29 °C Budapest

Nagyon fog fájni a magyar családoknak az idei fűtési szezon

2016. október 25. 05:48

A magyar háztartások egyötöde - köztük a legszegényebb családok - kizárólag fával fűt. Ők egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifát is elégethetnek, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet. Így vélhetően idén is sokan űznek majd sportot a hazai erdők kifosztásából.

A KSH legutóbbi népszámlálási statisztikái szerint a hazai lakóingatlanok 18 százalékában, főként a vidéki kisvárosokban és falvakban, ma is kizárólag fával fűtenek a háztartások. Habár nem kizárólag, de jellemzően ők a legszegényebb családok Magyarországon. Nekik nagyon nem mindegy, hogy a havi pénzük fele vagy csak a harmada megy el a fűtésre.

Mint ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, a statisztikai hivatal kilogrammban adja meg a tűzifa árát és mértékegységét. Ez viszont meglehetősen csalóka, hiszen nedves állapotban egyrészt nehezebb a fa, másrészt jóval kisebb hőt termel.

A köbméterrel nem lehet így csalni; a korrekt kereskedők és a rutinos háztartások is ezt a mértékegységet használják!

A KSH 20 évre visszanyúló adatsorát alapul véve egyébként 3215 forintos mázsaárral kalkulálhatunk az idei évre. De a Pénzcentrum kereskedőktől származó információi szerint érdemesebb a következő köbméterárakkal számolni a 2016/17-es fűtési szezonban:

 • Rőzse, ágfa: 7-8 ezer Ft/m3
 • Tűzifa (fajtától és szolgáltatástól (fel van-e aprítva, kiszállítják-e, stb.) függően): 10-30 ezer Ft/m3

Habár nagyon sok tényezőtől függ (a fa típusa, minősége; az időjárás alakulása), hogy mennyi fára van szüksége egy családnak, de havonta átlagosan 1-2 köbméter fa is elfogyhat egy-egy háztartásban. Ez azt jelenti, hogy egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifa is elfogyhat otthononként, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet.

A magyar rögvalóság

Mindezzel összhangban akár a hazai rögvalóságról készült látleletként is értelmezhető lenne az a statisztika, amelyet az állami- és magán erdőgazdaságok vezetnek - saját felhasználásra - a magyar erdőkből eltulajdonított fa mennyiségéről. Míg lapértesülések szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. területén található erdőkben mintegy 2-3 millió forintnyi kárt okoznak éves szinten a "láncfűrészes turisták", addig

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már legalább százmillió forintnyi tüzelővel lépnek le minden évben a fatolvajok.

Habár hivatalos összesítés a mai napig nem készült az országos problémáról (Magyarország területének több mint 20 százalékát erdő borítja), de az erdészetek, és a közreműködő hatóságok - ez elsősorban az adóhatóságot jelenti - tapasztalatai alapján megállapítható, hogy

 • a személyes felhasználásra ellopott fa mennyisége növekszik,
 • míg a piaci célú fatolvajlás, bár továbbra is jelentős, de visszaszorulóban van.

Ez vagy a fagyhalál!

Habár értékben a megélhetési fatolvajok okozzák a legnagyobb kárt az erdészeteknek, a magyar állapotokat mégis sokkal jobban reprezentálja, hogy a tolvajok közel 90 százaléka - egyenként mindössze néhány ezer forint értékben - a saját családjának lopja a tüzelőt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azért, hogy ne fagyjanak halálra a télen!

A legszegényebb családok még a kockázatot is hajlandóak vállalni, pedig komoly szankciókkal számolhatnak. A Btk. legutóbbi módosítása szerint ugyanis a falopás már önálló bűncselekménynek számít, és akár kétéves börtönbüntetés is járhat érte.

A hatósági tájékoztatások szerint a legtöbben persze megússzák figyelmeztetéssel, vagy rosszabb esetben pénzbírsággal, amelynek mértéke az elkövetési értéktől és egyéb minősítő körülményektől függően változik. Börtönben vagy közmunkán pedig csak nagyon kevesen végzik.

Nem árt tudni, rőzsét vagy korhadt fát sem szabad kivinni engedély nélkül egy erdőből!

Vacogó időseken nyerészkednek!

Bilincs amúgy többnyire azok csuklóján kattant az elmúlt években, akik egyrészt sportot űztek a hazai erdők kifosztásából, másrészt a lopott fával nagytételben házaltak. És bár a jelenség a rendőrség előtt is ismert, de valószínűleg annyira sokan trükköznek a tűzifa eladásával és annyira sok kiszolgáltatott embert lehet megvezetni, hogy a problémát aligha tudják a hatóságok egymaguk orvoslni. Éppen ezért írja elő nyár közepe óta törvény azt is, hogy

 • a fatermékek esetében is biztosítani kell - akárcsak az élelmiszereknél - a nyomon követhetőséget a teljes kereskedelmi láncban,
 • a tűzifát árusítóknak kötelező a vásárláskor "Tűzifavásárlói tájékoztatót" is mellékelniük a szállítmány mellé a fogyasztóknak.

Ettől függetlenül a legszegényebb térségekben várhatóan az idei évben is hatalmas biznisz lesz a tűzifa. Így a tisztességes kereskedők mellett, nagy valószínűséggel tömegek húzzák majd le azokat (főként időseket), akik sem elmenni nem tudnak a fáért, sem felaprítani nem tudják azt. Főként számukra készítette el a NÉBIH egy friss tájékoztatót, melynek legfontosabb pontjai a következők:

 • A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
 • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
 • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
 • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
 • Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
 • Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem