32 °C Budapest
Ha minden jól megy, idén sem maradunk fűtés nélkül

Ha minden jól megy, idén sem maradunk fűtés nélkül

2016. október 19. 18:31

A téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd m3 földgáz van a hazai tárolókban. Ez a mennyiség 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, és a folyamatos földgázimporttal együttesen fedezi a teljes lakosság téli igényét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján határozza meg, hogy a téli felkészülés során az egyetemes szolgáltatóknak mekkora földgáztartalékot szükséges elhelyezniük a hazai kereskedelmi tárolókban.

Az irányadó jogszabály alapján ez a mennyiség az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százaléka.

 A téli felkészülés eredményeként Magyarország tárolókban elhelyezett földgázkészlete október 15-én 3,7 milliárd m3, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az új szabályoknak köszönhetően az idei betárolt mennyiség 13 százalékkal több, mint a 2015-ös mennyiség. Az ország téli földgázellátását nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem az ország folyamatos földgázimportja is. A tárolói készletszint hónapról hónapra nyomon követhető a Hivatal honlapján, továbbá a hatósági adatpublikációk menüpontban részletes adatokat találunk a földgázszektorban lezajló folyamatokról - olvasható a MEKH közleméynében.

A MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?