15 °C Budapest
Nőtt a természetes fogyás: sokkal több magyar halt meg

Nőtt a természetes fogyás: sokkal több magyar halt meg

2017. május 29. 13:30

Az idei első negyedévben 22 072 gyermek született, 1,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A 38 589 halálozás jelentős, 16 százalékos növekedés a 2016. január-márciushoz képest. A természetes fogyás 16 517 fő volt, 5576-tal több az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az év első három hónapjában 22 072 gyermek jött világra, ami 389-cel, 1,7 százalékkal maradt el a 2016. január-márciusi születésszámtól. A csökkenés részben azzal magyarázható, hogy 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám kisebb mértékben, mindössze 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A halálozások számának tavaly szeptember óta tartó emelkedése tovább folytatódott. Idén január-márciusban 38 589-en vesztették életüket, ami nagymértékű, 16 százalékos emelkedést, számszerűen 5187-tel több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások számának emelkedése jelentősebb mértékű, 17 százalék volt. Ezen belül januárban 26, februárban 22, márciusban pedig 1,9 százalékkal többen vesztették életüket, mint az előző év azonos hónapjában. Az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében most is a tetőző influenzajárvány állhatott. A halálozások számának jelentős emelkedése, valamint a születések csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-márciusi 10 941-gyel szemben 2017 első negyedévében 16 517 fő volt, ami 51 százalékos növekedést jelent.

Forrás: KSH

A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó nagymértékű emelkedése megtorpant, és 2017. első negyedévében a regisztrált házasságok száma mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Az év első három hónapjában anyakönyvezett 6035 frigy 8,7 százalékkal, számszerűen 575-tel volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A szökőnaphatás figyelembevételével a visszaesés kisebb mértékű, 7,6 százalékos volt. Különösen a szezonon kívül eső februári hónap csökkenése volt meghatározó, amikor a házasságkötések kiigazított száma 13 százalékkal mérséklődött.

Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 16,0 halálozás jutott.

Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 2,3 ezrelékponttal magasabb volt az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás 2,3 ezrelékponttal, 6,8 ezrelékre emelkedett. Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 3,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos visszaesés az előző év január-márciushoz képest. A házasságkötési arányszám 2,5 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A születések száma régiónként különböző mértékben változott, négy régióban emelkedett, háromban pedig mérséklődött. A legjelentősebb emelkedést Dél-Dunántúlon (1,6%), a legnagyobb visszaesést pedig Közép-Magyarországon (6,6%) regisztrálták. A halálozások száma mindegyik régióban megnövekedett, legjelentősebb mértékben Dél-Dunántúlon (19%), legkevésbé pedig Észak-Alföldön (13%).

2017 első negyedévében a természetes fogyás üteme az összes régióban emelkedett. A születések jelentős mérséklődése miatt a legnagyobb, közel 75 százalékos növekedést Közép-Magyarországon regisztrálták. A házasságkötések száma mindegyik régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon és Közép-Dunántúlon (14, illetve 12 százalékkal).

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?