Nagy változás jöhet a kistelepüléseken

MTI
2016. április 27. 19:33

Kezdődhet a postai hálózatoptimalizációs program: az Országgyűlés elfogadta a postatörvény módosítását, ami lehetővé teszi, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak ezentúl postai szolgáltatást a kistelepüléseken - közölte a posta.


Országosan több száz olyan kisposta működik - jellemzően 2000-es lélekszámúnál kisebb településeken -, amelyek naponta több órányi kihasználatlan kapacitással üzemelnek, a feladott levelek száma nem éri el a napi öt darabot és hetente egy csomagot adnak csak fel átlagosan. Ezek a posták jórészt nagyon rossz műszaki állapotúak, felújítási költségük összesen 4-5 milliárd forintot emésztene fel.

A Magyar Posta jelenleg is 300 ponton vállalkozásba kiszervezve üzemelteti a postát. A jogszabályi felhatalmazás alapján a pénzintézetekkel és egyéb kereskedelmi egységekkel közösen ennek a projektnek a magasabb színvonalú, hatékonyabb kiterjesztése valósulhat meg. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a közleményben kifejtette: az ésszerű és takarékos működés az állami társaságokkal kapcsolatban is világos és érthető elvárás. A bürokráciacsökkentés irányába tett újabb lépésként most lehetővé vált, hogy a postai szolgáltatások a helyi hitelintézetekben is elérhetők legyenek.

Olyan rendszert szeretnénk működtetni, ahol a postai és pénzügyi szolgáltatások száma és minősége nem csökken, sőt sok milliárd forinttal alacsonyabb működtetési költségek mellett még bővülni és javulni is tud. A helyi hitelintézetek bevonásával a postai szolgáltatásokba az ügyfelek egy időben a megszokottnál több szolgáltatást vehetnek majd igénybe

- tette hozzá.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondta: az előzetes kalkulációk alapján 300-500, 2000 lakosúnál kisebb település lehet érintett. A jogszabály hatálybalépését követően elkezdik a program részletes kidolgozását és minden érintett féllel megkezdik a tárgyalásokat. Első lépésként 10-15 ponton pilot jelleggel tesztelik az új konstrukciót, amire akár már nyáron sor kerülhet. A tapasztalatokat kiértékelve döntenek a projekt kiterjesztéséről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Posta mintegy 30 ezres munkavállalói létszámából nagyságrendileg ezer postás lehet érintett abban, hogy a jövőben az ügyfelek kiszolgálását a településen működő pénzintézetben végzik majd.

A postai tevékenység magas színvonalú ellátásához szükség van a szakértelmükre, ezért a cél az, hogy az új struktúrában is mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb feladatot. A vállalkozásba adás kizárólag a postahelyi ügyintézést érintheti, azaz a fizikai postahivatali kiszolgálást, a címre kézbesítési tevékenységet nem, ezt a feladatot tehát a program elindítása után is a Magyar Posta fogja ellátni - tette hozzá Szarka Zsolt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem