27 °C Budapest
Csúnya játék: ilyen számlákat küld a nemzeti Főgáz a fogyasztóknak

Csúnya játék: ilyen számlákat küld a nemzeti Főgáz a fogyasztóknak

2016. április 7. 16:29

Gyakran fordul elő, hogy a kézhezvételtől számítva alig pár napja marad (vagy még annyi se) a fogyasztóknak, hogy befizessék közműszámláikat. Egy olvasónknak ezúttal szerencséje volt.

Finoman fogalmazva is lassan őrölnek az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) számlázási osztályának malmai; nem példa nélküli ugyanis ma Magyarországon, hogy a fogyasztó mindössze 1-2 nappal a fizetési határidő lejárta előtt vagy rosszabb esetben már az után (legyünk őszinték, ilyenről is hallottunk már) kapja kézhez közműszámláját.

Egy hűséges olvasónk például idén március 23-án kiállított, és március 29-én postára adott (a közműszolgáltatók nem feltétlenül a Magyar Postával szerződnek le a kézbesítésre) gázszámlája csak április 5-én landolt a postaládában, így mindössze két napja maradt a befizetésre (lásd az alábbi galériában).

A számlán szereplő határidőkből egyébként az is kiderül, hogy az ENKSZ SAP-rendszerében (a számlákat is feldolgozó és kiállító automata számítógépes rendszer) nem a Ptk. vonatkozó passzusa szerinti 30 napos (bizonyos esetekben 60 napos) fizetési határidő van beállítva, hanem a GET VHR szabályzata szerinti esedékességi idő.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet (Vhr.) 2. számú mellékletét képező Egyetemes szolgáltatási szabályzat (ESZSZ) 6.11. pontja szerint "ha az egyetemes szolgáltató és a felhasználó az egyetemes szolgáltatási szerződésben fizetési határidőben nem állapodtak meg, akkor a felhasználó köteles a számlában feltüntetett díjat a számlán feltüntetett fizetési határidő napjáig kifizetni

- reagálta cikkünk megjelenése után az ENKSZ Zrt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez pedig a kiállítástól számítva - postázással, kézbesítéssel együtt - 15 napot jelent a nemzeti közműcégnél.

Ez nem túl sok, főként, ha a kiállítás után csak 12-13 nappal később kapja kézhez - akkor sem ajánlott formában - a fogyasztó a díjbekérőt. Így azért elég nehézkes becsületes ügyfél módjára, határidőre rendezni a számlákat. Az alkalmazott fizetési határidővel kapcsolatban egyébként a következőket reagálta a nemzeti közműcég:

Az egyetemes szolgáltató köteles a számla felhasználó részére történő eljuttatásáról oly módon gondoskodni, hogy a számla kiegyenlítésére a felhasználónak a kézhezvételtől számított legalább 8 nap rendelkezésére álljon.

Mindezt figyelembe véve olvasónk esetében ez tehát nem annyira teljesült. Na persze nem kell egyből megijedni, ha nem sikerül határidőre rendezni a közműszámlákat, a szolgáltatók ugyanis hagynak némi ráfutást a rendszerben. Jellemzően 15 nappal a határidő lejárta után küldik az első felszólítást - ez egyébként jellemzően még nem figyelmeztet konkrétan a szolgáltatás megszüntetésének lehetőségére, csupán egy udvarias figyelemfelhívás a hátralékra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?