7 °C Budapest

Nagyon fog fájni a magyar családoknak az idei fűtési szezon

2016. október 25. 05:48

A magyar háztartások egyötöde - köztük a legszegényebb családok - kizárólag fával fűt. Ők egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifát is elégethetnek, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet. Így vélhetően idén is sokan űznek majd sportot a hazai erdők kifosztásából.

A KSH legutóbbi népszámlálási statisztikái szerint a hazai lakóingatlanok 18 százalékában, főként a vidéki kisvárosokban és falvakban, ma is kizárólag fával fűtenek a háztartások. Habár nem kizárólag, de jellemzően ők a legszegényebb családok Magyarországon. Nekik nagyon nem mindegy, hogy a havi pénzük fele vagy csak a harmada megy el a fűtésre.

Mint ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, a statisztikai hivatal kilogrammban adja meg a tűzifa árát és mértékegységét. Ez viszont meglehetősen csalóka, hiszen nedves állapotban egyrészt nehezebb a fa, másrészt jóval kisebb hőt termel.

A köbméterrel nem lehet így csalni; a korrekt kereskedők és a rutinos háztartások is ezt a mértékegységet használják!

A KSH 20 évre visszanyúló adatsorát alapul véve egyébként 3215 forintos mázsaárral kalkulálhatunk az idei évre. De a Pénzcentrum kereskedőktől származó információi szerint érdemesebb a következő köbméterárakkal számolni a 2016/17-es fűtési szezonban:

  • Rőzse, ágfa: 7-8 ezer Ft/m3
  • Tűzifa (fajtától és szolgáltatástól (fel van-e aprítva, kiszállítják-e, stb.) függően): 10-30 ezer Ft/m3

Habár nagyon sok tényezőtől függ (a fa típusa, minősége; az időjárás alakulása), hogy mennyi fára van szüksége egy családnak, de havonta átlagosan 1-2 köbméter fa is elfogyhat egy-egy háztartásban. Ez azt jelenti, hogy egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifa is elfogyhat otthononként, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet.

A magyar rögvalóság

Mindezzel összhangban akár a hazai rögvalóságról készült látleletként is értelmezhető lenne az a statisztika, amelyet az állami- és magán erdőgazdaságok vezetnek - saját felhasználásra - a magyar erdőkből eltulajdonított fa mennyiségéről. Míg lapértesülések szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. területén található erdőkben mintegy 2-3 millió forintnyi kárt okoznak éves szinten a "láncfűrészes turisták", addig

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már legalább százmillió forintnyi tüzelővel lépnek le minden évben a fatolvajok.

Habár hivatalos összesítés a mai napig nem készült az országos problémáról (Magyarország területének több mint 20 százalékát erdő borítja), de az erdészetek, és a közreműködő hatóságok - ez elsősorban az adóhatóságot jelenti - tapasztalatai alapján megállapítható, hogy

  • a személyes felhasználásra ellopott fa mennyisége növekszik,
  • míg a piaci célú fatolvajlás, bár továbbra is jelentős, de visszaszorulóban van.

Ez vagy a fagyhalál!

Habár értékben a megélhetési fatolvajok okozzák a legnagyobb kárt az erdészeteknek, a magyar állapotokat mégis sokkal jobban reprezentálja, hogy a tolvajok közel 90 százaléka - egyenként mindössze néhány ezer forint értékben - a saját családjának lopja a tüzelőt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Azért, hogy ne fagyjanak halálra a télen!

A legszegényebb családok még a kockázatot is hajlandóak vállalni, pedig komoly szankciókkal számolhatnak. A Btk. legutóbbi módosítása szerint ugyanis a falopás már önálló bűncselekménynek számít, és akár kétéves börtönbüntetés is járhat érte.

A hatósági tájékoztatások szerint a legtöbben persze megússzák figyelmeztetéssel, vagy rosszabb esetben pénzbírsággal, amelynek mértéke az elkövetési értéktől és egyéb minősítő körülményektől függően változik. Börtönben vagy közmunkán pedig csak nagyon kevesen végzik.

Nem árt tudni, rőzsét vagy korhadt fát sem szabad kivinni engedély nélkül egy erdőből!

Vacogó időseken nyerészkednek!

Bilincs amúgy többnyire azok csuklóján kattant az elmúlt években, akik egyrészt sportot űztek a hazai erdők kifosztásából, másrészt a lopott fával nagytételben házaltak. És bár a jelenség a rendőrség előtt is ismert, de valószínűleg annyira sokan trükköznek a tűzifa eladásával és annyira sok kiszolgáltatott embert lehet megvezetni, hogy a problémát aligha tudják a hatóságok egymaguk orvoslni. Éppen ezért írja elő nyár közepe óta törvény azt is, hogy

  • a fatermékek esetében is biztosítani kell - akárcsak az élelmiszereknél - a nyomon követhetőséget a teljes kereskedelmi láncban,
  • a tűzifát árusítóknak kötelező a vásárláskor "Tűzifavásárlói tájékoztatót" is mellékelniük a szállítmány mellé a fogyasztóknak.

Ettől függetlenül a legszegényebb térségekben várhatóan az idei évben is hatalmas biznisz lesz a tűzifa. Így a tisztességes kereskedők mellett, nagy valószínűséggel tömegek húzzák majd le azokat (főként időseket), akik sem elmenni nem tudnak a fáért, sem felaprítani nem tudják azt. Főként számukra készítette el a NÉBIH egy friss tájékoztatót, melynek legfontosabb pontjai a következők:

  • A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
  • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  • Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
  • Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem