25 °C Budapest

Tömegek özönlenek a bankokba: miért állnak sorba ennyien?

MTI
2016. november 15. 12:03

Egyre többen igénylik a CSOK-ot, ráadásul egyre többen új lakásra szeretnék igénybe venni a támogatást. Az alapszámla viszont nem túl népszerű, van olyan bank, ahol még egyáltalán nem nyitottak ilyen számlát.

Nőtt az új lakás építésére vagy vásárlására családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénybe vevők száma. A bankok adatai szerint a fő trendek nem változtak, a legtöbben továbbra is használt lakás vásárlására fordítják a támogatást, azonban egyre többen veszik igénybe a CSOK-ot új lakáshoz is. Ezt elősegíti a kiadott új lakásépítési engedélyek számának ugrásszerű növekedése, és a CSOK feltételeinek szeptemberi könnyítése is, amely szerint egyebek mellett a tervezés, építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal.

A CSOK-támogatások mintegy felét folyósító bank, az OTP idén 7542 alkalommal, 14,8 milliárd forint támogatást folyósított, az egy család által kapott összeg átlagosan 2 millió forint. A legtöbb kérelem a fővárosi agglomerációból érkezik és nő az újlakás vásárlására, építésre fordított támogatás aránya is. Idén az igénylések csaknem felénél 2 gyermek után kérték a támogatást a szülők, majd 30 százalékos aránnyal a 3 gyerekes családok következnek. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a családok 60 százaléka 3 gyermek után igényli a csokot, közülük 10-ből csaknem 9-en a további 10 milliós kedvező kamatozású támogatott hitelt is igénybe veszik. Az OTP adatai szerint új lakás vásárlására a családok 4 százaléka, építésre 17 százalék, míg bővítésre 2 százalékuk fordítja a csokot.

A K&H 1796 CSOK-kérelmet fogadott be július végéig, 4,5 milliárd forint értékben, ebből 1312 esetben kötöttek szerződést, amelynek értéke 3 milliárd forint. Az átlagos támogatási összeg mintegy 2,3 millió forint - derült ki a bank adataiból. A K&H 10,4 milliárd forint értékű hitelkérelmet fogadott be, valamint 236 áfa-visszatérítéses támogatási kérelmet is.

Az UniCreditnél csaknem 1200-an igényelték a CSOK-ot, az adó-visszatérítést, valamint a kamattámogatott hitelt az év eleje óta. A hiteligénylések kétharmada használt lakáshoz kapcsolódik, de nő az építéshez felvett támogatások száma is, amely mintegy a negyedét teszi ki a kérelmeknek. Az új lakás vásárlásához igényelt támogatások aránya továbbra is néhány százalék a banknál.

A CIB is sokan érdeklődnek a CSOK iránt, és az igénylők 75 százaléka hitelt is felvesz. Mintegy 60 százalékuk használt lakás vásárlásra veszi igénybe a támogatást, míg csaknem 35 százalék építkezéshez, 3 százalék bővítéshez, és csak kicsit több mint 2 százalék új lakás vásárlásához. A bank várakozása szerint ezek az arányok a lakásépítések, illetve a módosított feltételek hatására megváltozhatnak, több új lakást vehetnek a CSOK-ból és az ahhoz kapcsolódó hitelből.

A Takarékbank válasza szerint szeptemberben 15 százalékkal nőtt a befogadtott CSOK-igénylések száma, összegben 21 százalékos emelkedés volt augusztushoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A takarékok és az FHB (szövetkezeti hitelintézetek) szeptember végéig 4485 CSOK-igénylést fogadtak be, 14,7 milliárd forint összegben. A kérelmek többségét, 3051-et használt lakásra fogadtak be a szövetkezeti hitelintézetek, 5 015 milliárd forintért, míg új lakásra 1434 kérelmet fogadtak be, 9 713 milliárd forint összegben. Szeptemberben 19 százalékkal nőtt az új lakásokra befogadott igénylések 19 darabszáma, összegben 26 százalékos volt az emelkedés az előző hónaphoz képest - tájékoztatott a bank. A pénzintézetek válaszai szerint eddig elenyésző érdeklődést tapasztaltak az októbertől elérhető alapszámla és az egyszerűsített bankváltás iránt.

Mennyire népszerű az alapszámla?

Az UniCredit szerint az alapszámlával kapcsolatos ügyfélkérdések és visszajelzések azt mutatják, hogy vidéken várhatóan többen vehetik igénybe, mint a fővárosban. Az elmúlt időszakban számos olyan ügyfél érkezett a bankhoz, akik azért vették igénybe az egyszerűsített bankváltást, hogy a csoportos beszedési megbízásaik és állandó átutalásaik átkerüljenek a bankhoz, míg elenyésző volt azok száma, akik más pénzintézetet választottak.

Az OTP átlagosan 100 alatt van az egyszerűsített bankváltási igényt benyújtók száma, és párszáz igény érkezik más banktól az OTP Bank számára. Az MKB tájékoztatása szerint eddig nem nyitottak alapszámlát a banknál, az egyszerűsített bankváltásra kevés igénylés érkezett be, azonban élénkül az érdeklődés azok körében, akik az MKB-hoz jönnének.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?