Kevesen kapnak 10 milliós CSOK-ot: ennyit ér a támogatás

Kevesen kapnak 10 milliós CSOK-ot: ennyit ér a támogatás

2016. június 22. 19:33

Több mint 9 ezer CSOK-kérelmet adtak be eddig az összesített adatok alapján, ezek összértéke 24 milliárd forintra rúg.

Január és május között mintegy ötvenezren érdeklődtek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt, a bankok 9300 igénylést fogadtak be, amelyek összértéke 23 milliárd 700 millió forint

- mondta el Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A kiadott építési engedélyek száma egy év alatt a kétszeresére nőtt az idei első negyedéves adatok szerint, a növekedés az ország minden részén jellemző, még a vidéki kistelepüléseken is 60 százalékos.

A Pénzcentrum kalkulációi szerint az átlagos CSOK összege csak alig valamivel több, mint 2,5 millió forint. Ez viszont azt jelenti, hogy a 10 milliós támogatással az igénylők többsége nem tud élni.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy minden magyar család saját házhoz vagy lakáshoz jusson lehetőleg elérhető áron. Ennek érdekében a kormány az idén 154 milliárdot, jövőre pedig 211 milliárdot fordít otthonteremtési programra, amelynek már öt eleme van:

  • az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés,
  • a vissza nem térítendő támogatások, vagyis a CSOK,
  • a kedvezményes, államilag támogatott hitel,
  • az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és
  • a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK).
Áprilisban és májusban jelentősen megugrott a kérelmek és a megkötött támogatási szerződések száma, az első negyedévi adatokhoz képest több mint kétszeresére nőtt a befogadott kérelmek száma is, a támogatási összeg pedig két és félszeresére emelkedett

 - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az idei év előtt inkább a használt lakások iránt volt nagyobb az érdeklődés, ez most elmozdul az új lakások irányába, a támogatási összegek 61 százalékát már új lakás építésére vagy vásárlására használhatják fel az emberek. Minden második új lakásra vonatkozó támogatást elnyerő család nagycsalád, azaz három vagy több gyereket nevel, illetve nagycsaládot tervez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az emelkedő lakásárakra vonatkozó kérdésre válaszolva Novák Katalin azt mondta, figyelemmel kísérik az árak alakulását, és örömteli, hogy az ingatlanpiac egyre erősödik, várakozásaik szerint az otthonteremtési kedvezmény elemei hosszú távon a kereslet és a kínálat kiegyenlítődéséhez vezetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?