36 °C Budapest
Felújítanád a lakást? Jobb, ha egy szakemberrel is beszélsz előtte

Felújítanád a lakást? Jobb, ha egy szakemberrel is beszélsz előtte

2016. április 20. 13:32

Az építkezések elején a legtöbben azt gondolják, hogy pontosan tudják, mire vállalkoznak. Az építészmérnökök tapasztalata szerint viszont alig akad olyan laikus építtető, aki ezt legalább részben átlátja - derül ki Bramac Construma szakvásáron végzett friss kutatásából.

Az építészmérnökök és magánépíttetők körében végzett felmérésből, az is kiderül, hogy az építkezők jellemzően igyekeznek minél több forrásból tájékozódni.

  • Először szakemberekhez fordulnak tanácsért (56 százalék),
  • ezt követően a család és a barátok véleményére kíváncsiak (36 száazlék),
  • majd fórumokon (36 százalék)
  • és webshopokon (26 százalék) gyűjtenek információt.

Legkevésbé az építőanyag kereskedéseket és a TÜZÉP-eket keresik fel a tájékozódási szakaszban, ezek súlya inkább a megvalósítás során értékelődik fel. A tájékozódás után viszont a legtöbb területen és kérdésben okosabbnak érzik magukat, mint ahogy azt az építészek a gyakorlatban tapasztalják.

Leginkább a házelosztással kapcsolatban vannak markáns elképzeléseik. Másodsorban azt tudják leginkább, hogy milyen alap stílusjegyeket szeretnének látni az otthonukon. A megkérdezettek 77 százaléka  teljesen, vagy nagyjából biztos a nyílászárók és a hőszigetelés kérdésében is. A legkevésbé a burkolóanyagokkal kapcsolatban van konkrét elképzelésük az építkezés előtt, illetve korai szakaszában.

Az építészek, bár hozzávetőlegesen ezt a fontossági sorrendet tapasztalják a magán építtetőknél, úgy látják, csak 42 százalékuknak van valójában konkrét elképzelése van arról, mit szeretne.

Markáns elképzelések ide, vagy oda, a laikus építtetők saját bevallásuk szerint a tervezés és a kivitelezés folyamatában is kikérik szakember véleményét: elsősorban a fűtés, a hőszigetelés és a tető kialakításának területén. A legkevésbé az alap stílusjegyekben és a burkolóanyagokban hagyják másra a döntést. A megvalósításban viszont sokkal kevésbé támaszkodnak szakértőre, így az eredeti tervek által képviselt minőség esetenként elcsúszhat a kivitelezés során. A konzultáció után sokan igyekeznek minél több munkát saját maguk elvégezni, barkács megoldásokkal élni a vélt vagy valós költséghatékonyság reményében.

Az új állami támogatási formák hatására a vásárlók ma újra építkeznek, felújítanak. Már nemcsak meghibásodás esetén nyúlnak például a tetőhöz, hanem hőszigetelési és energiatakarékos szempontok miatt is. A vásárlók ezért ismét komplexebb szempontok alapján döntenek, különböző forrásokból kiművelik magukat egy-egy építési munkafolyamat kapcsán. Kvázi rögtönzött szakértői lesznek egy-egy területnek a szerint, ahol éppen az építkezés során tartanak.

- értékelte a kutatás eredményeit Miheller Gábor a Bramac Kft. ügyvezető igazgatója.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magánépíttetők a megszerzett tudás és a kapott szakmai tanácsok alapján eldöntik, a ház mely területei azok, amelyekre kiemelt figyelmet fordítanak, és melyek azok, ahol hajlandóak kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötni, akár a minőség rovására is. A laikus építtetők legkevésbé az alapozáson (89 százalék), a vízszigetelésen (88 százalék), és a hőszigetelésen spórolnának a válaszok alapján. A tető és tetőtér kialakításán, a burkoláson és a villanyszerelésen viszont annál inkább, ami teljes mértékben összecseng az építészek tapasztalataival.

Hiába informálódunk különböző forrásokból, ez nem elegendő, mert szaktudás híján nem tudhatjuk, mi az, amit nem tudunk. Jó, ha tudjuk, hogy az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Hatalmas költségmegtakarítást jelenthet például egy építkező számára, ha tisztában van azzal, hogy a tető több mint cserép: egy olyan rendszer, ami viharállóságot, vízzáróságot, hőszigetelést biztosító rendszer, ami energiahordozóként is működhet

- vélekedik a Bramac.

Leginkább a hosszú távú, minőségi megoldásokkal tudunk költségmegtakarítást elérni

- tette hozzá Miheller Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?