11 °C Budapest

Legyél nagyon óvatos, ha így keresnél egy kis mellékest: ez nem játék

2017. március 24. 18:03

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő "vadfokhagyma" gyűjtése engedélyhez kötött. Itt vannak a részletek.

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a medvehagyma fogyasztása. A megnövekedett igényeket sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják kielégíteni. Fontos tudni, hogy medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta - írja közleményében a A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni!

Emellett, ha valaki magánerdőben akar "vadfokhagymát" gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatnak az érdeklődők.

Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.  Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal.

Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni! Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem