?

Hiába lehet azonban jelentős mértékű rezsicsökkentést elérni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon egyelőre sokan megijednek a fenti összgektől. Pedig, ha azt nézzük, hogy milyen forrásból tudunk egy energetikai korszerűsítést biztosítani, akkor több lehetőség is szóba jöhet:

  • állami támogatás, pályázatok
  • önerő, azaz saját megtakarítás
  • banki hitel vagy kölcsön
  • a fenti elemek keverve

Az első lehetőségen nem kell sokat rugózni, ha a család jogosult állami támogatásra, akkor azt mindenképp érdemes lehívni - már, ha sikerül, a tapasztalat ugyanis az, hogy a források többnyire hamar kimerülnek.

De a második lehetőségnél is faék egyszerűségű a döntés, ha az energetikai számítás igazolja, akkor a félretett pénzünket, egyfajta megtakarítási formaként érdemes az ingatlanunkba fektetni. Ha ki akarjuk számítani, mennyi idő alatt térül meg befektetésünk, energetikai számítást kell végeznünk. Azaz tisztában kell lennünk jelenlegi fogyasztásunkkal és a beruházás után várható értékkel is (fontos, hogy mindkét esetben átalánnyal kalkuláljunk). Ha ez megvan, a tervezett befektetett összeget el kell osztanunk az éves megtakarításunk összegével, így megkaphatjuk a megtérülési időt.

Tehát a fenti ökölszabály szerint, ha 2 millió forintot költenénk a felújításra, és éves szinten 400 ezer forintot spórolunk, akkor 5 év alatt térül majd meg a befektetés. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges a beruházás.

Persze érdemes energetikai szakértő segítségét kérni, aki elkészíti az energetikai tanúsítványunkat és megnézi, milyen munkálatokra van szükség az adott ingatlan esetében. A tanúsítvány tartalmazza a lakásunk vagy házunk energiahatékonysági adatait és a szakértő által ajánlott szükséges korszerűsítés főbb számait, ez segítségünkre lehet a további tervezésben.

Hitelből is megéri???

De mi a helyzet akkor, ha nincs elég megtakarításunk, és állami ajándékra sem vagyunk jogosultak, vagy egyszerűen a bürokratikus útvesztőben lemaradtunk az ingyenmilliókról? Nos, a számítás itt sem bonyolult: ha az energetikai számítás alapján a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete, akkor, uccu neki! Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez a legtöbb esetben valós alternatíva lehet, főként egy kisebb összegű hitelnél, ahol a futamidő vége is belátható távolságban van. De azért nézzünk néhány konkrét példát.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk, és a kifejezetten korszerűsítésre szánt konstrukciók között szemezgettünk. A beállításoknál elsőre 1,5 millió forintos hitelösszeget (ez elég egy komolyabb szigetelésre, vagy komplett nyílászárócserére, de akár fűtéskorszerűsítésre is), és 5 éves futamidőt adtunk meg, emelett bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" funkciókat.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján (hiszen a havi kiadásaink alakulásának összehasonlíthatósága szempontjából ezúttal ennek van jelentősége) az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (törlesztőrészlet: 32 720 Ft/hó; THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (törlesztőrészlet: 33 739 Ft/hó; THM 13,92%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Cofidis,  a Raiffeisen Bank, valamint az ERSTE Bank kölcsönét is. 

Ha pedig komplexebb felújításban gondolkodunk, és ehhez több kölcsönpénzre van szükségünk, akkor 2,5 millió forintos hitelösszeg, és 84 hónapos futamidő mellett (szintén bepipálva a 250 ezres nettó jövedelem, illetve a jövedelem bankba utalása opciókat) a következőképp festenek a banki konstrukciók: a CIB Banknál 42 992 forintos törlesztővel, a K&H Banknál 44 790 forintos havi részlettel, míg a Raiffeisen Banknál 48 172 forintos törlesztővel adósodhatunk el. Érdemes persze megnézni az összes banki konstrukciót a Pénzcentrumm kalkulátorában, és bíbelődni picit a részletes beállításokkal, hiszen az egyéni preferenciák, illetve az személyre szabott kedvezményekkel még többet spórolhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm