13 °C Budapest

Mindenki most szeretne nyaralót venni: tényleg ennyit kell érte fizetni?

2017. május 19. 12:03

Tavasz vége hagyományosan a nyaralóvásárlás ideje, ilyenkor kb. 80 százalékkal több üdülő talál gazdára, mint az év többi időszakában. A magyarok legszívesebben a Balaton parti településeken keresnek pihenési lehetőséget, amelyet a helyi ingatlanárak folyamatos emelkedése, és a befektetői aktivitás is jól mutat. Nem csak az árak, hanem az ingatlanok típusa és a vásárlóközönség is jelentős változásokon megy keresztül.


A KSH adatai szerint idehaza tavaly több mint 27 ezer négyzetméternyi nyaralót adtak át, az előző évinél közel százzal több épületet. A nyaralók építése ugyan elmarad a lakásépítések számától, azonban a tendencia nagyon hasonló: 2012 óta a tavalyi adat volt a legmagasabb. A kiadott építési engedélyek és a több ezer, még csak tervezőasztalon lévő ingatlan révén az átadások száma az elkövetkezendő néhány évben fog tetőzni, véli Katona Tamás, a siófoki OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója.

Fővárosi árak a Balaton fővárosában

A Balaton és környéke a mai napig a legnépszerűbb nyaralócélpontok közé tartozik, egyre többen szeretnének ingatlant vásárolni a magyar tenger környékén. Ez az árakon is meglátszik: a fővároshoz közeli Balatonkenesén 15%-os, Siófokon pedig 11%-os növekedés volt egy év alatt. Az elmúlt években átadott vízparti újépítésű ingatlanoknak is köszönhető többek között, hogy a Siófoki és Fonyódi járásban már közel 300 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként az ingatlanokért. Országos összevetésben ezek a járások (fonyódi, siófoki és balatonfüredi) a népszerűbb fővárosi kerületek mögött be is kerültek a legdrágább húszba.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Inkább apartman, mint nyaraló

Nem csak az árak, hanem az értékesített ingatlanok típusa is kezd megváltozni. Sokak gondolatában a balatoni nyaraló a mai napig egy kisházat és telket jelent, gyümölcsfákkal és szőlővel. Ennek oka, hogy a déli parti települések vízparti külterületeinek 40-50 évvel ezelőtti felparcellázásával, és a Balaton partvédelmének kialakításával létrejövő telkek az ehhez hasonló építkezési formákra adtak lehetőséget. A 21. század vásárlói azonban egyre inkább újépítésű, partmenti, panorámás társasházi lakásokat keresnek. Ezek árszínvonala jóval magasabb, nem kizárólag a magasabb komfortfokozat, hanem a közvetlen vízkapcsolattal rendelkező építési telkek limitált száma miatt is. Az ingatlan-befektetők számára szintén vonzó a Balaton környéke, több település is mostanában látott hozzá új üdülőterületek kijelöléséhez, parcellázáshoz és közműfejlesztésekhez. Az új telkek beépíthetősége megengedi akár többlakásos apartman-házak építését, amely az átlagosnál magasabb haszonkulccsal kecsegtet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A vevők nagy része már nem szeretne egész évben bajlódni egy kert és egy önálló nyaralóépület karbantartásával. Sokkal inkább vágynak egy jól megközelíthető apartmanra, lakásra amely fenntartása annyi energia befektetést sem igényel, mint egy kertes nyaralóé. A tulajdonos megérkezik, beáll a parkolóba és öt perc múlva már nyaral

 - véli az OTP Ingatlanpont szakembere, aki szerint a következő években ezres nagyságrendben kerülnek újépítésű ingatlanok a piacra, noha legtöbbjük még csak a tervezőasztalon létezik. A helyismerettel rendelkező ingatlanközvetítők ezért most abban tudnak leginkább segíteni a befektetőknek és a magánvásárlóknak, hogy hol várhatóak nagyobb fejlesztések, és hol a legérdemesebb ingatlanvásárlásban gondolkodni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm