Ez a Duna-parti családi ház most ingyen a tiéd lehet

Ez a Duna-parti családi ház most ingyen a tiéd lehet

2016. augusztus 3. 16:41

Egymást érik 2016-ban az ingyen telkeket hirdető önkormányzati- és magánajánlatok Magyarországon. A felhívások többnyire igen csábítóak, de az korántsem egyértelmű, hogy megéri-e lecsapni rájuk. Szakértők szerint aligha; mint érvként elhangzik, arra egyik sem alkalmas, hogy ott hosszú távú egzisztenciát teremtsünk.

Dunaújvárostól alig 20 perces autóútra, Kulcson, néhány utcára a Duna-parttól most ingyen kínálnak egy aprócska családi házat. Igaz, a közösségi oldalakon vírusként terjedő "apróhirdetés" tanúsága szerint az ingatlant nem örökbe adnák tulajdonosai, de az ajánlat - ezt nyugodtan kijelenthetjük - így is szívet melengető.

Van egy kis házunk: szoba, konyha, fürdő-wc-vel,és egy nagy kert sok szőlővel és gyümölccsel, ám nincs időnk foglalkozni vele, de kár lenne érte. Éppen ezért keressük azt a fiatalpárt, vagy magányos férfit vagy nőt, akinek nincs fedél a feje fölött, s némi kertgondozásért otthont szeretne. ( Mivel egy szoba van csak, ezért nagyobb család lakásának nem alkalmas. A termést sem kérjük, csak egyszerűen azt szeretnénk, hogy nagyszüleink munkája ne jusson ebek harmincadjára. Természetesen a rezsit ki kell fizetni, de semmi másra nem tartunk igényt

- olvasható a felhívásban.

Csepp a tengerben...

Habár a kezdeményezés példaértékű, mégiscsak csepp a tengerben. A rendelkezésre álló statisztikák szerint ugyanis az elmúlt öt évben legalább 50 ezer ember volt "effektív hajléktalan" Magyarországon. Ráadásul a vidéki városokban legalább olyan súlyos a helyzet, mint a fővárosi aluljárókban.

Ehhez képest - bár ez nyáron kevésbé szembe tűnő - az országban mindössze 9500 férőhely van hajléktalanszállókon. Ez pedig még úgyis édeskevés, hogy elvileg tavalyelőtt és tavaly is 1500-al bővült a számuk. Na persze valamelyest az is árnyalja a képet, hogy az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek a kormány megítélése szerint az "elsődleges védelmi vonalat" képezik, illetve 7500 nappali melegedő is rendelkezésre áll.

Akcióznak az önkormányzatok is, de minek...

A CSOK kiterjesztése nyomán idén számtalan hazai önkormányzat is akcióba kezdett: az építkezni vágyóknak ingyen telket kínáltak többek között Balassagyarmaton, Makón, Ásotthalmon, Jászapátin, Komlón, és Csongrádon is. A települések zömén komolyabb beruházásokra, több tíz milliós közművesítésre is hajlandóak voltak, hogy oda csábítsák a családalapítókat.

Habár érthető a súlyos elvándorlással küzdő vidéki önkormányzatok próbálkozása, arról ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy a leszakadó települések a munkalehetőségek hiánya miatt halnak ki, ezen pedig aligha változtathat egy mesterséges program. Azaz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a legszegényebb régiókba költözőknek nem biztosít megélhetést az ingatlantulajdon.

Szakértők szerint az önkormányzatok által felkínált lehetőségek csak ott lesznek érdekesek a CSOK igénylők számára, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőség is rendelkezésre áll. Jól példázza ezt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpó, illetve a Somogy megyei Andocs esete is. A településeken bő 5 évvel ezelőtt várták ingyen telekkel a fiatal családokat, de azóta sem teltek meg az aprócska községek.

KATTINTS! Ezt eszik nap mint nap a legszegényebb magyar családok

És az sem véletlen, hogy a jól prosperáló településeknek nincs szükségük ehhez hasonló akciókra. Leegyszerűsítve, ahol folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt - amelyet ráadásul még tovább pörget a CSOK -, ott kizárt, hogy ingyen telkekkel kellene boztosítaniuk az önkormányzatoknak a település jövőjét.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?