7 °C Budapest

Ezekben a városokban és kerületekben a legdrágább az albérlet

2017. augusztus 29. 19:30

Míg az év első felében lehetett kedvező áron is albérletet találni Budapesten és az egyetemi városokban, addig a pontszámok kihirdetése után a kereslet megugrása miatt az árak is elszálltak. Az alábbi kutatásból az is kiderült, hogy mennyire, és hogy hol lehet még mindig viszonylag olcsón lakást bérelni.

Az albérletek iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy a nyári hónapokban lezárt tranzakcióknál átlagosan két hét és másfél hónap között találtak egymásra a bérbeadók és a leendő bérlők, a leggyorsabban a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező kisebb alapterületű és havi bérleti díjért hirdetett lakásokat adták ki, míg a drágább belvárosi és budai nagy lakások és családi házak bérbeadóinak akár 3-4 hónapba is beletelt, míg megfelelő fizetőképes bérlőt találtak.

Egy garzon teljes költségéhez képest, amelyen 1, esetleg 2 hallgató osztozik továbbra is kedvezőbb, ha egy nagy lakást bérelnek többen. 100-120 négyzetméteren akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat, igaz a konyhát és a fürdőszobát közösen használják, viszont az egy főre eső költség az önállóan bérelt garzonlakás bérleti díjának fele-kétharmada. Fejenként 40-50 ezer forinttal kalkulálva, egy négy fős társaság 150 - 200 ezer forintért a XIII. kerületben vagy a VIII. kerületben a Palota negyedben és a Corvin negyed közelében, sőt még a VI. kerületi diplomata negyedben is kifoghat erre alkalmas lakást. Az említett árak valamivel magasabbak most, mint a roham előtt voltak: júniusban, akár 150 ezer forint alatt is ki lehetett fogni egy-egy jó helyen lévő nagyobb lakást Budapesten.

Júliusban és augusztus első két hetében a pesti oldalon a XIII. kerületben voltak a legdrágábbak az albérletek, ezt követte a IX. kerület. Legolcsóbban a VIII. kerületben lehetett albérletet találni, és a 2000 Ft/m2/hó átlagos bérleti díj a korábbi években tapasztalt értéknél kicsit kedvezőbb is.

 A budai oldalon az I. kerületben voltak 3000 forintos havi átlagot meghaladó havi fajlagos bérleti díjszinten megkötött szerződések, de jelentősebb számban a II. és XI. kerületben adott ki lakásokat az Otthon Centrum jellemzően 2600 - 2700 Ft/m2/hó fajlagos átlagáron, Legolcsóbbak a XXII. kerület belvárostól távolabbi részei, ahol akár 2000 Ft/m2 áron is bérelhető lakás.

A régióközpontokban a fővároshoz képest kedvezőbb áron keltek el az albérletek és nem volt lényeges árnövekedés. A legolcsóbban Pécsett, a legdrágábban Szegeden adott ki lakásokat az ingatlanközvetítő. Az átlagos bérleti díj a drágább városokban 2000 Ft/m2, az olcsóbbak esetében 1100-1500 Ft/m2 között alakult.
Abszolút értékben a legdrágább ingatlanokért 250 és 600 ezer forint között fizettek a bérlők, ezek legtöbbje nagy alapterületű családi ház és belvárosi 3-5 szobás új építésű vagy felújított patinás épületben található lakás, például az Andrássy úton vagy Vizafogón. Drágán bérelt nagyméretű családi házakra akad példa Budaörsön, Aranyhegyen, de Budatétényben is. Az öt legdrágább albérletbe adott lakás között mindössze egy vidéki volt egy Debrecen-nagyerdei társasházi lakás. Általában a bérlet ingatlanok 5-10%-a esik az említett kategóriába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Abszolút értékben a legolcsóbb albérleteket az elmúlt másfél hónapban Békéscsabán, Kecskeméten, Tatabányán adták ki.

A bérlők 55-60 ezer forint havi díjat fizetnek az átlagosan két szobás, régebbi építésű téglalakásokért. 75 és 90 ezer forintért Győrben, Szegeden, Székesfehérváron és Nagykanizsán, ennél kicsit magasabb havi bérleti díjért már a külső pesti kerületekben, Kispesten, Árpádföldön lehetett társasházi lakást bérelni. 120 - 140 ezer forintért a pesti belső kerületekben, Zuglóban 1-2 szobás, a VIII. kerületben, Debrecen és Győr kedvelt városrészeiben 3 szobás lakást is lehet bérelni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm