Ez nem a Quaestor: a befektetés, ami garantált sikerre van ítélve

Ez nem a Quaestor: a befektetés, ami garantált sikerre van ítélve

2017. április 26. 05:23

Lakáspiaci szempontból sok esetben magának az utcanévnek is komoly jelentősége van - állapítottuk meg korábbi elemzésünkben. Ezúttal viszont arra kerestük a választ, hogy bírnak-e árelőnnyel, és ha igen, mekkorával a természetileg jól elkülöníthető helyszínek, mint például a vízpart, vagy a hegyvidék.

A szakmai közhely szerint az ingatlanok árát meghatározó három legfontosabb tényező:

a lokáció, a lokáció, és a LOKÁCIÓ!

Ahogy azt a "Lakáspiaci Mozaik - számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról" c. kísérőkiadványban is megjegyzik, a központban vagy a metrómegálló közelében fekvő, vagy épp egy parkra vagy sétálóutcára néző lakások mindig megtalálják azt a vevőt, aki magasra értékeli az adott lokációt.

Az ingatlanpiac legértékesebb kincseit azonban, a fentebb említetteknél jóval különlegesebb helyszíneken találhatjuk. Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzői szerint tartósan két, természetileg jól elkülöníthető helyszín garantálja a legmagasabb ingatlanfelárat. Ezek a

  • vízpart, és a
  • hegyvidék.

Az ilyen kivételes adottságú helyeken fekvő ingatlanok ára két ok miatt is magasabb, mint a többi lakásé. Egyrészt a kedvezőbb adottságú helyszíneken eleve jobb ingatlanok épülnek, másrészt - még az ugyanolyan lakásokért is - hajlandóak vagyunk többet fizetni, ha hegyen vagy vízparton találhatóak.

Az sem véletlen, hogy könyvében a világ egyik, ha nem a legnagyobb ingatlanügynöksége, a Zillow is külön fejezetet szentel a témának. A magyarul ZILLOWSZTORIK címen megjelent lakáspiaci érdekességeket rejtő kiadvány szerzői megállapítják: "a tengerparti ingatlanpiac gyakorlatilag garantált sikerre van ítélve", még az egyre veszélyesebb természeti csapások ellenére is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS! Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon

A magyar tenger partján ráadásul áradástól sem kell tartani, így nem meglepő, hogy a tó természeti szépségei igen tetszetős lakásár-prémiumot is eredményezhetnek. A Balaton-parti települések utcái közül a tíz legdrágább a part közvetlen közelében fekszik. Ezek az utcák a 400 ezer forint feletti négyzetméteráruk jó részét a vízpartnak köszönhetik, a Balaton nélkül nem lennének különlegesek az ingatlanvásárlók számára.

Hegyvidéki üdülőövezeteink ingatlanárai ugyancsak kiemelkednek a környékbeliekhez képest, a friss levegő és a természet közelsége mindig vonzó szempont.

Budapesten belül is megtaláljuk a hegy- és vízpart-prémiumot. A fővárosi lakások árát még magasabbra srófolja a Duna-part. A folyó látványelemként, levegőcsatornaként és városszerkezeti szempontokból adódóan is jelentős árelőnyhöz vezet. A Duna-menti övezetek népszerűségéről az újabb ingatlanfejlesztések is tanúskodnak: sűrű beépítésük jól mutatja a vízparti lakások iránti kiemelkedő keresletet. A budai hegyvidék mindig is egyedi ingatlan-állománya ma is különleges kincseket rejt, ami akár egymillió forint feletti négyzetméterárat is generálhat.

A legjobb persze, ha a magaslati levegőt és a víz szépségét egyszerre élvezheti valaki otthona teraszán. A Lakásriport 2016 év végi adatai szerint a keleti tájolású új építésű budai lakások 15 százalékkal drágábbak, mint a többi hasonló, környékbeli új ingatlan. Nem érdemtelenül...

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?