Véget ért a bumm a lakáspiacon? Jöhet az áresés?

Véget ért a bumm a lakáspiacon? Jöhet az áresés?

2016. július 19. 12:04

Kicsit mérsékeltebb most a kereslet az ingatlanpiacon, mint az év elején volt, a visszaesés azonban már májustól érezhető, a meleg csak rátett egy lapáttal. Július végén érkeznek azonban az egyetemisták, majd következik egy ingatlanpiaci szempontból forró ősz, ahol az eddigi keresleti piac akár kínálativá is válhat, magával hozva az árak csökkenését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyár jellemzően mindig forgalomcsökkenéssel jár, hiszen a nagy melegben általában csak az foglalkozik ingatlanvásárlással, akit sürget az idő, mert mondjuk át kell adnia a lakását a vevőnek, miközben nem sikerült még megvenni az újabbat - mondta Rácz Gyula, a Balla Ingatlanirodák XVIII. kerületi irodájának vezetője. Érezhető is most a kereslet visszaesése, de az idei évben egyébként is kissé hullámzónak látja a forgalom alakulását a szakértő.

Ezt kompenzálja, hogy általában a nyár közepén, végén érkeznek az ingatlanpiacra azok a felsőoktatásba felvételt nyert vidéki hallgatók, akiknek a szüleik lakást vásárolnak az egyetemi évekre. Persze, aki a ponthatárok kihirdetése előtt tudja, hogy biztosan felveszik, már most nézelődik az ingatlanpiacon, de a többség megvárja a ponthatárokat, melyek kihirdetésére idén július 26-án kerül sor.

Lassan átfordul a piac

Rácz Gyula megfigyelései szerint a vevői hullám idén már április közepe felé csillapodott, és ez egyértelműen érezhető is májustól az ingatlanpiacon. A május, a június és a július így inkább átlagosan alakult, amikor is a vevők már nem nagyon akarták a túl magas árakon kínált ingatlanokat megvenni. Azaz nem lehet minden eladni, a keresleti piac elérte egyensúlyi állapotát.

Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának vezetője ennél is tovább megy: ő úgy érzi, hogy ebből az egyensúlyi állapotból tovább is fordul a piac, azaz kínálativá alakul. A vevők egyre tudatosabban, egyre körültekintőbben vásárolnak lakást, miközben fokozatosan növekszik a kínálat. Az ingatlanközvetítő szerint ezért az eladók számára tanácsos lehet minél hamarabb eladni a lakásukat, mert még néhány hónap és bekövetkezhet a változás.

Jelenleg még az jellemző, hogy a hirdetési árak magasan járnak, ugyanakkor már azt tapasztaljuk, hogy az ingatlanok egyre nagyobb alkuval kelnek el, akár többszöri vagy nagyobb árcsökkentést követően - hívta fel a figyelmet Palotai Emese, a Balla Ingatlanirodák belbudai és észak-budai irodájának ingatlanreferense. Mint mondta, csak a jó helyen lévő, reális árakon hirdetett lakások iránt mutatkozik érdeklődés, a túlárazottak iránt egyáltalán nem. Emellett az is látható, hogy csökken a befektetők száma, és az árnövekedés már lelassult.

Mi a helyzet a tavainknál?

A balatoni ingatlanpiacon a lelkesedés, a kereslet még tart, általában augusztusban szokott kicsit visszaesni a forgalom a nyaralások miatt - erre most is lehet számítani -, de az ősz eleje még jó lehet, főleg, ha az idő is szép - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlanirodák siófoki irodájának vezetője.

A Velencei tónál kicsit más a helyzet, hiszen mint dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlanirodák agárdi irodájának vezetője jelezte: a Velencei-tó sajátossága, hogy az ingatlanpiaci szezon nem azonos az üdülési szezonnal. Itt jellemzően a tavaszi és az őszi időszak számít a legforgalmasabbnak, ahogy Budapesten is. Ez várható az idén is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit hoz majd az ősz?

Rácz Gyula szerint akár már az ősszel érezhetően bővülhet a kínálat az ingatlanpiacon, aminek egyik oka az, hogy a hamarosan emelkedésnek induló törlesztőrészletekkel szembesülő árfolyamgátas ingatlanok tulajdonosai is piacra lépnek, ha átgondolják, hogy most még jó áron eladható az ingatlanjuk, míg 2017 első felében már nem biztos.

Emellett fellendül az újépítésű ingatlanok értékesítése, ami aztán magával hossza az árak változását is, ez pedig azt jelenti, hogy ismét reális árakra lehet számítani - hangsúlyozta Tóth Viktória. Egyre több újépítésű beruházás előértékesítése zajlik, amelynek hatása van a panellakások árképzésére és a keresletre. Nemsokára azonban a régi téglaépítésű lakások és az újszerű ingatlanok is érintve lesznek - tette hozzá.

Palotai Emese úgy látja, hogy az új építésű ingatlanok tömeges piacra kerülése lehet az a pont, ahol a használt lakások árának csökkenése jelentősebbé válik, ez pedig még a jelenleg viszonylag magas áron értékesíthető, újszerű, lakóparki ingatlanok árát is mérsékelheti.

Rácz Gyula azt tanácsolja az eladónak és a vásárlónak, hogy próbálják kihasználni a jó időt, ami az elkövetkező másfél hónapban még rendelkezésükre áll, mert nyáron sokkal praktikusabb lebonyolítani egy költözést, illetve a nyári szabadságok lehetőséget adnak akár a nyugodtabb nézelődésre az ingatlanpiacon, akár egy ingatlanvásárlásra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?