1 °C Budapest

Csökkentik a távhő árát? Sokkal olcsóbb is lehetne

2016. szeptember 26. 10:01

Lenne mit lefaragni a budapesti távhőtarifákból a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatója szerint, hiszen már olcsóbb a gáz, és felülvizsgálható a vezetékdíj is - írja a Világgazdaság.

A mostaninál érezhetően alacsonyabbak lehetnének a budapesti távhőárak Vinkovits András, a fővárosban eladott hő meghatározó részét előállító Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója szerint. Egyrészt érvényesülhetne az árakban, hogy a BERT olcsóbban jut a hőtermelése alapját jelentő földgázhoz. 

Az általa felhasznált, évi 300-340 millió köbméter energiahordozót a jobb árak elérése érdekében kisebb, 20-30 millió köbméteres tételekben, a pillanatnyi kedvező piaci lehetőségek kihasználásával szerzi be.

Másrészt az általa fizetett - hatósági áras - gázvezeték-használati (elosztói) díj jóval magasabb annál, mint amit Vinkovits András indokoltnak tart. "Számításaink szerint már a 2000-es évek elején rég megtérültek azok a nagynyomású célvezetékek, amelyeken a Főgáztól a gázt kapjuk. 

A csövek valós költsége évi 100-200 millió forint lehet, mi mégis 2,2-2,3 milliárd forintot fizetünk a használatukért. Célszerű lenne tehát felülvizsgálni ezeket a tarifákat" 

- mutatott rá. A módosításra az árhatóság négyévenkénti (most zajló és az év végével életbe lépő) alapos költség-felülvizsgálata ad lehetőséget. Egy-egy ilyen vizsgálat között a tarifákat csak az inflációval és egy hatékonyságjavításra ösztönző szorzóval módosítják.

Ám egy másik oldalról komoly nyomásnak vannak kitéve a BERT költségei, így az is, hogy a társaság valóban tudná-e olcsóbban adni a hőt. Az év végén lejár ugyanis az a hosszú távú szerződése, amely alapján az árama mintegy felét megvásárolja tőle az állami MVM Zrt. (Az erőművek üzemeltetése csak a hő és az áram párhuzamos, úgynevezett kapcsolt termelése mellett gazdaságos.)

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem