15 °C Budapest
Magyarok százezrei bukhatják télre a lakásukat, ha ezt nem lépik meg

Magyarok százezrei bukhatják télre a lakásukat, ha ezt nem lépik meg

2017. november 19. 13:00

Lakáskiadás esetén sokan nem gondolnak arra, hogy közjegyző előtt közokiratba foglalják a bérleti szerződést, pedig súlyos ára lehet annak, ha ezt az időt és pénzt megspóroljuk. Egy Facebook-bejegyzésre figyeltünk fel, melynek tanúsága szerint egy két éve nem fizető bérlőt nem sikerül az utcára tennie a tulajdonosoknak, akiknek most a kilakoltatási moratórium tett be. Ügyvédet kérdeztünk meg, hogy ilyen helyzetben milyen lehetőségeink vannak.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint 277 356 lakás volt kiadva az országban. Ez a szám minden valószínűség szerint emelkedett azóta, mivel 2011 és 2016 között 10,7 százalékról 13,7 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik az Eurostat adatai szerint bérleményben laktak Magyarországon.

A fentiek alapján arra lehet következtetni, hogy nincs egyedül az a nő, aki Az Ingatlanosok Kicsiny Almanachja nevű Facebook-oldalhoz fordult problémájával, a lenti bejegyzés szerint.

forrás: Az Ingatlanosok Kicsiny Almanachja Facebook-oldal

A Facebook-oldalon egy olyan lakáskiadási esetről lehet olvasni, ahol egy bérlő két éve nem fizet bérleti díjat, de még mindig az ingatlanban lakik. Ugyan az elmúlt nyáron a bíróság már elrendelte a kilakoltatását, ám az erről szóló határozatot csak október végén kézbesítették, így viszont a végrehajtást idén már nem lehet megejteni, a nemrég kiterjesztett végrehajtási moratórium miatt ugyanis már csak 2018. májusára kapott időpontot a tulajdonos a bírósági végrehajtóktól.

A posztban felteszik a kérdést, hogy mit lehet ilyenkor csinálni, illetve hova lehet ilyenkor fordulni, így ezzel kapcsolatban megkerestünk egy ingatlanjogban jártas jogászt, hogy járjuk körbe, mit tehet ilyen esetekben egy pórul járt bérbeadó.

A kilakoltatási moratórium november 15-től április 30-ig tart Magyarországon. A köztudatba leginkább úgy épült be, hogy ebben az időszakban a bankok nem lakoltathatják ki azokat az adósokat, akiknek felmondták a hitelszerződését, az kevésbé él a fejekben, hogy a bérleti díjat nem fizetők is profitálhatnak a helyzetből.

A kilakoltatási moratórium az ilyen esetekre is vonatkozik

- erősítette meg a Pénzcentrumnak dr. Ódor Dániel ügyvéd, a Taylor Wessing Hungary munkatársa. A szakember hozzátette, hogy vannak ugyan kivételek, amikor a moratórium tartama alatt is el lehet végezni a kilakoltatást, például ha bebizonyítható, hogy a tulajdonosnak sincs hol laknia, vagy ha felajánl egy másik ingatlant a bérlőnek, de nem kecsegtetett túl sok jóval ezekkel a lehetőségekkel kapcsolatban

Azt ugyanis, hogy egy ilyen helyzet fennáll, a bíróságnak kell megállapítania, és ismerve a magyar igazságszolgáltatás tempóját, mire egy ilyen határozat megszületne, már jellemzően vége is van a moratórium időszakának.

Az is felmerül ilyen helyzetekben, hogy a lakásban legális-e zárat lecserélni, esetleg a közműveket, azaz a gázt vagy a villanyt kikapcsoltatni (a víz kikapcsolása még a szolgáltatói oldalról sem egyszerű eset, közegészségügyi és tűzvédelmi okok miatt).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Azért, hogy egy tulajdonos önkényesen meggyorsítsa a kilakoltatást, vagy elősegítse azt, nem teheti meg, más megítélés alá eshet azonban, ha egy tulajdonos azért korlátozza a közművek használatához való hozzáférést, hogy a nem fizető bérlő által okozott kárt csökkentse

- vázolta a nem éppen egyértelmű helyzetet Ódor Dániel.

Azt is megkérdeztük a jogásztól, hogy mennyire jellemző, hogy ennyire elhúzódik, azaz akár két évig is tart egy hasonló, a bérleti díj meg nem fizetése miatt indított bírósági eljárás. Ódor Dániel szerint ez egyáltalán nem rendkívüli, ugyanis a másodfokú (azaz a legtöbbször jogerős) ítélet meghozatala még akkor is jellemzően másfél évig tart, ha egyébként a bíróság viszonylag egyértelműnek találja az esetet. Ha pedig egyéb körülmények is felmerülnek az ügyben, például a bérlő azt állítja, hogy a lakás kisebb, mint a szerződésben leírt méret, és ezért nem fizette meg a (teljes) bérleti díjat, akkor pedig még ennél is tovább tarthat a bírósági eljárás.

Magát a bírósági szakaszt egy ilyen esetben csak akkor lehet megspórolni, ha már a kiadáskor közjegyző előtt közokiratba foglaltuk legalább azt, hogy a bérleti szerződés felmondása, vagy a bérleti díj meg nem fizetése esetén a bérlő vállalja, hogy kiköltözik a lakásból.

Amennyiben ezt megtettük, akkor a bíróság közreműködése nélkül, rögtön a végrehajtóhoz fordulhatunk, ám a moratóriumot ebben az esetben sem tudjuk megkerülni.

Kis értékű ingatlanbérleti szerződések esetén persze felmerül a kérdés, hogy mennyire éri meg közjegyzőnél kötni meg a szerződést (amelynek az ára akár az ötvenezer forintot is elérheti), de annyit talán érdemes közjegyző előtt aláíratni egy bérlővel, hogy a bérleti díj meg nem fizetése esetén vállalja, hogy kiköltözik a lakásból. Egy ilyen papírt mellesleg nemcsak a lakás kiadásakor, hanem akármikor alá lehet íratni.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?