Ezt válaszold a gyereknek, ha megkérdezi: szegények vagyunk?

2017. március 2. 10:40

A magyar családok jóval kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint az uniós átlag. A gyerekek kíváncsisága pedig csillapíthatatlan: ha bármi jelét látja annak, hogy valami nincs rendben, arra rákérdez. A Pénzcentrum utánajárt, mi a legjobb válasz arra, ha a gyermek megkérdezi: szegények vagyunk?

A héten publikálta az EU az uniós fejlesztési régiók versenyképességi statisztikáját. Az adatokból az látszik, hogy Magyarországnak mind a hét régiója bőven az uniós átlag alatt teljesített, ráadásul van, amelyik nem csak stagnált, de romlott is az elmúlt három évben. A versenyképességi index azt is mutatja, hogy az adott területen a helyben élő embereknek milyenek a gazdasági kilátásai. A gyatra számokat látva, egyáltalán nem meglepő, ha a gyermekek is elkezdik megérezni azt, hogy véges a családi kassza. Az viszont egyáltalán nem mindegy, a szülő hogy beszél a gyermekével a családi pénzügyekről.

A gyerekek nagyon kíváncsiak, és ami érdekli őket, arra rá is kérdeznek. Még akkor is, ha kellemetlen. Amit összegyűjtöttek kis tudást, az alapján próbálják megérteni a világot, ezért előfordulhat, hogy ha hiányosnak látja a hűtőt, vagy nem kap csokit a boltban, akkor elkezd gondolkodni, hogy vajon azért van, mert nincs pénze a családnak?

Az igazság fontos akkor is, ha pénzről kérdez a gyerek, ugyanakkor érdemes az ő szintjén elmagyarázni neki, hogy biztos megértse. Kezdjük az elején: gondoljuk végig, és beszélgessünk vele arról, hogy szerinte mit is jelent a szegénység. Összefüggésében kell látni a dolgokat

- nyilatkozta Beth Kobliner, gazdasági író..

Arra a kérdésre, hogy "szegények vagyunk?" talán az lenne a jó válasz, ha átbeszélnétek, hogy mennyit keres ma egy átlagos magyar család, és hol áll a ti családotok. Legyen viszonyítási alapja. Nem kell forintra pontosan tudnia egy kicsi gyereknek, hogy anya és apa milyen fizetést kap, mert önmagában egy szám semmilyen információt nem ad neki a család anyagi helyzetéről. Ugyanakkor jó, és fontos, ha tisztában van azzal, hogy véges az a keret, amiből a szülők gazdálkodhatnak, és van egy keret, amibe bele kell férnie a család összes kiadásának. Arra viszont érdemes rákérdezni, hogy miért következtetett arra a gyermek, hogy a család szegény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATTINTS! 7 pénzügyi téma, amiről soha ne beszélj a gyerekkel

Tinédzser korban viszont már lehet pontos számokról is beszélni, és bevonni a családi pénzügyekbe. Különösen, amikor felmerül a pályaválasztás kérdése: milyen tudással, szakmával milyen lehetőségei vannak, a továbbtanulása milyen költségekbe fog kerülni a családnak. Ha mindezzel tisztában lesz, a tanulmányaihoz is másként fog hozzáállni.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem