15 °C Budapest
Ez a legújabb őrület: csúnya vége lehet, ha ide teszed a pénzed

Ez a legújabb őrület: csúnya vége lehet, ha ide teszed a pénzed

2016. április 28. 11:04

Az elmúlt időszak brókerbotrányai mindenképp arra kell, hogy ösztönözzék a komolyabb megtakarítással rendelkezőket, hogy józanul, minden szempontot figyelembe véve mérlegeljék jövőbeni befektetéseik hasznát, rövid és hosszú távon egyaránt. Így van ez az ingatlanbefektetések esetében is, különösen, ha a befektetés célországa nem Magyarország.

Floridai ingatlanbefektetések - Nem kaland, ésszerű választás!

Ilyen, és ehhez hasonló, magyar nyelvű hirdetésektől roskadozik az internet lassan egy éve. Sőt, a brókerbotrányok kirobbanása óta újra ajánlgatják befektetésre, magyar üzletkötők, többek között Brazíliát, Ausztráliát, de még Thaiföldet is. De a "leghangosabban" talán mégis a tengerentúli befektetésekről hallani. Éppen ezért a továbbiakban ezeket vesszük alaposabban is górcső alá.

Az ajánlatok egytől egyig rendkívül csábítóak: mint azt ígérik, az akár több ezer dolláros havi hozam mellett még évi 8-10 százalékos ingatlan-értéknövekedéssel is simán kalkulálhatunk. A promóciós anyagok - melyek színültig vannak káprázatos tengerparti képekkel - szerint a kiválasztott ingatlan gyakorlatilag az adásvétel pillanatától új tulajdonosának termeli a bevételt. Ráadásul akadnak olyan konstrukciók is, amelyeknél 1-2 éves bérletidíj-garanciát biztosítanak a szolgáltatók, de előfordul, hogy az ingatlankezelői díjat is elengedi a brókercég az első néhány évben.

Ráadásul mindezért nem is kell feltétlenül a helyszínre utaznunk, a "megbízható és szakmailag kimagasló brókeri szolgáltatás" keretében ugyanis biztonságos, átlátható, és teljes körű ügyintézést biztosítanak számunkra. Az ingatlanbrókerek segítenek többek között a bankszámlanyitásban, szakember bevonásával intézik az ingatlan állapotfelmérését, de segítenek a jogi ügyintézés lebonyolításában is. Sőt, a befektetési konzultáció során még jövedelmezőségi számításokkal is ellátják az ügyfeleket, illetve tanácsokat adnak a kilépési stratégiára vonatkozóan is.

Micsoda üzlet!

A hangzatos hirdetéseket olvasgatva tehát nagyon úgy tűnik, minden amellett szól, hogy felszabadítsuk megtakarításainkat és rohanjunk az első brókercéghez szerződést kötni. Ahogy azt az egyik szolgáltató honlapján írják:

Az ügyfeleknek semmi teendőjük nincs, mint ellenőrizni, hogy megérkezett-e a számlájukra a havi bérleti díj.

De tényleg ilyen egyszerű lenne? Nos, ha röviden akarunk erre az egyszerű kérdésre válaszolni:

Nem, egyáltalán nem ilyen egyszerű ez a történet!

És itt nem az a kérdés, elhisszük-e a cégek meg nem nevezett szakértőinek, hogy a nagyon komoly bérleti hozam mellett olyan árrobbanás várható a célpiacon, amire rég nem volt példa. Ez egyébként az egyik szolgáltató rövid, de annál velősebb tálalásában így néz ki:

Mivel a 2008-as válság során ez a terület szenvedte el az egyik legnagyobb értékcsökkenést, egyes ingatlanok értéke 50-70%-ot is zuhant, így egyedülálló profitra lehet szert tenni az egyre növekvő ingatlanáraknak köszönhetően. Egyes szakértők szerint stabil marad az éves 8-10%-os értéknövekedés.

Hanem a kérdés az, hogy a Quaestor és a Buda-Cash esete vajon elég volt-e a komolyabb megtakarítással rendelkezőknek ahhoz, hogy átértékeljék befektetési hajlandóságuk mechanizmusait. Persze nem azt akarjuk ezzel mondai, hogy az ingatlanpiacon - legyen az akár idehaza, vagy külföldön - nem lehet ma akár kétszámjegyű megtérülési mutatókkal találkozni (azért ez nagyon ritka), de ehhez nagyon komoly szaktudás, és még több helyismeret szükséges.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Florida például nagyjából kétszer akkora területen helyezkedik el, mint Magyarország; és nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy kijelentsük, az árszínvonal területileg legalább annyira megosztott, mint idehaza. Egy egyszerű példával élve, míg idehaza Győr ingatlanpiacát elég erőteljesen megmozgatták az autóipari beruházások, addig alig 50 kilométerrel arrébb, például Pápán vagy Mosonmagyaróváron már korántsem prosperál annyira jól a piac. És akkor a budapesti viszonyokról, ahol akár egy utcányi távolság is jelentős különbségeket jelenthet már nem is beszéltünk. Ja, és ezek a viszonyok pillanatok alatt megváltozhatnak. Gondold csak végig, mi lenne például Győrött, ha az Audi fogná magát és szedné a sátorfáját.

És a helyismeretnél még nem érnek véget a dolgok. Most komolyan, Te tudsz válaszolni például a következő kérdésekre?

  • Milyen műszaki állapotban van a kiszemelt ingatlan?
  • Hogyan, milyen költségen lehet - nyelvtudás nélkül - hivatalos ügyeket intézni (például egy beázás javítása, vagy esetleg a bérlővel fennálló jogi vita esetén)?
  • Mivel járhat az esetleges árfolyam-, illetve inflációs kockázat?
  • Hogyan és mennyit kell adózni az ingatlan után?

Egyszerű kérdések, de rendkívül fontosak egy ingatlanbefektetés, különösen egy külföldi ingatlanbefektetés kapcsán. Ha mindegyikre tudod a választ, akkor neked valóban megéri elgondolkodni egy ilyen ajánlaton. Az viszont már egy másik kérdés, hogy ez esetben akarsz-e jutalékot fizetni egy közvetítő cégnek, vagy inkább saját magad intézed az egészet.

Na persze mindezt rábízhatod egy brókercégre is, de legyünk őszinték: a közvetítőt kizárólag addig érdekli majd a biznisz - legalábbis az 1-2 éves garancia lejárta után biztosan -, amíg rendesen megkapja utánad a jutalékát. Ha pedig csak egy újabb lufira ülsz fel, nincs az az orbáni mentőcsomag, ami segítene majd rajtad tengeren innen és túl.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?