0 °C Budapest

Ettől hal meg minden tizenhatodik magyar: a főváros csak ront a helyzeten

2018. március 26. 10:00

Az OECD becslése szerint a légszennyezés miatt ugyanannyi haláleset jut Magyarországon ezer lakosra, mint Kínában, az ENSZ szerint Magyarország a tizenhetedik legrosszabb levegőjű ország a világon. Egyértelmű, hogy mit kéne tenni, de a főváros csak ront a helyzeten - írja elemzésében a 444.

Az OECD szerint 2017-ben 7 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt Magyyarországon, ez azt jelenti, hogy minden tizenhatodik haláleset ehhez köthető hazánkban. A légszennyezettségnek számos természetes és az emberi tevékenységre visszavezethető oka van, ezek közül az egyik legjelentősebb az autós közlekedés, azon belül pedig a közlekedési dugók.

Az ebből adódó környezetszennyezést csökkenteni lehetne a közlekedés korlátozásával, ám a főváros hiába vállalta a 4-es metróért kapott támogatásért cserébe, hogy bevezeti a dugódíjat, ebből nem lett semmi, azóta pedi már a kormány is hozott olyan törvényt, ami miatt még akkor sem tudnák bevezetni, ha egyébként lenne rá politikai akarat.

A problémát azonban nemhogy nem kezeli, hanem még súlyosbítja is a főváros, amikor engedélyezi, sőt, egyes ingatlanfejlesztések esetén kötelezővé teszi a mélygarázsépítést a belvárosban.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem