6 °C Budapest

Ezt sok szülő elrontja: volt, ahol tragédia lett a neveletlenség vége

2018. április 14. 13:00

A gyerekek pénzügyi nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy később, felnőtt korukban megfelelő, felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni. Az is köztudott, hogy fontos már általános iskolás korban megtanítani az alapokra, hogy később, felnőttként jól boldoguljon a pénzügyek világában. De pontosan mikor érdemes kezdeni ezt a nevelést?

A pénzről beszélni sohasem könnyű, pedig muszáj: minél előbb tanítjuk meg a gyerekeket az alapokra, annál felelősségteljesebb pénzügyi döntéseket tudnak hozni felnőttként. Azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes leülni a gyerekekkel, megoszlanak a vélemények. Bruce Hyde pénzügyi tanácsadó a CNBC-nek kifejtette, azért is fontos, hogy minél előbb tudatosítsuk a gyerekben, mi mennyit ér, mert nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

"Az embereknek érdemes gondolniuk arra, hogy végrendeltetet készítsenek" - mondja Hyde, hozzátéve, fontos, hogy megnevezzék azt is, ki kezelje a családi vagyont, amíg a gyerekek nagykorúak nem lesznek. Viszont a döntésről már a kisebb gyerekekkel is érdemes beszélni.

Vagyis egy adandó alkalommal érdemes leülni a gyerekekkel, és elmagyarázni, mi történik, ha esetleg a szülőket valamilyen baleset éri, hogy ki lesz az, aki majd a pénzügyeket intézi, hogy mi vár rájuk egy esetelges tragédia esetén.

Ez különösen fontos, ha jelentős a családi vagyon. Példaként a cikkben a Alan Hrubyt említi, aki tehetős amerikai család sarjaként ész nélkül költötte a pénzt: Gucci és Versacce holmik, drága cipők. 21 évesen 1 millió dollárt kapott volna, ám ő nem akart/bírt várni, de a szülei nem adtak neki pénzt, hiába kérte. A Daily Mail egyébként azt írja, ez a pénz az öröksége volt, amire a vásárlásfüggő fiatal fiúnak azonnal szüksége lett volna. A fiú pénzéhsége tragédiába torkollott: úgy gondolta, ha végez a családjával, egyetlen örökösként megkapja a vagyont, amire vágyik.  Ez persze szélsőséges eset, megrázó és talán felfoghatatlan tragédia, és nem is magyarázható egyértelműen a pénzügyi nevelés hiányával. Azt viszont jól mutatja, mennyire fontos figyelni a gyerekekre, megtanítani nekik, mennyit ér a pénz, mennyi munkával kerestük azt meg, és hogy időnként előfordul, hogy a szülők valamire nemet mondanak, mert kellenek határok.

A gyerek kiskorától kezdve látja, hogy vásárolunk, hallja, ha arról beszélnek a szülők, hogy be kell fizetni a számlákat, érzi, ha a szülei nehezebb anyagi helyzetben vannak. Fontos beszélni a pénzről, hogy a gyerek megértse a szülei döntéseinek okát, ne legyen előtte tabu ez a téma. Merjen kérdezni és kapjon válaszokat is.

A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó életet élhessen majd felnőtt korában. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyermek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himer Csilla, pénzpedagógus. Teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy egy harmadik osztályos tanulónak heti ezer forintos zsebpénzt már lehet adni. Ennél fiatalabb korban, amikor a rokonoktól kap pénzt alkalomra, inkább a gyűjtésre helyezzük a hangsúlyt. A szakember szerint később, idősebb korban is érdemes különválasztani a költőpénzt, és a "perselypénzt", tehát amit félretesz, és gyűjti valamire. Míg a költőpénzből kakaós csigát vehet, addig a perselypénzből valami drágább, vágyott holmit.

Felső tagozatban viszont a szakember szerint már érdemes havi zsebpénzt adni. Ennek összege attól is függ, hogy mit kell belőle finanszíroznia, ezt mindenképp át kell beszélni, ahogy annak következményeit is érdemes tisztázni, mi lesz, ha felelőtlenül, meggondolatlanul butaságra veri el a pénzt. Kaphat például a hónapban még plusz pénzt? Annyival kap esetleg kevesebbet, jövő hónapban, mint amennyivel kipótolták a szülők az adott hónapban a zsebpénzt? Ezeket mindenképp tisztázni kell, és fontos, hogy a szülők következetesek legyenek. A gyerek biztos fog hibázni, de tanul is majd belőle. Ehhez viszont az kell, ha már egész kiskora óta nyíltan beszélünk vele a pénzügyekről, persze a korának megfelelően.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem