18 °C Budapest
Milliókat spórolhatnak a lakásépítők, ha megszavazzák a törvényt

Milliókat spórolhatnak a lakásépítők, ha megszavazzák a törvényt

Pénzcentrum
2015. december 15. 09:31

Alig épültek idén lakások Magyarországon, de az áfacsökkentés milliókat hagyhat a családok zsebében - írja a Magyar idők.

Ha 100 évente lecserélnénk Magyarország 4,4 millió darabos lakásállományát ahhoz évente 40 ezer új lakást kellene építeni. Ehhez képest mindössze 4 600 lakást húztak fel idén, ami kevesebb, mint a második világháború ideje alatt volt. A lakásépítések fellendítését a kormány az építés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentésével szeretné ösztönözni, amelyről a parlament 2015 utolsó plenáris ülésnapján, kedden dönthet.

Mennyivel csökkenhet így a fizetendő áfa?

Egy 20 millió forintos ingatlan után 5,4 milió forint áfát kell fizetni most. Ha megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor ez januártól 1 millió forintra csökkenhet. Az áfacsökkentés egyébként a gazdaság fehéredéséhez is hozzájárulhat, hiszen így már sokkal kevésbé lesz érdemes számla nélkül építtetni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?