35 °C Budapest
Nem zavarnak minket az árak: sokan tervezik most a lakásvásárlást

Nem zavarnak minket az árak: sokan tervezik most a lakásvásárlást

2016. július 21. 13:31

Egy friss felmérés szerint nem zavarnak minket a magas lakásárak, sokak szerint további árnövekedés is várható a piacon. A válaszadók 44 százaléka tervez a közeljövőben ingatlant vásárolni. A CSOK-ot azonban csak 7 százalék szeretné igénybe venni lakásvásárlás vagy építés során. Lakásbiztosítás terén pedig meglepően naprakészek a magyarok, 70 százalékuk tisztában van a díjjal és a szolgáltatásokkal - derül ki a Genertel lekérdezéséből.


Tavaly a használt lakások fajlagos átlagára 11,6, az új építésűeké 6,7 százalékkal nőtt 2014-hez képest, 2016-ban tovább nőttek az árak. Ami a bérleti díjakat illeti, országosan 5-20 százalékkal nőttek az árak a tavalyi év átlagához képest - írja a cég az Otthon Centrum adataira hivatkozva.

A többséget nem zavarja az árak emelkedése

A lakáspiacon tapasztalható árnövekedést természetesen a felmérésben megkérdezettek is észlelik és 72 százalékuk azt is gondolja, hogy 2016-ban folytatódik az árak emelkedése. Sőt! Közel 60 százalék véli úgy, hogy az új lakás értékesítés áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkenése sem eredményezi az ingatlan árak csökkenését; szerintük nem lesz semmilyen hatással a lakásárakra.

Az ingatlan árak emelkedése ugyanakkor csak a megkérdezettek harmadát "aggasztja", vélhetően amiatt, mert 40 százalék biztosan nem vesz ingatlant idén, 16 százalék meg bizonytalan volt ez ügyben, tehát még nem hoztak döntést, csak 44 százalék tervez lakásvásárlást. A válaszadók 18 százaléka úgy véli, hogy jól jár a lakásárak növekedésével, ez az a réteg, akik árulják az ingatlanjukat és remélik, hogy a magas ár ellenére is tudnak vevőt találni.

Egy kérdés érintette a bérleti díjakat; itt a többség, 65 százalék semleges álláspontot képvisel, azaz nem érinti őket semmilyen módon a díjak emelkedése. Ezen sincs csodálkozni való, lévén a megkérdezettek döntő többsége saját tulajdonú ingatlanban él. Közel 30 százalék mondta azt, hogy rosszul érinti őket a bérleti díjak növekedése és alig 5 százalék örül neki.

Lakásbefektetés igen!

A magyarok 71 százaléka vásárolna ingatlant befektetési céllal, ha lehetősége lenne rá, 17 százalék nemmel válaszolt, 12 százalék pedig nem tudta eldönteni.
Ezzel némileg összhangban vannak a megtakarítási szokásaik; hiszen a megkérdezettek 52 százaléka állította, hogy 10 000 vagy akár 20 000 Forintot is félre tesz havonta - vélhetően lakásvásárlási szándék állhat e mögött. 18 százalék 5 000 forintot tud csak megspórolni, míg 30 százalék semmit se.

Mi a helyzet a lakásbiztosítással?

Meglepő válaszok érkeztek a biztosítást érinti kérdésekre. Az előzőleg végzett felmérésekhez képest most megfontoltabbnak, tudatosabbnak tűnnek a válaszadók: azok közül, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, közel 70 százalék állítja azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén, hogy azt nemrég kötötték vagy éppen ellenőrizték. A fennmaradó 30 százalék nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a lakásbiztosítás díjak növekedni fognak-e a lakásárak miatt. A válaszadók fele szerint igen, 30 százaléka szerint nincs hatással a lakásár a biztosításra, 20 százalék pedig nem tudott választ adni. Jó hír viszont, hogy még ha kicsivel is, de többségben vannak azok, akik elégedettek a lakásbiztosításuk díjával: "csak" 46 százalák örülne némi csökkenésnek.

A felmérés pontos adatai

A lakásárak és bérleti díjak növekedésének számos következménye van a lakosságra nézve, amelyekre a Genertel kíváncsi volt. 2000 főt kérdeztek meg az ingatlanpiaci változások hatásairól; a megkérdezettek 19 százaléka budapesti, 81 százalék vidéki lakos. A válaszadók fele 40-60 év közötti, 29 százalék 60 évnél idősebb, 16 százalék 30-40 és a fennmaradó 5 százalék pedig 20-30 év közötti.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?