2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Ezt rengeteg szülő elrontja: egy életen keresztül fizethetik az árát

A tanév kezdete sok családnál élethelyzet változást is hoz. Például a lakhelytől távolabbi iskolába jár majd a gyerek, vagy már szülői kíséret nélkül indul útnak reggel. Ezek azok az élethelyzetek, amikor már érdemes bevezeti a zsebpénzt. De mégis mikor adjuk, mennyit, és mire?

A gyerek pénzügyi nevelése rengeteg kérdést vet fel. Az már köztudott, hogy fontos már általános iskolás korban megtanítani az alapokra, hogy később, felnőttként jól boldoguljon a pénzügyek világában. De pontosan mikor érdemes kezdeni ezt a nevelést, és hogyan fogjunk hozzá?

Inkább élethelyzet, mintsem életkorfüggő a pénzügyi nevelés. Vannak helyzetek, amikor muszáj rábíznunk a gyermekre pénzt, például ha be kell fizetni a menzát, vagy buszbérletet kell vásárolni. Az viszont fontos, hogy a pénzügyi nevelés otthon történjen, hiszen a szülő ismeri a legjobban a saját gyermekét, hogy mennyire érdekli a pénz világa, milyen erre irányuló kérdések foglalkoztatják"

- mondta Himer Csilla, pénzpedagógus.

Minden gyermek beleszületik egy családi pénzügyi rendszerbe. Ha nem is mondunk neki semmit, látja, hogy például hogyan vásárolunk: megvesszük, ami tetszik, vagy figyeljük az akciókat, esetleg szigorúan követjük a bevásárló listát. Azért fontos beszélni a pénzről, hogy a gyermek fejében helyére kerüljenek a történések, tudja a döntéseink okát, ne legyen előtte tabu ez a téma. Válaszoljuk meg a kérdéseit, természetesen életkorának megfelelően.

Erre sem szabad viszont rágörcsölni, erőltetni a témát. Amikor kérdez, akkor beszélgessünk róla, de fontos, hogy érdemi válaszokat kapjon. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy valami érthetetlen, felfoghatatlan, elvont dologgént állítjuk be a pénzt, amitől igyekszünk megvédeni, mint valami rossz dologtól. Ez később, még felnőtt korában is nagy problémákat okozhat, úgy tekint majd a pénzre, mint valami szükséges rosszra, amitől mindig óvták a szülei.

Beosztani és félretenni

A pénzügyi nevelés során két fontos dolgot kell megtanítanunk: beosztani, és félretenni a pénzt. Ezzel már sokat tettünk azért, hogy egy tudatosan gazdálkodó életet élhessen majd felnőtt korában. A zsebpénz nagyon jó gyakorló eszköz is, hogy elsajátítsa a gyermek a helyes pénzügyi szokásokat. Ráadásul, ha ilyenkor hibázik (márpedig fog hibázni), még nem kerül valós anyagi veszélybe.

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre"

- mondta a pénzpedagógus.

Teljesen egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy egy harmadik osztályos tanulónak heti ezer forintos zsebpénzt már lehet adni. Ennél fiatalabb korban, amikor a rokonoktól kap pénzt alkalomra, inkább a gyűjtésre helyezzük a hangsúlyt. A kicsik életkori sajátosságukból fakadóan mindent gyűjtenek, egy őszi séta után kavicsokkal, tobozokkal, csigaházakkal tömött zsebekkel állnak a lakás ajtaja előtt. Ilyenkor jó, ha egy elérhető célt is meghatározunk a gyűjtésnek. Valami olyat, amit tényleg szeretne elérni, motiválja a takarékosságra, ugyanakkor az is fontos, hogy elérhető legyen belátható időn belül, hogy ne menjen el tőle a kedve időközben.

A szakember szerint később, idősebb korban is érdemes különválasztani a költőpénzt, és a "perselypénzt", tehát amit félretesz, és gyűjti valamire. Míg a költőpénzből kakaós csigát vehet, addig a perselypénzből például Legót.

Mennyi, az annyi?

A költőpénz valójában csak átcsoportosítás. Anya is megvehetné a gyereknek a kakaós csigát tízóraira, vagy odatehetné a kisdobozos alma levet, tehát lényegében ugyanarra megy, de ha a kezébe kapja a gyermek a pénzt, azzal tanul is.

Felső tagozatos tanulónál viszont már érdemes havi zsebpénzt adni. Ennek összege attól is függ, hogy mit kell belőle finanszíroznia. Nyilván egy magasabb összeget kap, ha abból kell fizetnie a menzát, a buszbérletet, a tízórait, és esetleg a mozit is a barátaival. Ezt előtte mindenképp érdemes átbeszélni, hogy mire, mennyit kell félre tennie, és mekkora az az összeg, amiből valóban szabadon gazdálkodhat.

Benne van a pakliban, hogy például a menzára szánt pénzt elszórja "butaságokra". És nyilván nem hagyja a szülő, hogy éhezzen a gyerek, kifizetheti helyette az ebédet, de jó nevelési módszer, ha részletekben vissza kell törlesztenie. Van következménye a költekezésének. Például hat havi részletekben, meghatározott összegekben törlesszen.

Ebben az időszakban még biztonságban hibázhat, egy általunk kitalált szabályrendszerben. Okozhat ugyan plusz bosszúságot, de még mindig sokkal jobb egy védett környezetben elbukni a szülőkkel szemben, mint felnőttként egy pénzintézettel szemben. Tehát bízzunk a gyermek döntéseiben, segítsük, hogy ezeket a döntéseket jól hozhassa meg, és minden kérdésére - fejlettségéhez mérten - érdemi válaszokat kapjon. Így egy tudatosan gazdálkodó, a pénzügyeit jól kezelő felnőtt válhat belőle.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos