Ezt sok kutyatartó benézi: gigabírság lehet a vége

Ezt sok kutyatartó benézi: gigabírság lehet a vége

2016. szeptember 11. 07:02

Akár kétszázezer forintos bírságot is kaphatnak azok a kutyatulajdonosok, akik póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat a főváros több területén, és egyes településeken. Az, hogy pontosan hol büntetnek az önkormányzatoktól függ.


Talán kevesen tudják, de az önkormányzatok külön rendelkezhetnek arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a "közösségi együttélésre". A rendeleteknek megfelelően pedig akár súlyos bírságokat is kiszabhatnak: a IX. kerületben például kétszázezer forintos büntetés jár annak, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját.

Aki közparkba ebet póráz nélkül bevisz vagy beenged, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható 

- olvasható a IX. kerület rendeletében.

KATTINTS! Kiszámoltuk: nem is gondolnád, ilyen sokat költesz a kutyádra

Mindenhol büntetnek?

Azt, hogy hol büntetnek az adott település vagy a fővárosi kerület önkormányzatától függ. Érdemes a lakóhelyünk szerinti önkormányzatnál érdeklődni az ottani szabályokról.

A rendeletet egyébként azért is különösen nehéz betartani, mert sok kerületben aprócska kutyafuttatók vannak, és az ebeknek rendelet ide vagy oda, a mozgásigényük mindig van. Az intézkedésre azért volt szükség, mert sok a felelőtlen kutyatartó, aki nincs tekintettel mások biztonságára.

Pont ezért például Bécsben egy ún. kutyavezetői vizsga sikeres letételéhez kötik a kutyatartást a veszélyesnek minősített fajták esetében. Azok a gazdik, akiknek a kategóriába nem tartozó fajtájú kutyájuk, keverékük van, szintén megszerezhetik a "jogosítványt", mely által egy évig mentesülnek a helyi ebadó befizetése alól

Másért is kaphatunk bírságot...

  • Chip

A gazdik kötelességei közé tartozik az is, hogy minden négy hónaposnál idősebb kutyát chipeltetni kell, még akkor is, ha nagyon öreg ebről van szó. Sőt, ha egy kiskutya új gazdihoz kerül, akkor már a váltást megelőzően be kell chipelni. Ezt a kis kütyüt az állatorvos ülteti be, majd a chip számát, és a kutya adatait felvezeti egy országos adatbázisba, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) üzemeltet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ami viszont nagyon fontos előírás, hogy az évente kötelező veszettség elleni oltást csak azoknak a kutyáknak adható be, amelyek már chippel jelöltek. A chipeket a jegyző és a járási állategészségügyi hatóság ellenőrizheti, és ha az hiányzik, akkor bírságot szabhat ki.

Az állatvédelmi bírság ez esetben legalább 45 ezer forint.

  • Fürdetés

Ha a nagy melegben nem megfelelő helyre visszük fürdeni a kutyánkat, akkor is szép kis bírságot kaphatunk. Ennek elkerülése érdekében az Eb Ovo Egyesület összegyűjtötte azokat a strandokat, ahol gazda és a kutyája közösen fürdőzhet.

A bírság 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.

  • Ebösszeírás

A chipelés a gazda felelőssége, az ebösszeírás lebonyolítása viszont az önkormányzatoké, és településenként változik a módja és a határideje is. A törvény szerint három évente ebösszeírást kell szervezniük az önkormányzatoknak. Ennek az első határideje tavaly év végén járt le.

A szervezés ugyan az önkormányzat felelőssége, az adatszolgáltatás viszont a gazdáé. És ahogy ez általában a jogszabályokkal lenni szokott, az ismeret hiánya nem mentesíti a kutyatulajdonost a bejelentési kötelezettség alól. Tehát ha valaki nem szolgáltat adatokat, szabálysértési bírságot kaphat az önkormányzattól, ami akár a 30 ezer forintot is elérheti.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?