Ezt sok szülő elrontja: volt, ahol tragédia lett a neveletlenség vége

Ezt sok szülő elrontja: volt, ahol tragédia lett a neveletlenség vége

2018. április 14. 13:00

A gyerekek pénzügyi nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy később, felnőtt korukban megfelelő, felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni. Az is köztudott, hogy fontos már általános iskolás korban megtanítani az alapokra, hogy később, felnőttként jól boldoguljon a pénzügyek világában. De pontosan mikor érdemes kezdeni ezt a nevelést?

A pénzről beszélni sohasem könnyű, pedig muszáj: minél előbb tanítjuk meg a gyerekeket az alapokra, annál felelősségteljesebb pénzügyi döntéseket tudnak hozni felnőttként. Azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes leülni a gyerekekkel, megoszlanak a vélemények. Bruce Hyde pénzügyi tanácsadó a CNBC-nek kifejtette, azért is fontos, hogy minél előbb tudatosítsuk a gyerekben, mi mennyit ér, mert nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

"Az embereknek érdemes gondolniuk arra, hogy végrendeltetet készítsenek" - mondja Hyde, hozzátéve, fontos, hogy megnevezzék azt is, ki kezelje a családi vagyont, amíg a gyerekek nagykorúak nem lesznek. Viszont a döntésről már a kisebb gyerekekkel is érdemes beszélni.

Vagyis egy adandó alkalommal érdemes leülni a gyerekekkel, és elmagyarázni, mi történik, ha esetleg a szülőket valamilyen baleset éri, hogy ki lesz az, aki majd a pénzügyeket intézi, hogy mi vár rájuk egy esetelges tragédia esetén.

Ez különösen fontos, ha jelentős a családi vagyon. Példaként a cikkben a Alan Hrubyt említi, aki tehetős amerikai család sarjaként ész nélkül költötte a pénzt: Gucci és Versacce holmik, drága cipők. 21 évesen 1 millió dollárt kapott volna, ám ő nem akart/bírt várni, de a szülei nem adtak neki pénzt, hiába kérte. A Daily Mail egyébként azt írja, ez a pénz az öröksége volt, amire a vásárlásfüggő fiatal fiúnak azonnal szüksége lett volna. A fiú pénzéhsége tragédiába torkollott: úgy gondolta, ha végez a családjával, egyetlen örökösként megkapja a vagyont, amire vágyik.  Ez persze szélsőséges eset, megrázó és talán felfoghatatlan tragédia, és nem is magyarázható egyértelműen a pénzügyi nevelés hiányával. Azt viszont jól mutatja, mennyire fontos figyelni a gyerekekre, megtanítani nekik, mennyit ér a pénz, mennyi munkával kerestük azt meg, és hogy időnként előfordul, hogy a szülők valamire nemet mondanak, mert kellenek határok.

A gyerek kiskorától kezdve látja, hogy vásárolunk, hallja, ha arról beszélnek a szülők, hogy be kell fizetni a számlákat, érzi, ha a szülei nehezebb anyagi helyzetben vannak. Fontos beszélni a pénzről, hogy a gyerek megértse a szülei döntéseinek okát, ne legyen előtte tabu ez a téma. Merjen kérdezni és kapjon válaszokat is.

A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó életet élhessen majd felnőtt korában. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyermek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himer Csilla, pénzpedagógus. Teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy egy harmadik osztályos tanulónak heti ezer forintos zsebpénzt már lehet adni. Ennél fiatalabb korban, amikor a rokonoktól kap pénzt alkalomra, inkább a gyűjtésre helyezzük a hangsúlyt. A szakember szerint később, idősebb korban is érdemes különválasztani a költőpénzt, és a "perselypénzt", tehát amit félretesz, és gyűjti valamire. Míg a költőpénzből kakaós csigát vehet, addig a perselypénzből valami drágább, vágyott holmit.

Felső tagozatban viszont a szakember szerint már érdemes havi zsebpénzt adni. Ennek összege attól is függ, hogy mit kell belőle finanszíroznia, ezt mindenképp át kell beszélni, ahogy annak következményeit is érdemes tisztázni, mi lesz, ha felelőtlenül, meggondolatlanul butaságra veri el a pénzt. Kaphat például a hónapban még plusz pénzt? Annyival kap esetleg kevesebbet, jövő hónapban, mint amennyivel kipótolták a szülők az adott hónapban a zsebpénzt? Ezeket mindenképp tisztázni kell, és fontos, hogy a szülők következetesek legyenek. A gyerek biztos fog hibázni, de tanul is majd belőle. Ehhez viszont az kell, ha már egész kiskora óta nyíltan beszélünk vele a pénzügyekről, persze a korának megfelelően.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?