1 °C Budapest

Alig érkezett CSOK-kérelem: nincs mire felvenni a támogatást

Pénzcentrum
2016. február 15. 10:09

Igazán vonzó az új lakáshoz kapható 10+10 millió forintos CSOK-támogatás, azonban eddig idén mindössze 50 kérelem futott be az OTP-hez. Az előzetes felmérések szerint idén 40 ezer támogatási kérelmet adhatnak le, azonban mindössze 1-4 százalék használhatja ki a 10+10 milliós támogatást. Sokan élnének a kedvezménnyel, de a lakáspiacon nincs megfelelő ingatlan az igények kielégítéséhez.

Múlt hét szerda óta két új rendelet szabályozza a lakhatási támogatást. Eddig 9 ezer Családok Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kérelmet adtak be 2015. július óta, ennek fele az OTP-hez érkezett be.

A kérelmek érkeznek, azonban nincs mi után igényelni, ugyanis nincsen a piacon lévő, megfelelő új lakás

- mondta Kormos Zoltán, az OTP lakáshitelezési főosztályának igazgatója.

Idén eddig 50 CSOK-kérelem érkezett be, ebből 20 darab volt 10+10-es támogatás.


Január óta 14 ezren érdeklődtek az OTP-nél a CSOK-kal kapcsolatban. Budapesten a legkevesebb az érdeklődő, Észak-Magyarországról 35 százalékuk érkezett, a Dél-Dunántúlról pedig a második legtöbben, minden ötödik érdeklődő lakik itt.

Az egyik legfontosabb újítás, hogy folyamatban lévő új lakás-projektek után is igényelhető a CSOK, ehhez 70 százalékos készültségi fokra van szükség.


Lényeges szigorítás, hogy az áfa-visszatérítésnél csak a 2015. január 1. utáni dátumú számlák mutathatók be. Szintén szigorodott a meddőség utáni eljárás. Míg korábban nem kellett visszafizetni a büntetőkamatot, addig mostantól ezt az adott kormányhivatal mérlegeli majd. Lazítás történt viszont az összkomfort megfogalmazásában, és mostantól zártkerten és külterületen is lehet építkezni.

A CSOK-rendeletek részletes szabályaiért olvasd el korábbi cikkünket!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi támogatást kapnak a magyarok idén az államtól?

Idén az OTP 20 ezer kérelmet vár, átlagosan 1,5 millió forint értékben, vagyis országosan 40 ezer kérelem érkezhet be. Ebből az új lakás utáni kérelmek 10-20 százalékot tehetnek ki, a 10+10 milliós támogatást mindössze az igénylők 1-4 százaléka kérheti majd.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?