Ezért fog elértéktelenedni a CSOK-ból vett lakásod

2016. január 18. 15:02

Sokan nem is gondolnak rá, pedig az állami beavatkozásnak piactorzító hatása is lehet. Könnyedén elképzelhető például, hogy egy CSOK-ból vett új építésű ingatlan ára rövid idő alatt nagyot eshet. Ha ki akarjuk sarkítani a dolgot, ugyanaz a helyzet is előállhat, mint az új autók piacán: amint kigurul "lakásunk" a szalonból, máris milliókkal fog kevesebbet érni.

A média és a családok mellett gyakorlatilag hetek óta a 10+10millió forintos állami támogatáson és az újlakások áfájának csökkentésén pörög a teljes hazai ingatlanszakma, köztük a fejlesztők és a közvetítők is.

Az áfacsökkentés bejelentésekor még a legtöbben azzal számoltak, hogy a 17,3 százalékos csökkentésből jut majd valami a vásárlóknak is, a 10+10-es CSOK bejelentése után azonban a többség már egyértelmű áremelkedést vár az újépítésű ingatlanok piacán. Az Otthon Centrum legfrissebb prognózisa szerint ez három tényezőre vezethető vissza:

  • a rendkívüli módon megugrott vásárlói kereslet
  • az újonnan indult beruházások felhajtják a fejlesztési telkek árát
  • a felfutó fejlesztések megterhelik az építőipari kapacitásokat

Az áremelkedés ráadásul jóval nagyobb is lehet, mint azt a legtöbben gondolnák. Egyes jóslatok például már egyenesen azt vetítik előre, hogy nemcsak az áfacsökkentést, de részben még a CSOK 10 milliós vissza nem térítendő részét is benyelik majd a fejlesztők. Jó példa erre az alábbi ingatlanhirdetés is, amelyet még múlt héten találtunk az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon.

Na persze az áremelkedés sem fogja majd jelentős mértékben visszavetni a vásárlási kedvet, a "könnyen" jött pénzzel a zsebben ugyanis mindezek ellenére is többeknek lesz majd lehetősége új lakást vásárolni, mint korábban. Van azonban egy "aprócska" hátulütője is a dolognak, amelyre az érdeklődök egyelőre nem is gondolnak.

Az újépítésű ingatlanok elkerülhetetlen és jelentős áremelkedése miatt nagymértékű veszteség keletkezhet az újszerű ingatlanok piacán, amelyet néhány év múlva azok is pénztárcájukon érezhetnek majd, akik most vásároltak új ingatlant - felelőtlenül - a 10+10 milliós CSOK-ból.

Az állami támogatás azon részét, amelyet a fejlesztők benyeltek ugyanis csak nagyon nehezen tudják majd a tulajdonosok érvényesíteni, ha később - például egy válás miatt - megválnának ingatlanuktól. Arról már nem is beszélve, hogy ki a fene vesz majd újszerű ingatlant méregdrágán, ha arra igénybe sem tudja venni az ingyenmilliókat (a 10+10-es csok ugyanis kizárólag újépítésű ingatlanra vehető igénybe).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Itt a bizonyíték: így nyelik be a lakásáfa csökkentését a fejlesztők?!

Az áresés mértékét természetesen jelentősen befolyásolhatja az ingatlanok árának természetese változása is. Fontos hozzátenni, hogy egészséges piaci körülmények között - amikor nem csak az állami támogatások miatt pörög az ingatlanpiac - az is realitás lehet, hogy az áfacsökkentés és a CSOK 10+10 újszerű ingatlanokra gyakorolt hatását korrigálja az árszínvonal növekedése.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?