Nagyon fog fájni a magyar családoknak az idei fűtési szezon

Nagyon fog fájni a magyar családoknak az idei fűtési szezon

2016. október 25. 05:48

A magyar háztartások egyötöde - köztük a legszegényebb családok - kizárólag fával fűt. Ők egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifát is elégethetnek, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet. Így vélhetően idén is sokan űznek majd sportot a hazai erdők kifosztásából.

A KSH legutóbbi népszámlálási statisztikái szerint a hazai lakóingatlanok 18 százalékában, főként a vidéki kisvárosokban és falvakban, ma is kizárólag fával fűtenek a háztartások. Habár nem kizárólag, de jellemzően ők a legszegényebb családok Magyarországon. Nekik nagyon nem mindegy, hogy a havi pénzük fele vagy csak a harmada megy el a fűtésre.

Mint ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, a statisztikai hivatal kilogrammban adja meg a tűzifa árát és mértékegységét. Ez viszont meglehetősen csalóka, hiszen nedves állapotban egyrészt nehezebb a fa, másrészt jóval kisebb hőt termel.

A köbméterrel nem lehet így csalni; a korrekt kereskedők és a rutinos háztartások is ezt a mértékegységet használják!

A KSH 20 évre visszanyúló adatsorát alapul véve egyébként 3215 forintos mázsaárral kalkulálhatunk az idei évre. De a Pénzcentrum kereskedőktől származó információi szerint érdemesebb a következő köbméterárakkal számolni a 2016/17-es fűtési szezonban:

 • Rőzse, ágfa: 7-8 ezer Ft/m3
 • Tűzifa (fajtától és szolgáltatástól (fel van-e aprítva, kiszállítják-e, stb.) függően): 10-30 ezer Ft/m3

Habár nagyon sok tényezőtől függ (a fa típusa, minősége; az időjárás alakulása), hogy mennyi fára van szüksége egy családnak, de havonta átlagosan 1-2 köbméter fa is elfogyhat egy-egy háztartásban. Ez azt jelenti, hogy egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifa is elfogyhat otthononként, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet.

A magyar rögvalóság

Mindezzel összhangban akár a hazai rögvalóságról készült látleletként is értelmezhető lenne az a statisztika, amelyet az állami- és magán erdőgazdaságok vezetnek - saját felhasználásra - a magyar erdőkből eltulajdonított fa mennyiségéről. Míg lapértesülések szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. területén található erdőkben mintegy 2-3 millió forintnyi kárt okoznak éves szinten a "láncfűrészes turisták", addig

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már legalább százmillió forintnyi tüzelővel lépnek le minden évben a fatolvajok.

Habár hivatalos összesítés a mai napig nem készült az országos problémáról (Magyarország területének több mint 20 százalékát erdő borítja), de az erdészetek, és a közreműködő hatóságok - ez elsősorban az adóhatóságot jelenti - tapasztalatai alapján megállapítható, hogy

 • a személyes felhasználásra ellopott fa mennyisége növekszik,
 • míg a piaci célú fatolvajlás, bár továbbra is jelentős, de visszaszorulóban van.

Ez vagy a fagyhalál!

Habár értékben a megélhetési fatolvajok okozzák a legnagyobb kárt az erdészeteknek, a magyar állapotokat mégis sokkal jobban reprezentálja, hogy a tolvajok közel 90 százaléka - egyenként mindössze néhány ezer forint értékben - a saját családjának lopja a tüzelőt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azért, hogy ne fagyjanak halálra a télen!

A legszegényebb családok még a kockázatot is hajlandóak vállalni, pedig komoly szankciókkal számolhatnak. A Btk. legutóbbi módosítása szerint ugyanis a falopás már önálló bűncselekménynek számít, és akár kétéves börtönbüntetés is járhat érte.

A hatósági tájékoztatások szerint a legtöbben persze megússzák figyelmeztetéssel, vagy rosszabb esetben pénzbírsággal, amelynek mértéke az elkövetési értéktől és egyéb minősítő körülményektől függően változik. Börtönben vagy közmunkán pedig csak nagyon kevesen végzik.

Nem árt tudni, rőzsét vagy korhadt fát sem szabad kivinni engedély nélkül egy erdőből!

Vacogó időseken nyerészkednek!

Bilincs amúgy többnyire azok csuklóján kattant az elmúlt években, akik egyrészt sportot űztek a hazai erdők kifosztásából, másrészt a lopott fával nagytételben házaltak. És bár a jelenség a rendőrség előtt is ismert, de valószínűleg annyira sokan trükköznek a tűzifa eladásával és annyira sok kiszolgáltatott embert lehet megvezetni, hogy a problémát aligha tudják a hatóságok egymaguk orvoslni. Éppen ezért írja elő nyár közepe óta törvény azt is, hogy

 • a fatermékek esetében is biztosítani kell - akárcsak az élelmiszereknél - a nyomon követhetőséget a teljes kereskedelmi láncban,
 • a tűzifát árusítóknak kötelező a vásárláskor "Tűzifavásárlói tájékoztatót" is mellékelniük a szállítmány mellé a fogyasztóknak.

Ettől függetlenül a legszegényebb térségekben várhatóan az idei évben is hatalmas biznisz lesz a tűzifa. Így a tisztességes kereskedők mellett, nagy valószínűséggel tömegek húzzák majd le azokat (főként időseket), akik sem elmenni nem tudnak a fáért, sem felaprítani nem tudják azt. Főként számukra készítette el a NÉBIH egy friss tájékoztatót, melynek legfontosabb pontjai a következők:

 • A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
 • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
 • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
 • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
 • Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
 • Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?