11 °C Budapest
CSOK 10+10: minden kétgyermekes család ezt számolgatja most

CSOK 10+10: minden kétgyermekes család ezt számolgatja most

2016. január 8. 11:00

Az új, kibővített Családok Otthonteremtési Kedvezménye, vagyis a CSOK sokakat foglalkoztat, hiszen akár 10 millió forintot is nyerhetnek vele a családok. Leginkább a kétgyermekeseknek égető most a kérdés, vajon megéri-e bevállalni még egy gyermeket az ajándékmilliókért cserébe. A Pénzcentrum most kiszámolta, mennyibe is kerül, ha egy család úgy dönt, jöhet a harmadik baba.

Idén januártól még kedvezőbb feltételekkel igényelhető az egyösszegű vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a CSOK. Egy gyerek esetén 600 ezer forintot kaphatunk, a kétgyermekes családok támogatása 2,6 millió forintra bővült, a háromgyerekeseknek pedig egy teljesen új program jött létre. A program része, hogy új építésű ingatlanra 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett 10 millió forint összegű, 25 éves, maximum 3 százalékos lakáshitelt biztosít az állam.

KATTINTS!Elindult CSOK mellékletünk

Emiatt nagyon sok kétgyermekes család gondolkodik jelenleg azon, vajon megérné-e bevállalni a harmadik gyereket az ajándék milliókért cserébe. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi népszámlálása során 388 598 olyan család volt, ahol a szülők házasságban éltek és már két gyerekük volt.

A mostani CSOK egy páratlan lehetőség, amire eddig nem volt példa, és nagy segítséget jelenthet a családoknak. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy megfontoltan, mindent alaposan átgondolva hozzunk döntést, amikor a harmadik gyermek vállalása mellett döntünk. Ez nemcsak anyagi kérdés, bár a gyermek felnevelése jelentős anyagi vonzattal jár, amivel mindenképpen számolni kell

 - mondta a Pénzcentrumnak Kiss Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöki referense.

Na de mennyibe is kerül a harmadik gyerek?

Mivel a különböző életkorban lévő gyerekek eltérő kiadással járnak, külön néztük meg, hogy mennyit kell költeni egy 0 - 7 éves, egy 7 - 14 éves, és egy 14 - 18 éves gyermekre. Mutatjuk, mennyibe kerül a harmadik gyerek felnevelése születésétől kezdve egészen 18 éves koráig.

7 éves korig

Az orvosi vizsgálat, a terhesvitaminok, az egészségesebb életmód, a kórházi díjak és az esetlegesen adott hálapénz összege alkalmanként akár több tízezer forintra is rúghat. Ráadásul mivel a terhességi vizsgálatokat rendszeres gyakorisággal kell végezni,

már a kicsi megszületése előtt akár több százezer forintos kiadásunk lehet.

Még ha az olyan alapvető felszerelés, mint a babakocsi, a babaruhák, játékok és bútorok meg is maradtak, és örökölni tudja őket a harmadik gyerek, akkor is magas költséggel jár egy újszülött. Miután megszületett a baba, számolni kell a pelenkával, a tápszerrel, a gyógyszerekkel, illetve az egyéb, kifejezetten csecsemőknek készült élelmiszerekkel is. Egy nemrégiben elvégzett kutatás szerint a szülők csecsemőkorban átlag 25-35 ezer forinttal számolnak havonta, amit teljes mértékben a kicsire költenek. Később ez az összeg még magasabb, ugyanis

a gyerekek növekedésével a költségek is növekednek.

Így a gyermek első hét évében megközelítőleg 2,5 - 3 millió forint is lehet a családi kiadás. A többgyerekesek ugyanakkor nagyon sok tételen spórolhatnak, hiszen a testvérek például megoszthatják ugyanazt a szobát, ruhákat és játékokat is örökölhetnek egymástól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7 - 14 éves korig

A gyermeknevelés során az első néhány évet követően a legnagyobb anyagi terhet sok szülő számára a gyermekek iskoláztatása jelenti. Bár a tanszerárak csökkentek az utóbbi években, még mindig elképesztően drága az iskolakezdés, minden évben több tízezer forintos költséget jelent. A Pénzcentrum becslései szerint minimum 40-50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként az indulás, még úgy is, hogy mindenki ingyen kapja a tankönyveket. Mint ahogy az a fenti adatokból is látszik, egy általános iskolás korú gyermekre emellett havonta körülbelül 37 ezer forintot költenek a szülők, így ha ezzel számolunk, általános iskolás korban a nyolc év alatt közel 4 - 5 millió forintot is költhetnek a szülők egy gyermekre.

14 - 18 éves korig

A szülők által a gyerekre költött összeg egy középiskolás korú esetében már körülbelül 50 ezer forintra nő havonta. Bár a felmenő rendszerben a most születetteknek már nem kell majd fizetnie a tankönyvekért, a középiskolákban előfordulhat, hogy a diákoknak az alaptankönyveken túl más könyveket is meg kell vásárolniuk. Emellett szintén meg kell venni a tanszereket, a beiskoláztatásnak is vannak költségei, nem is beszélve arról, hogy a szükséges tudás megszerzéséhez ma már egyre nagyobb technikai követelmény is társul, mint például a számítógép, a notebook, vagy a szélessávú internet. Ezen felül a magánórák, a nyelvvizsga, a jogosítvány, az étkezési és esetleg utazási költségek, valamint a szalagavató és ballagás mind feljebb nyomhatják az árakat, ami évente akár milliós kiadást is jelenthet gyermekenként.

18 éves kor után

Bár 18 éves kor után hivatalosan felnőttnek számítanak, a legtöbb szülő nem engedi el rögtön a gyermeke kezét, hanem továbbra is segíti anyagilag. A középiskola után azonban még magasabb költségekkel kell számolni, az egyetemi, vagy főiskolai tandíj, a lakhatás, étkezés, és egyéb kiadások havonta akár 90 - 100 ezer forintot is felemészthetnek.

Akkor mennyi az annyi pontosan?

Bár konkrétumot nehéz mondani azzal kapcsolatban, hogy egy családon belül mennyibe is kerül a harmadik gyerek, annyi bizonyos, hogy a 18 év alatt még a legalapvetőbb szükségletek összege is többmilliós nagyságrendű. Több felmérés is azt igazolja, hogy egy gyermek vállalása a születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forint plusz költséggel is járhat.

Az amerikai felső tízezerben státuszszimbólum a sok gyerek

New York leggazdagabbjai között egyre nagyobb divat több gyereket vállalni, ugyanis újonnan a gyerek a státuszszimbólum a felső tízezer körében - állítja a Business Insider. Mivel a gyereknevelés hatalmas összegeket emészt fel, a tehetős családok így mutatják, mennyire vagyonosak. Az Egyesült Államokban átlag 245 ezer dollárba (kb. 71 millió forintba) kerül egy gyerek felnevelése 18 éves korig, és ebben még nincs benne az egyetemi oktatás, ami akár meg is duplázhatja a költségeket.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?