26 °C Budapest
Csökkentik a távhő árát? Sokkal olcsóbb is lehetne

Csökkentik a távhő árát? Sokkal olcsóbb is lehetne

2016. szeptember 26. 10:01

Lenne mit lefaragni a budapesti távhőtarifákból a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatója szerint, hiszen már olcsóbb a gáz, és felülvizsgálható a vezetékdíj is - írja a Világgazdaság.

A mostaninál érezhetően alacsonyabbak lehetnének a budapesti távhőárak Vinkovits András, a fővárosban eladott hő meghatározó részét előállító Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója szerint. Egyrészt érvényesülhetne az árakban, hogy a BERT olcsóbban jut a hőtermelése alapját jelentő földgázhoz. 

Az általa felhasznált, évi 300-340 millió köbméter energiahordozót a jobb árak elérése érdekében kisebb, 20-30 millió köbméteres tételekben, a pillanatnyi kedvező piaci lehetőségek kihasználásával szerzi be.

Másrészt az általa fizetett - hatósági áras - gázvezeték-használati (elosztói) díj jóval magasabb annál, mint amit Vinkovits András indokoltnak tart. "Számításaink szerint már a 2000-es évek elején rég megtérültek azok a nagynyomású célvezetékek, amelyeken a Főgáztól a gázt kapjuk. 

A csövek valós költsége évi 100-200 millió forint lehet, mi mégis 2,2-2,3 milliárd forintot fizetünk a használatukért. Célszerű lenne tehát felülvizsgálni ezeket a tarifákat" 

- mutatott rá. A módosításra az árhatóság négyévenkénti (most zajló és az év végével életbe lépő) alapos költség-felülvizsgálata ad lehetőséget. Egy-egy ilyen vizsgálat között a tarifákat csak az inflációval és egy hatékonyságjavításra ösztönző szorzóval módosítják.

Ám egy másik oldalról komoly nyomásnak vannak kitéve a BERT költségei, így az is, hogy a társaság valóban tudná-e olcsóbban adni a hőt. Az év végén lejár ugyanis az a hosszú távú szerződése, amely alapján az árama mintegy felét megvásárolja tőle az állami MVM Zrt. (Az erőművek üzemeltetése csak a hő és az áram párhuzamos, úgynevezett kapcsolt termelése mellett gazdaságos.)

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?