Csúnya játék: ilyen számlákat küld a nemzeti Főgáz a fogyasztóknak

2016. április 7. 16:29

Gyakran fordul elő, hogy a kézhezvételtől számítva alig pár napja marad (vagy még annyi se) a fogyasztóknak, hogy befizessék közműszámláikat. Egy olvasónknak ezúttal szerencséje volt.

Finoman fogalmazva is lassan őrölnek az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) számlázási osztályának malmai; nem példa nélküli ugyanis ma Magyarországon, hogy a fogyasztó mindössze 1-2 nappal a fizetési határidő lejárta előtt vagy rosszabb esetben már az után (legyünk őszinték, ilyenről is hallottunk már) kapja kézhez közműszámláját.

Egy hűséges olvasónk például idén március 23-án kiállított, és március 29-én postára adott (a közműszolgáltatók nem feltétlenül a Magyar Postával szerződnek le a kézbesítésre) gázszámlája csak április 5-én landolt a postaládában, így mindössze két napja maradt a befizetésre (lásd az alábbi galériában).

A számlán szereplő határidőkből egyébként az is kiderül, hogy az ENKSZ SAP-rendszerében (a számlákat is feldolgozó és kiállító automata számítógépes rendszer) nem a Ptk. vonatkozó passzusa szerinti 30 napos (bizonyos esetekben 60 napos) fizetési határidő van beállítva, hanem a GET VHR szabályzata szerinti esedékességi idő.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet (Vhr.) 2. számú mellékletét képező Egyetemes szolgáltatási szabályzat (ESZSZ) 6.11. pontja szerint "ha az egyetemes szolgáltató és a felhasználó az egyetemes szolgáltatási szerződésben fizetési határidőben nem állapodtak meg, akkor a felhasználó köteles a számlában feltüntetett díjat a számlán feltüntetett fizetési határidő napjáig kifizetni

- reagálta cikkünk megjelenése után az ENKSZ Zrt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez pedig a kiállítástól számítva - postázással, kézbesítéssel együtt - 15 napot jelent a nemzeti közműcégnél.

Ez nem túl sok, főként, ha a kiállítás után csak 12-13 nappal később kapja kézhez - akkor sem ajánlott formában - a fogyasztó a díjbekérőt. Így azért elég nehézkes becsületes ügyfél módjára, határidőre rendezni a számlákat. Az alkalmazott fizetési határidővel kapcsolatban egyébként a következőket reagálta a nemzeti közműcég:

Az egyetemes szolgáltató köteles a számla felhasználó részére történő eljuttatásáról oly módon gondoskodni, hogy a számla kiegyenlítésére a felhasználónak a kézhezvételtől számított legalább 8 nap rendelkezésére álljon.

Mindezt figyelembe véve olvasónk esetében ez tehát nem annyira teljesült. Na persze nem kell egyből megijedni, ha nem sikerül határidőre rendezni a közműszámlákat, a szolgáltatók ugyanis hagynak némi ráfutást a rendszerben. Jellemzően 15 nappal a határidő lejárta után küldik az első felszólítást - ez egyébként jellemzően még nem figyelmeztet konkrétan a szolgáltatás megszüntetésének lehetőségére, csupán egy udvarias figyelemfelhívás a hátralékra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem