11 °C Budapest

Lehull a lepel: ezért épülnek most tömegével új lakások

2017. február 19. 09:59

A KSH adatai szerint 2016 első három negyedévében majdnem 21 400 építési engedélyt, illetve bejelentést hagytak jóvá. Ez országosan több mint duplája, Budapesten a háromszorosa az előző évi adatnak. Az újlakás építések növekedését segítő számos intézkedés közül az építési engedély-könnyítés hatása is egyre inkább tetten érhető.


A CSOK 2015 júniusában lépett életbe, és felhasználási körét folyamatosan bővítik. Tavaly január 1-től 27%-ról 5%-ra csökkentették a lakásépítés áfáját. Kevesebb szó esik azonban arról, mennyire járul hozzá a növekedéshez, hogy már nem minden épületre kell építési engedélyt kérni. Az Építési törvény 2016 elejétől érvényes új rendelkezése szerint a 300 nm alatti, nem értékesítésre szánt lakóépület építése már egyszerű bejelentéssel is megkezdhető. Ráadásul az önerős lakásépítést támogatva, ugyancsak 2016-tól az építési költség áfatartalma, bizonyos feltételekkel 5 millió forintig visszaigényelhető.

Tavaly csak az első fél évben több mint 6500 egyszerű bejelentés érkezett újépítésű, 300 nm alatti ingatlanok építéséről. Ez az adat már túlszárnyalta a 2015 egész éves építési engedélyek számát. Ráadásul idén január elsejétől újabb rendelkezés lépett érvénybe, már nem csak az új építkezések megkezdésénél lehet az egyszerű bejelentést használni, hanem a meglévő épületek bővítésénél is, ha az összes alapterület nem haladja meg a 300 nm-et.

Az újlakás építések drasztikus növekedése nem csak a társasházi lakások iránt tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhető. Bár a híradások többsége az áfa-csökkentést és a CSOK-hatást emeli ki, az állami intézkedéscsomag kevésbé látható elemei is ezt támogatják. Mindezeknek köszönhetően ingatlan befektetők mellett a magánszemélyek építkezési kedve is megjött. A várhatóan idén és jövőre átadott ingatlanok látványosan növekvő száma közép- és hosszútávon is az újlakás-piac egészének további erősödését jelzik előre

- értékelt Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem